Referat despre al doilea război mondial in Europa

March 31, 2009 scris de  
In categoria Facultate

Al doilea război mondial a început în 3 septembrie 1939,când Aliaţii – Marea Britanie şi Franţa – au declarat război Germaniei naziste condusă de Adolf Hitler. Au făcut acest lucru pentru Polonia, atacată de germani cu două zile mai devreme, deşi nu au intenţionat sau nu au fost capabili să ia măsuri urgente. Polonia a fost invadată rapid de Blizkrieg – un „atac fulgerător”, bazat pe o pătrundere imediată a atacurilor masive (Panzers) şi lupte aeriene. După cum prevedea pactul nazisto-sovietic din august 1939, armata sovietică s-a îndreptat spre estul Poloniei, divizând teritoriul.
În iarna anilor 1939-40, Marea Britanie a fost o prezenţă militară în Franţa, dar strategia Aliaţiilor a rămas defensivă. Aceasta era concentrată pe Linia Maginot. O porţiune de fortificaţii întinse de-a lungul întregii frontiere franceze cu Germania. Însă germanii nu au atacat, iar principalele acţiuni în timpul acestei perioade de „pseudo-război” s-au desfăşurat în est, unde Uniunea Sovietică a anexat cele trei republici baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) şi, după un război de scurtă durată, au ocupat o parte din Finlanda. Simulacrul de război a luat sfârşit în 9 aprilie 1940, când Germania a ocupat Norvegia neutră şi Danemarca, printr-un alt atac surprinzător; o expediţie britanică la Narvik, în nordul Norvegiei, a avut un oarecare succes, dar în cele din urmă a fost retrasă.

Flota militară

După o lună, forţele germane s-au năpustit asupra Olandei şi Belgiei, ocolind Linia Maginot, şi din nou „războiul fulger” s-a dovedit irezistibil. Armatele Aliaţilor au fost retrase, dar o a doua ofensivă germană, chiar mai puternică, le-a blocat retragerea prin pădurea Ardennes.
În cele din urmă, peste jumătate de milion din trupele franceze şi britanice au fost prinse în capcană în apropierea portului Dunkergue. 34000 dintre aceştia au fost salvaţi de englezii curajoşi de pe o flotă de vapoare şi bărci mici, pornită din Marea Britanie pentru a-i ajuta.
”Miracolul de la Dunkerque” a ridicat moralul britanicilor, dar n-a făcut nimic pentru a opri prăbuşirea francezilor. Un nou guvern francez, condus de mareşalul Petain, a recunoscut înfrângerea, cerând un armistiţiu care a fost semnat la 22 iulie 1940. Ocupaţia germană a persistat în nordul Franţei, în timp ce restul ţării era guvernat de la Vichy, de către Petain, în calitate de conducător al unui nou stil de regim fascist. Deşi aparent de factură neutră, zona Vichy a colaborat îndeaproape cu Germania nazistă; mulţi francezi au refuzat să accepte înfrângerea, iar un guvern ” francez liber ” a fost înfiinţat în exil, la Londra, de către generalul Charles de Gaulle.

Download Al doilea război mondial in Europa

Downloadat de 350 ori

Comments