Deosebirea dintre un ignorant şi un spirit superior

February 22, 2009 scris de  
In categoria Filosofie

Oamenii sunt diferiţi şi unici, ca tot ce îi înconjoară. De aceea nu vom întâlni două persoane identice, care sunt similare din toate punctele de vedere. Există o oarecare diferenţiere naturală, care imprimă oamenilor modul lor de a fi, de a gândi, de a înţelege viaţa şi lumea.
Dintotdeauna au existat oamenii care se cunosc pe sine şi vor să cunoască ceea ce este în jurul lor, înzestraţi cu o anumită afinitate pentru starea lumii la un moment dat şi acea parte a oamenilor pe care pur şi simplu nu îi interesează mersul lucrurilor, sunt total deconectaţi de viaţa actuală. În sens pur teoretic, un om ignorant este acea persoană care nu este cultă, care nu este atrasă de viaţa cunoştinţelor, dar a devenit acea persoană pe care nu o interesează nimic, nu îi pasă de ceea ce se întâmplă.
Oamenii au căutat mereu fericirea. Dar ce este fericirea? Nu are o definiţie exactă şi universală, deci fiecare este liber să îşi aleagă propria fericire. În timp ce unii îşi găsesc împlinirea spirituală citind, meditând asupra faptelor şi vieţii, descoperind lucruri noi, alţii îşi găsesc fericirea deconectându-se total de tot ceea ce este cotidian şi ceea ce înseamnă lipsă de griji. Totul începe de la educaţia primită. Dacă un copil este îndrumat de mic să aibă o anumită conduită morală şi fizică, să i se imprime gustul cunoaşterii, să fie tot timpul informat, va reuşi să se ridice la un alt nivel faţă de alţii. Aceste cazuri sunt destul de rare, cel puţin în ziua de astăzi, deoarece, oamenii, încă de când sunt mici, sunt obişnuiţi să li se dea totul doar cerând. Crescând cu această obişnuinţă, atunci când vor ajunge la maturitate, nu îi va interesa ce se întâmplă în afară de ei.
Asemenea oamenilor din peştera lui Platon, oamenii trăiesc într-o realitate falsă şi mărginită; fiecare avem puterea să întoarcem capul spre lumina cunoaşterii, dar depinde şi câşi au curajul să o facă. Omul care s-a descătuşat a devenit superior celorlalţi deoarece a avut curajul şi curiozitatea necesară să dorească să cunoască ce se întâmplă cu el şi ceilalţi. Astfel, făcându-şi lui un bine, ridicându-se la un alt nivel, i-a ajutat şi pe ceilalţi, care au dat dovadă de laşitate şi de ignoranţă. Noi suntem cei care putem face diferenţa dintre un ignorant şi un spirit superior, având curajul să mergem mai departe, într-o lume a cunoaşterii şi a fericirii absolute, care nu este alta decât eliberarea sufletului din ignoranţa actuală.

Download Deosebirea dintre un ignorant si un spirit superior

Downloadat de 136 ori

Comments