Alcani

March 19, 2009 scris de  
In categoria Chimie

Denumirea alcanilor se realizeaza astfel: la numeralul exprimat in greaca care indica numarul atomilor de carbon se adauga terminatia “-an” pirmii patru termeni avand denumiri specifice. Incepand cu al IV-lea atom de carbon apare fenomenul d izomerie.
Preview referat “Alcanii” :

Radicalii sunt specii chimice obtinute teoretic prin indepartarea unuia sau mai multoara atomi de hidrogen din molecula. Denumirea radicalilor se face inlocuind terminatia “-an” de la alcanul corespunzator cu “-il” pentru radicalii monovalenti cu “-ilen” cu cei divalenti si cu “-in” pentru cei trivalenti.

Denumirea izoalcanilor: se numeroteaza categoria cea mai lunga astfel incat suma indicilor de pozitie pentru radicali sa fie numarul minim. Se denumeste intai radicalii in ordinea alfabetica, precizandu-se pozitia la care se adauga numele alcanului cu catena cea mai lunga.

Deoarece izomeria la alcani se datoreaza ramificarii catenei se numeste izomerie de catena.
Seria omoloaga (omologa) este seria de compusi cu proprietati si structura asemanatoare in care termenii se deosebesc printr-o grupare de metilen.

Alcanii sunt insolubili in apa, dar solubili in solventi organici, au densitatea mai mica decat a apei. Punctele de fierbere si de topire ale alcanilor cresc cu masa moleculara, dar scad cu ramificarea.

Proprietati chimice ale alcanilor.

Download Alcani

Downloadat de 121 ori

Comments