Referat despre democratie

July 12, 2009 scris de  
In categoria Filosofie

Democratia este forma de guvernamant bazata pe principiul separarii puterii in stat si pe respectarea drepturilor si a libertatiilor cetatenesti conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.
Principiul fundamental al democratiei consta in respectarea libertatii individului statul obligandu-se sa acorde si sa respecte tuturor cetatenilor drepturile si sa se implice minimum in viata acestora.
Filosoful John Stuart Mill considera ca liberalismul este elementul fundamental in baza caruia se instaureaza democratia si elaboreaza principiul minimaxului.
Minimaxul consta in teoria conform careia intr-un stat minimal, statul se implica cat mai putin in viata cetatenilor, si prin urmare cetatenii au mai multa libertate, in timp ce in statul de tip maximal, totalitar, in urma interventiei mari a statului in viata cetatenilor acestia au o libertate limitata. Karl jaspers afirma ca numai in democaratie traieste liber si fara frica, si ca totalitarismul sau mplicarea statului in viata cetatenilor duce la teroare la frica si la o viata fara libertate.

Download eseu filosofie

Downloadat de 441 ori

Comments