Referat despre legatura radiofonica
Transmiterea informatiei ( auditiva-vizulala ) pe cale electrica la distanta se realizeaza prin intermediul unui sistem complex care include un transmitator si un receptor . Se stie ca undele sonore produse de vocea umana sau de instrumentele muzicale in cadrul unui program de radiodifuziune fac sa vibreze membrana microfonului care le transmite intr-o tensiune alternativa foarte slaba , avind frecventa de 20Hz…15kHz . Semnalul electric astfel obtinut este mai intai amplificat in etajul amplificator de audiofrecventa ( AAF) dupa care este transmis prin cablu din studio la statia de emisie.
Partea principala o constituie oscilatorul pilot O , care genereaza oscilatii autointretinute de amplitudine si frecventa riguros constante. Aceste oscilatii slabe sunt amplificate in etajul ARF , ele formind unda purtatoare a mesajului de transmis.
Semnalul audio , de la iesirea AAF si oscilatiile de frecventa inalta, de la iesirea ARF ( unda purtatoare ) se aplica modulatorului M, unde din compunerea celor 2 oscilatii, audio si de RF, rezulta unda purtatoare de informatie modulata, care dupa o noua amplificare in putere se aplica circuitului de antena spre a se propaga in spatiu sub forma de unde electromagnetice ( sau radio) .
Viteza de propagare a undelor electromagnetice este de aproximativ 300 000 km/s (viteza luminii). O marime caracteristica importanta a undelor electromagnetice este lungimea de unda () care reprezinta distanta strabatuta de o suprafata de unda in timp de o perioada. Daca v este viteza de propagare a unei unde , lungimea de unda este data de relatia: =vT unde T este perioada oscilatiilor. Numarul de perioade pe secunda se numeste frecventa (f) . Intre frecventa f , viteza undelor electromagnetice v si lungimea de unde exista relatiile.
Emitatoarele de unde metrice (=10…1m), decimetrice (=1..0,1m) si centrimetrice (=0,1..0,01m ) se folosesc in statiile de radiodifuziune cu MF (modulatie in frecventa) inteleviziune , precum si in scopuri speciale ( radioreleu si radiolocatie) avind raza mica de actiune.
Comments