Referat despre Bursa de valori

January 15, 2010 scris de  
In categoria Economie

Specific bursei de valori este faptul ca tranzactiile cu active financiare se desfasoara in mod organizat, in conditii de libera concurenta si transparenta, fiind supravegheate de autoritatile publice.

Toate pietele sunt supravegheate de autoritati publice sub aspectul respectarii reglementarilor legale, dar bursei i se acorda o atentie speciala datorita fluiditati operatiunilor si impactului economico-social pe care le are.

Tipuri de burse in functie de obiectul acestora

Exista burse la care obiectul principal al negocierilor îl constituie actiunile. Aceste burse se mai numesc si burse de actiuni.
Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice în comertul bursier international.
Altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinând un rol conducator în tranzactiile bursiere generale.

De pilda daca agentul X detine sub forma de actiuni un capital de 100.000 u.m. la firma A si doreste sa isi plaseze capitalul la firma B, poate realiza acest lucru prin intermediul burse:
Vinde actiunile pe care le detine
Cu capitalul banesc obtinut cumpara actiuni la firma B care prezinta pentru el interes sporit

Download Bursa de valori

Downloadat de 265 ori

Comments