Colegiul Naţional “Matei Basarab”

January 30, 2008 scris de  
In categoria Licee

1. LOCALIZARE
Adresa: Strada Matei Basarab, nr. 32, sector 3, Bucureşti
Telefon/ Fax: 021-3216640
Adresa web: www.basarab.ro
E-mail:cnmb@basarab.ro

Cum ajungeţi: mijloacele de transport 5, 16, 40, 116, 117, 313

2. ISTORIC

Istoria Colegiului Naţional “Matei Basarab”, care poartă numele domnitorului ocrotitor al culturii şi iubitor al artelor, creator al fundamentului culturii limbii naţionale, începe în a doua jumătate a secolului XIX.
Alexandru I. Cuza a promulgat, în 25 noiembrie 1859, decretul domnesc numărul 158 de înfiinţare a Gimnaziului “Matei Basarab”. Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc în 3 noiembrie 1860.
În anul 1865, a devenit al doilea liceu din Capitală, după Colegiul “Sfântul Sava”, în baza Legii instrucţiunii publice votate în 1864.
Nevoia de locuri suplimentare a condus, prin desprinderea de liceu, înfiinţarea a încă două gimnazii de sine stătătoare: “Cantemir Vodă” (1878) şi “Gheorghe Şincai” (1892).
Un moment important l-a reprezentat dezvelirea, în 1888, a bustului voievodului Matei Basarab, cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual al liceului.
În 1998, a primit denumirea de Colegiu Naţional, iar în iunie 1999, în urma unei competiţii deschise de proiecte de dezvoltare şcolare, i s-a atribuit statutul de ŞCOALĂ PILOT a municipiului Bucureşti, în cadrul proiectului EDUCAŢIA 2000+, îniţiat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă România.

Printre absolvenţii Colegiului Naţional “Matei Basarab” se numără poetul şi traducătorul român Ştefan Octavian Iosif, arhitectul Ion Mincu, directorul Institutului Pasteur – Paris Constantin Levaditi, scriitorul Duiliu Zamfirescu, poetul, prozatorul, memorialistul şi publicistul român George Topârceanu şi alţii.

3. ADMITERE:

Pentru anul şcolar 2007-2008, au fost disponibile 224 de locuri. S-au format opt clase de a IX-a: două de Matematică Informatică (1 intensiv engleză şi 1 intensiv informatică), două de Ştiinţe ale Naturii, două de Filologie şi două de Ştiinţe umane şi sociale.
Ultima medie de admitere a fost 8,7 pentru Matematică Informatică, 8,56 pentru Ştiinţe ale Naturii, 8,59 pentru Filologie şi 8,67 pentru Ştiinţe umane şi sociale
Sursa: cotidianul Gândul, ediţia din 4 mai 2007

4. De ce să alegeţi Colegiul Naţional “Matei Basarab”?

Oferta curriculară a Colegiului permite repartizarea elevilor pe grupuri de interese şi preocupări şi asigură fiecăruia şansa individualizării parcursului şcolar. Colegiul abordează o metodologie diferită de cea tradiţională şi îl pregăteşte pe elev în alegerea viitorului loc de muncă.
În cadrul Colegiului a fost înfiinţat un Centru de testare ECDL pentru obţinerea Permisului European de conducere a Computerului, care asigură informarea elevilor şi a părinţilor, pregătirea şi testarea elevilor.

Comments