Referat despre plantele carnivore

March 23, 2009 scris de  
In categoria Biologie

Plantele carnivore sunt miracole ale naturii. Traiesc in locuri unde solul este sarac in substante nutritive, fiind nevoite sa supravietuiasca printr-o strategie unica in lumea plantelor: captureaza animale vii pe care le “consuma”.
Plantele carnivore par a fi doar roadele unei imaginatii bogate, desi sunt reale, si surprinzator de frecvente. Sunt grupate in 6 familii, care cuprind 450 de specii, putand fi gasite in toate partile Globului, in medii de viata variate.
Mecanismele de capturare a hranei sunt diferite, deosebindu-se 5 tipuri: capcana-ulcior, capcana plesnitoare, capcana adeziva, capcana veziculara, capcana-varsa, dar intre tipul de capcana si familia din care fac parte nu exista nici o legatura.
ULCIOARE
Plantele care apartin acestei categorii, reusesc sa atraga prada prin tot felul de siretlicuri. Unele atrag insectele prin coloratia marginilor si a peretilor interni, altele prin seva dulce. Plantele din genul “Sarracenia” au frunzele sub forma de ulcior, prevazute la margini cu niste peri orientate in jos: acestia impiedica insectele sa se prinda de margini si sa evadeze. Un alt motiv, pentru care victima plantei nu evadeaza, este faptul ca seva dulce contine substante narcotice, care ametesc insecta.
Glandele minuscule aflate in peretii interiori ai ulciorului secreta enzime, care acelereaza descompunerea corpului insectei. Cateva insecte insa reusesc sa supravietuiasca in ulcior si in asemenea conditii. Larvele unei specii de tantati “Wycomyia smithii”, de fapt traiesc in ulciorulplantei “Sarracenia purpurea”, formele adulte intrand si iesind fara probleme. Specia de paianjen ”Misumenops nepenthicola” este un locuitor frecvent al uncioarelor.
PLESNITOARE
Poate cel mai cunoscut exemplu al capcanelor plesnitoare este plesnitoarea lui Venus (Dionaea muscipula). Capcana se formeaza pe limul frunzelor. Nervura principala formeaza un fel de incheietura, frunza fiind alcatuita din doi lobi marginiti de dinti. Cei cate 3 peri senzitivi ai lobilor declanseaza sistemul de capcana.

Download Plantele carnivore

Downloadat de 266 ori

Comments