Analizatorul vizual

March 11, 2009 scris de  
In categoria Biologie

Vederea furnizeaza peste 90% din informatiile asupra mediului inconjurator, de aceea are o importanta fiziologica considerabila, nu numai in diferentierea luminozitatii, formei si culorii obiectelor, dar si in orientarea in spatiu, mentinerea echilibrului si a tonusului cortical (atentia).
Analizatorul vizual este constituit din ochi, la nivelul caruia se gasesc receptorii sensibili la cantitatea si calitatea undelor luminoase, caile de transmitere a informatiei si zonele de proiectie corticala unde se face analiza si sinteza informatiilor.
Globul ocular este alcatuit din mai multe invelisuri, sistemul receptor si un aparat optic.
Invelisurile globului ocular sunt: sclerotica (exterioara, cu rol de protectie), coroida (asigura nutritia ochiului) si retina, care este sediul sistemului receptor.
Aparatul optic al globului ocular are rolul de a focaliza pe retina razele luminoase, de a produce o imagine reala, redusa si inversata a obiectelor si este constituit din mai multe medii refringente. Corneea este transparenta, avasculara, bogat inervata, avand o retea de terminatii nervoase libere, sensibile la durere, presiune, tact, cald si rece. Cristalinul este o lentila biconvexa, situata inapoia irisului, fiind inconjurat de o capsula – cristaloida, fixat de muschii ciliari. Acestia, impreuna cu cristalinul, constituie un perete despartitor intre camera anterioara cuprinsa intre cristalin si cornee, si camera posterioara, situata intre cristalin si retina.
In camera anterioara se gaseste umoarea apoasa, iar in spatele cristalinului se afla corpul vitros (umoarea sticloasa)
Sistemul receptor este constituit de retina (derivat embriologic, alcatuita din 10 straturi;stratul extern este format din celule pigmentare, care trimit prelungiri in jurul celulelor receptoare retiniene, formand o camera obscura in jurul lor), tunica interna a globului ocular. La polul posterior al ochiului, pe axul antero-posterior, exista pe retina pata galbena (macula lutea) cu o depresiune in centrul ei (fovea centralis) considerata zona cu acuitate vizuala maxima.
Elementele celulare fotoreceptoare ale retinei sunt celulele cu conuri si cu bastonase. Celulele cu bastonas, in numar de 125-130 milioane, sunt foarte sensibile la lumina, fiind receptorii vederii nocturne, dar nu pot furniza detalii asupra obiectelor, si nici asupra culorii lor. Celulele cu conuri, in numar de 5-7 milioane, au un prag de sensibilitate mult mai ridicat, si o acuitate mai mare, sunt raspunzatoare de vederea in lumina puternica si de perceperea culorii obiectelor.

Download Analizatorul vizual

Downloadat de 430 ori

Comments