Referat despre Romania in perioada neutralitatii

March 31, 2009 scris de  
In categoria Facultate

Dupa izbucnirea primului razboi mondial, Puterile centrale si-au intensificat presiunile asupra aliatilor lor spre a-I determina sa actioneze alaturi de ele. La 31 iulie 1914 imparatul german a adresat o scrisoare personala regelui Carol al romaniei, in care ii atragea atentia asupra obligatiilor lui de aliat. ”Sunt incredintat ca in calitatea ta de rege si Hohenzollern vei tine cu prietenii tai si vei urma in mod categoric ceea ce iti impune datoria de aliat” , scria Wilhelm.
A doua zi, la 1 august 1914 a sosit o telegrama cu un continut asemanatopr si din partea imparatului Austro-Ungariei, adresata regelui Carol. Francisc Iosif tinea sa linisteasca pe Carol cu privire la un atac din partea Bulgariei, pe care il considera inca o piedica in calea hotararii ce urma a fi luata de Romania. El scria: ”guvernul meu a obtinut de la Bulgaria cele Mai serioase asigurari ca tara ta nu va fi atacata atata timp cat tu vei sta de partea Triplei aliante”. Francisc Iosif comunica lui Carol ca in urma interventiei Vienei reprezentantul Bulgariei la Bucuresti ”a primit chiar imputernicirea de a comunica aceasta guvernului sau”.
Atitunea oficiala a Romaniei fata de razboi a fost fixata in cadrul Consiliului de coroana ce s-a tinut pe data de 3 august 1914 la Sinaia. Desi in calitatea sa de sef al statului putea lua singur o hotarare care sa angajeze Romania, Carol tinand seama de pozitia opiniei publice si a guvernului, s-a vazut sa convoace Consiliul. Consiliul reunea intreg guvernul in frunte cu Bratianu, presedintii corpurilor legiuitoare, fostii prim-ministrii, sefi de partide politice. Regele Carol, luand primul cuvantul, a surprins prin faptul ca, contrar atitudinii sale anterioare, nu a mai propus neutralitatea, ci actiunea imediata alaturi de Puterile centrale. Din toti cei prezenti numai Petre Carp l-a sustinut pe rege. Aceasta pozitie nu a surprins, fiind cunoscute sentimentele filogermane ale acestuia. Avand si el unele rezerve fata de Austro-Ungaria, si considerand ca Romania ester de fapt aliata Germaniei, Carp a pledat pentru respectarea obligatiilor de aliat, ridicandu-se hotarat impotriva neutralitatii.

Download ROMANIA IN PERIOADA NEUTRALITATII

Downloadat de 270 ori

Comments