Referat despre rezistoare neliniare

April 17, 2009 scris de  
In categoria Fizica

Pentru rezistoarele fixe sau variabile, intre tensiunea U care li se aplica si curenrul I care le strabate, exista o relatie lineara( Legea lui Ohm) : U=IR sau I=U/R.
Rezistoarele neliniare-termistoare,varistoare,fotorezistente folosesc proprietatile materialelor pentru a realiza o dependentane liniara intre tensiune si curent.
Termistoarele sunt rezistoare a caror rezistenta depinde puternic de temperatura; in functie de modul de variatie al rezistivitatii se obtin termistoare cu coeficient de temperatura negativ- NTC (rezistenta scade cu cresterea temperaturii) sau termistoare cu coeficient de temperatura pozitiv – PTC ( rezistenta creste cu temperatura). Pentru obtinerea termistoarelor NTC se folosesc oxizi si elemente din grupa fierului: Fe, Cr, Mn, Ni; prin impurificare cu ioni straini aceste materiale se transforma in semiconductoare , in acest fel marindu-se conductibilitatea si variatia cu temperatura a rezistivitatii. Materialele folosite pentru obtinerea termistoarelor cu coeficient de temperatura pozitiv sunt pe baza de titanat de bariu (BaTiO3) sau solutie solida de titanat de bariu si titanat de strontiu; impurificate cu ioni tri-,tetra- sau pentavalenti se obtin materiale semiconductoare de tip n.
Materialele semiconductoare astfel obtinute sunt amestecate cu un liant si li se aplica o tehnologie asemanatoare materialelor ceramice; termistoarele se pot obtine sub forma de plachete, cilindrii, discuri, filamente ( protejate in tuburi de sticla).
Marcarea valorii rezistentei nominale se face in clar sau in codul culorilor specificat in catalog ( prin benzi colorate sau prin colorarea stratului de protectie)
Termistoarele cu coeficient de temperatura negativ sunt utilizate ca elemente neliniare pentru stabilizarea tensiunii sau curentului, pentru compensarea variatiei cu temperatura a altor elemente si ca traductor de temperatura.

Varistoarele sunt rezistoare a caror rezisteta este determinata de tensiunea aplicata la bornele lor. Materialele cele mai utilizate pentru obtinerea varistoarelor sunt: carbura de siliciu (SiC) si oxidul de zinc(ZnO).

Fotorezistoarele sunt rezistente dependente de fluxul luminos si au la baza efectul fotoelectric intern in semiconductoare.

Download Rezistoare neliniare

Downloadat de 392 ori

Comments