Ce este adevărul?

February 22, 2009 scris de  
In categoria Filosofie

Adevărul este un concept general uman, care poate fi determinat numai la nivelul conştiinţei umane. Omul caută această valoare cu un anumit scop, dar care este acesta? Valoarea adevărului este privită prin intermediul valorii cunoaşterii, care de cele mai multe ori îl conduce pe acesta spre calea fericirii, dacă nu pe cea a celei absolute, cel puţin pe calea unei fericiri parţiale.
Adevărul nu poate avea o definiţie fixă, universal valabilă, deoarece de la un anumit punct acesta este subiectiv, în sensul că fiecare îl concepe/filtrează prin prisma fondului său aperceptiv, prin prisma conştiinţei sale; din această perspectivă, adevărul pentru unii, poate reprezenta mult pentru unii, puţin sau nimic pentru alţii. De aceea când se vorbeşte de adevăr se iau în calcul şi stadiile dezvoltării psihicului uman, acesta având un rol fundamental în prelucrarea informaţiilor şi dirijarea lor înspre o cunoaştere cât mai eficientă a adevărului.
O dată cu trecerea timpului, sfera adevărului s-a lărgit, în prezent putându-se vorbi despre adevărul ştiinţific, care nu poate fi combătut, efectele sale fiind tangibile. Viaţa cotidiană, tehnologia, însă, au limitat adevărul la un nivel mărginit, în care se reflectă doar lipsa de implicare într-un stadiu de dezvoltare superior a omului, termenul fiind folosit de multe ori doar pentru a reflecta stări de fapt şi trecătoare, pe când problematica adevărului este mult mai complexă.
Încă din prima treaptă a evoluţiei sale, omul a fost pus în faţa unui adevăr relevat prin simţuri, fiind capabil să surprindă realitatea din jurul său, creându-şi o imagine a mediului înconjurător, având posibilitatea să discerne între ce e real şi ce nu.
Având, deci, implementat în conştiinţă mecanismul adevărului, ţine numai de noi cum îl folosim şi în ce scopuri, responsabilitatea pe care ne-o conferă fiind una mare, căci la un moment dat, adevărul nu ne va mai privi pe noi, ci pe toţi cei din jurul nostru. Astfel, se poate vorbi şi de o latură altruistă a acestuia, pentru că, folosit în scopuri egocentriste, adevărul nu ar mai putea fi împărtăşit şi am deveni proprii noştri prizonieri, închişi în peştera propriei noastre cunoaşteri…

Download Despre adevar

Downloadat de 557 ori

Comments