Omul în viziunea lui Blaise Pascal – Argumentare filosofică –

February 22, 2009 scris de  
In categoria Filosofie

Universul nemărginit al existenţei omului a fascinat întotdeauna marii filosofi ai vremurilor, fiecare centrându-l în sistemul său de idei, perceput prin prisma vremii. Astfel se poate teoretiza o evoluţie a descoperirii omului, de la simpla parte integranta a naturii, ca organism, până la infinitul cunoaşterii sufletului său. Blaise Pascal propune o altă modalitate de percepere a naturii umane, în cadrul unei lumi în continuă evoluţie.
Ceea ce îl face pe om unic şi un mister o reprezintă configuraţia sa spirituală care se interpune naturii sale insignifiante, în faţa căreia are întâietate. Asemănarea cu o trestie de către Pascal surprinde foarte bine acest aspect, căci mai înainte de toate omul este o fiinţă cugetătoare. Omul este conştient de destinul său, pus în umbra universului necunoscut.
În viziunea lui Pascal omul este interpus unei extrapolări mizeria sau măreţia de a fi şi de a conlucra cu o lume schimbătoare, de neschimbat, indiferent de cine trăieşte şi cugetă în cadrul său. Omul caută mereu un adevăr, adevărul absolut a tot ceea ce îl înconjoară; inteligenţa naturală este una din dovezile, am putea spune, că omul este creat de Dumnezeu cu scopul de a accede spre adevăr, dar va alerga toată viaţa după o himeră, lucrând cu concepte şi idei abstractizate de neîncetatele căutări. Trupul omului este doar o parte integrantă a omului, făcând posibilă legătura cu lumea prezentă prin simţurile primitive, care îl împiedică pe om să evolueze spre o existenţă superioară. De aceea, Dumnezeu intervine şi ajută omul să îşi găsească echilibrul şi să acceadă spre o lume în care totul este posibil şi misterios. Astfel, se îmbină cele două idei ale lui Pascal, aceea că omul trăieşte în mizerie fără Dumnezeu şi fericit dacă acesta există.
Capacităţile sale, raţiunea îi sigură omului legătura cu universul prezent cu ceea ce a fost şi ceea ce a devenit prin parcurgerea drumului cunoaşterii, iar moartea survine ca o eliberare, înnobilându-l pe om un sensul că ştie că va muri, dar totuşi universul are un avantaj asupra omului este acela că omul nu cunoaşte părţile integrante ale acestuia.

Download Omul in viziunea lui Blaise Pascal

Downloadat de 1673 ori

Comments