Nevoia de filosofie a omului
February 22, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Filosofie
Încă din cele mai vechi timpuri omul a fost nevoit să îşi consolideze o altă latură a fiinţei sale. Paginile istoriei ne arată că în fiecare moment al existenţei omului, nevoia de a fi liber a primat; nevoia de libertate a gândirii, de a spune liber idei personale, abstracte, au atras de la sine nevoia de filosofie.
În momentul de faţă, nevoia de filozofie este mult mai pronunţată. Problemele cotidiene ale omenirii, creşterea complexităţii situaţiilor de decizie, modificarea şi evoluţia permanentă a ştiinţei, accentuează nevoia de a explica lumea în dinamica şi integralitatea sa, de a înţelege cum e cu putinţă cunoaşterea, trăirea unei vieţi încadrată în orizontul valorilor culturii.
Cu toate avantajele sale, filosofia nu a fost absolvită de prejudecăţi numeroase, care pentru cei ce doresc să pătrundă în universul infinit al acesteia, aceste prejudecăţi pot crea obstacole artificiale şi totuşi inutile. Unii susţin ideea ca filosofia ar trebui scoasă din vieţile noastre datorită „inutilităţii” sale. Dar dacă se reflectă asupra acestui fapt, renunţarea la aceasta ar însemna renunţarea la conştiinţă, pe care omul o dobândeşte despre el însuşi prin intermediul multiplelor legături cu lumea înconjurătoare în care trăieşte şi asupra căreia acţionează. Prin prisma acestei concepţii, omul fără filozofie ar fi asemenea unui robot, fără sentimente şi gânduri proprii, fără ierarhizări valorice, fără bucuria de a căuta răspunsul şi explicaţia a tot ce este în jur.
De asemenea, nevoia de filozofie presupune şi un anumit efort intelectual, studiu amănunţit asupra a tot ce este important pentru persoana noastră şi a celorlalţi. Omul este dotat în mod natural cu posibilitatea de a filosofa şi de a-şi pune probleme, dar fără un fond aperceptiv şi studiu, drumul spre filozofie ca parte integrantă a vieţii noastre ar fi blocat.
Oamenii trăiesc sub semnul filosofiei pentru a se cunoaşte pe sine şi a-şi găsi un loc în lumea aceasta, potrivit configuraţiei lor metafizice şi fizice, iar filosofia are nevoie de oameni şi de ideile lor, de opiniile lor pentru a evolua o dată cu ei şi cu lumea lor; cu alte cuvinte, omul are nevoie de filosofie iar filosofia de om.
Comments