Interviu in exclusivitate cu pugilistul Bogdan Dinu

November 7, 2007 scris de  
In categoria Interviul Saptamanii

Vestul Salbatic
Bogdan Dinu
Trei boxeri români au plecat la Campionatul Mondial din Statele Unite cu gândul de a cuceri America. Din eroi s-au transformat peste noapte în victime. Acuzaţi de furt, cei trei au fost suspendaţi din viaţa sportivă. Bogdan Dinu, unul dintre boxeri, a stat de vorbă mai bine de un ceas cu reporterii website-ului viatadeliceu şi a povestit aventura de peste Ocean.

Reporter:Cum s-a întâmplat totul ?
Bogdan Dinu: Am plecat la cumpărături şi am intrat într-un magazin. Aveam o şacosă mare cu alte cumpărături pe care le făcusem în alte magazine. Am urcat la etajul unu şi ne-am ales fiecare produsele pe care le voiam. Nu aveam cum să le ţinem în mână şi le-am băgat în sacoşă, apoi am coborât şi am mers spre casa de marcat. Menţionez că nu am văzut în magazin coşuri şi nici dulapuri pentru a lăsa bagajele. Între timp îl văd pe Ronald (n.a. Ronald Gavrilă unul dintre cei trei sportivi) că este luat de un bodyguard. Apoi şi Iulian Stan (n.a. al treilea sportiv implicat) şi deja mă aşteptam să mă ia şi pe mine. Dar nu a fost aşa. M-am dus la bodyduarzi şi i-am întrebat ce s-a întâmplat, iar ei mi-au spus că va veni poliţia.

„Eram speriaţi pentru că noi nu avem probleme cu furturile!”

Apoi?
Între timp cei de la paza magazinului le-au făcut poze colegilor mei şi le-au dat o interdicţie în magazinul respectiv. Apoi a venit poliţia, după jumătate de oră. Ne-au întrebat ce s-a întâmplat şi ne-au luat datele. Le-am explica că am luat şi am băgat în sacoşă. Asta probabil a fost greşeala noastră. Poliţiştii ne-au întrebat dacă avem bani şi am mers la casă unde am achitat produsele, apoi am fost liberi. Ne-au dat bon şi am plecat la hotel.

Ce produse erau ?
Un fes şi o pereche de mănuşi, iar un coleg îşi luase o pereche de adidas. Cu totul valorau cam 100 $.

Cum au aflat cei de la Federaţia Mondială de Box (AIBA) ?
Cei de la magazin au dat telefon celor de la Federaţia Mondială şi au spus că trei români au fost arestaţi de poliţie. Cei de la AIBA când au auzit au dictat direct suspendare! Nişte armeni au fugit în Statele Unite în timpul campionatelor şi de aici decizia aceasta drastică a Federaţiei de a ne suspenda. Iar de-acolo s-a inventat ştirea în România că am fost arestaţi.

„Ne-am sacrificat pentru sport toată tinereţea!”

Bogdan Dinu

Când a venit suspendarea de la Federaţia Mondială (AIBA) ?
Abia în a treia zi dimineaţa ne-a chemat domnul Obreja şi ne-a spus că am fost suspendaţi pe viaţă de AIBA pentru că am fost arestaţi. Dar noi nu am fost reţinuţi de poliţie! I-am explicat tot ce s-a întâmplat.

Cum aţi ajuns la avocat?
Înnebuneam când vedeam ce se scrie în ţară, că urma să fiu dat afară de la Dinamo. M-am dus la consulat şi le-am explicat şi lor ce s-a întâmplat. Ne-au ajutat foare mult cei de acolo. Ne-au pus în legătură cu un avocat cu care ne-am întâlnit şi l-am rugat să ne ajute să ne demonstrăm nevinovăţia ca să nu fim daţi afară de la locurile de muncă. Noi ne-am sacrificat toată tinereţea pentru sport şi am fost plecaţi la atâtea competiţii şi nu s-a întâmplat niciodată nimic. Am fost plecat în Brazilia, în Puerto Rico, în Cuba, în China, în toată Europa. Cum poate să creadă cineva că tocmai în Statele Unite aş fi făcut vreo tâmpenie ?

Din România v-a contactat cineva?
Nu. Aveam cartele de America şi nimeni nu avea numerele noastre de telefon.

Vreţi să daţi în judecată ziarele de România pentru modul neprofesionist în care au prezentat ştirea ?

Sincer, nu vreau să dau pe nimeni în judecată. Vreau să îmi văd de cariera mea.

Dar magazinul ?
Încă nu m-am gândit. Până la urmă ei nu au greşit prea mult. Poate chiar nu aveam voie cu sacoşa aceea în magazin şi poate asta au crezut, că vrem să luăm. Dar nici nu am văzut dulapuri la intrare pentru a lăsa bagajele.

„Nu se scria nimic atunci când ieşeam Campion Mondial”

Bogdan Dinu
Ce te-a deranjat cel mai tare?
Au fost două lucruri. M-a deranjat că s-a spus că nu s-a făcut selecţia cum trebuie la loturi. Parcă m-ar fi luat de pe stradă şi m-ar fi dus la lot. De şapte ani sunt la lotul naţional! Nu am avut copilărie pentru sport. M-a durut foarte tare apoi tot ce a apărut pe internet. „Mi-e ruşine că sunt buzoian” etc. Dar nu se spunea nimic atunci când ieşeam Campion Mondial sau când eram furat la Europene! Lucrurile astea nu se ştiau în presă. Dar toate celelalte prostii se scriu imediat.


Ce ai arătat la întoarcerea pe aeroport?

Un plic cu nişte acte pe care i l-am arătat domnului Marcel Popescu să vadă că nu am avut probleme şi l-am mai arătat clubului CSM Buzău.

Ce a spus domnul Popescu ?

Nu s-a grăbit să ia o decizie. A făcut un raport şi aşteaptă să ia AIBA o decizie.

Ce vei face în continuare?
Interesul meu este să îmi demonstrez nevinovăţia. Când vom avea toate probele cei de la AIBA sper că vor ridica suspendarea. Apoi vreau să boxez cândva la profesionişti.

Modelul tău ?
Ca stil de box îmi place Muhamad Ali. Dar el a fost în nişte timpuri, acum sunt alte vremuri. Apreciez în general boxerii care au o viaţă personală echilibrată !

„La Mondiale am boxat cu o coastă ruptă, dar nimeni nu ştie asta!”

Ce a însemnat Campionatul Mondial din America ?
Eu ca să ajung la Mondiale în America am făcut sacrificii enorm de mari. Am slăbit 14 kilograme în zece zile. Asta înseamnă moarte curată! După cinci zile voiam să mă dau bătut, dar am strâns din dinţi şi am rezistat. Am slăbit atâtea kilograme, numai eu ştiu prin ce am trecut, numai ca să ajung în America. În SUA am boxat cu o coastă ruptă, dar nimeni nu ştie asta!

Colegii tăi implicaţi în acest scandal ce fac?
Sunt şi ei stresaţi. Toată lumea îi sună… deja vrem linişte !

Bogdan Dinu
Nume: Dinu
Prenume: Bogdan
Vârstă: 21 de ani
Talia: 1,94 m
Greutate: 104 kg
Legitimat: CSM Buzău şi Dinamo Bucureşti
Studii: student în ultimul an la Educaţie fizică şi sport la Iaşi
Palmares:

  • 2002 – Locul 3 Campionatul Mondial din Ungaria, cadeţi
  • 2002 – Locul 3 Campionatul European din Ucraina, cadeţi
  • 2003 – Campion Mondial cadeţi, România, cadeţi
  • 2004 – Locul 3 Campionatul European din Lituania, cadeţi
  • 2004 – Locul 3 Campionatul Mondial din Koreea, juniori
  • 2004 – Campion Naţional la juniori, tineret şi seniori
  • 2005 – Locul 2 Campionatul European din Estonia, juniori
  • 2005 – Centura de Aur
  • 2006 – Centura de Aur

Fraţi: George în vârstă de 16 ani, component al lotului naţional de box de cadeţi

Când câştigam Centura de Aur căutam şi eu în ziar să văd dacă se scrie ceva. Dacă vedeam un rând, fără poză, fără nimic m-aş fi bucurat. Când am câştigat europenele nu mă aştepta nimeni. Luni când am venit mă aştepta toata presa zici că eram Michael Jackson.


Bogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.ro

Bogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.ro

Reporteri: Edward Stanescu si Camelia Bucioveanu
Fotoreporter: Octavian Brezean

Comments