Referat despre rezistor
1)Generalitati
Rezistorul este componenta electronica pasiva cea mai utilizata in circuitele electronice.in mod curent, in practica in loc de rezistor se mai spune si rezistenta. Rezistenta este componenta pasiva de circuit cu doua borne, care are proprietatea potrivit careia intre tensiunea la bornele ei si curentul care o parcurge exista relatia data de legea lui Ohm: U=R*I, unde R este marimea rezistentei in ohmi(Ω).
Unitarea de masura a rezistenteai este ohmul(Ω) definit ca rezistenta unui conductor strabatut de un curent de 1A cand I se aplica o tensiune de 1V.
2)Caracteristici generale:
Rezistenta nominala reprezinta marimea rezistentei indicata in clar sau cu ajutorul codului culorilor pe corpul rezistorului.Ei i se asociaza si toleranta exprimata in procente.
Puterea nominala, Pn[W], reprezinta puterea maxima pe care o poate disipa rezistenta in conditii de mediu exterior determinate, timp indelungat, fara sa isi modifice sensibil valoarea.
Tensiunea nominala de lucru reprezinta tensiunea care poate fi aplicata la bornele rezistorului in conditii normale ale mediului fara ca rezistorul sa se distruga.
Coeficientul de temperatura[%] caracterizeaza stabilitatea valorii nominale a rezistentei in timp la variatiile de temperatura.
Rezistenta in curent alternativ.In curentul alternativ marimea rezistentei rezistorului difera de valoarea masurata in curent continu datorita:
-capacitatii si inductantei distribuite pe lungimea elementului rezistiv;
-efectelor de suprafata;
-pierderile dielectrice din suport.
Tensiunea de zgomot, Ezg [μV/v] reprezinta t.e.m alternativa care apare suplimentar la bornele rezistorului parcurs de un curent continuu.Ea apare datorita miscarii termice a electronilor si a trecerii fluctuante a curentului electric prin particulele materialului conductor.
3)Marcarea rezistoarelor
In practica se utilizeaza doua metode de marcare a rezistoarelor: in clar si in codul culorilor.
Comments