Interviu cu Virgil Stănescu, liderul Echipei Naţionale de Baschet a României

July 20, 2008 scris de  
In categoria Interviul Saptamanii

Pe terenurile Sport Arena din Politehnică, Virgil Stănescu împreună cu prietenii şi colegii săi de la echipa naţională a organizat un camp destinat copiilor pasionaţi de baschet.

Astfel puştii i-au avut ca maeştri timp de o săptămână pe Virgil Stănescu (liderul echipei naţionale de baschet a României), Bogdan Popescu (ex-căpitan al lotului naţional), Claudiu Fometescu, Paul Helcioiu şi Radu Abramescu.

Cinci jucători de top ai baschetului românesc, cinci temperamente diferite, dar cu o caracteristică în comun: toţi ştiu ce înseamnă baschetul modern.

Proaspăt întors din luna de miere, Virgil Stănescu a acordat un interviu în exclusivitate publicaţiei viatadeliceu.

virgil.JPGVigil, cam scurtă luna de miere…
Aşa este, a fost frumos, dar prea scurtă. Nu mai avem timp, astfel a fost luna de miere de două săptămâni.


Acum.. Mai uşor pe marginea ca antrenor sau în teren ca jucător?

Deocamdată nu aş avea răbdare să fac asta zi de zi, pentru o viaţă. Nici la o echipă mare nu aş putea, pentru că nu am răbdarea de a sta pe bancă. Vreau sa intru în teren şi să fac cu mâinile mele, nu să facă alţii cu ideile mele. Dar simt că aş putea fi tehnician.

Cum ţi-a venit ideea acestui camp ?

O aveam de mult. Voiam să întorc ceva baschetului şi mai ales asuprea copiilor. Să dau ocazia unor puşti să vadă ce înseamnă să fii profesionist. Voiam să fac un camp în multe vacanţe, dar mereu apăreau alte lucruri. Acum, chiar dacă am avut nunta şi luna de miere, mi-am luat inima în dinţi şi alături de colegii mei am dat drumul stagiului. Îmi doresc să fie unul dintr-o serie lungă. Acum ştim ce trebuie să facem din timp şi o să fie mai bine. Pe viitor vreau să fie camp-ul la nivel naţional, să iau copii din toată ţara. M-au sunat copii din alte părţi, dar din păcate nu le-am putut oferi cazare.

De la anul vom asigura cazare, masă … De asemenea aş vrea să nu se plătească, la fel ca şi anul acesta. Copilul să vină pur din plăcere. Mi-a plăcut anul acesta că juniorii au venit din plăcere şi astfel au fost foarte receptivi. Vin cu dragoste de baschet, îşi doresc foarte mult să fie aici.

popescu1.JPGCine te-a ajutat ?
Am avut noroc cu Bogdan Popescu, Paul Helcioiu, Claudiu Fometescu, Radu Abramescu. Suntem cinci pentru a putea fi mai aproape de ei, pentru a-i putea supraveghea şi pentru a vedea la noi lucrurile corecte. Nu este numai experienţa mea, ci a cinci jucători, toţi componenţi ai naţionalei.

Oamenii din România au fost receptivi?
Nu a fost foarte mediatizat, dar ne-au ajutat cei de la Sport Arena. În general am făcut totul pe banii mei., dar am primit ajutor şi de la nişte prieteni. A fost şi vina mea că nu i-am contactat din timp.

Virgil Stănescu: “Avem mulţi copii talentaţi, însă au lacune în pregătirea tehnică…”

copii.JPGCum ţi s-au părut copiii ?
Puţin pregătiţi, însă foarte receptivi. Au cunoştinţe destul de puţine în baschet. I-am luat şi noi tot de la zero. Toţi cinci le-am explicat alergarea corectă. Totuşi avem grupe de vârste avansate. La 18 ani ar trebui să poată să facă pasul în prima ligă. Încercăm să le băgăm în cap copiilor că se poate. Să le insuflăm o mentalitate de profesionişti. Acesta a fost de fapt şi scopul camp-ului.
Voiam să fim ca un frate mai mare, nu ca un antrenor.

Au şanse să ajungă jucători?
M-aş bucura dacă doi dintre ei ar ajunge jucători. Îi văd că vor. Mulţi dintre ei sunt motrici şi foarte talentaţi, însă au lacune în pregătirea tehnică. Iar asta poate să vină pe parcurs. Totul depinde de ei.
Patru dintre ei se mişcă foarte bine..

Cheia succesului în baschet?
În primul rând să îţi setezi baschetul ca prioritate. Acesta este cel mai important. În al doilea rând trebuie să fii în competiţie cu tine. Nu trebuie să te minţi pe tine. Îţi trebuie o disciplină de fier.

joc1.JPGCe sfat le-ai da puştilor care n-au ajuns la camp ?
Să îşi asculte antrenorii, în primul rând. Să fie receptivi şi să înveţe din greşelile altora.

Urmează reunirea lotului naţional. Ce faci ?
Bineînţeles că mă voi duce. E o chestie pe care o ţin în suflet. Mi-ar plăcea să se schimbe generaţiile, dar şi asceastă modificare se face în timp.

Asta a încercat să facă Liviu Călin, dar a fost debarcat. Cum vezi schimbarea?

Poate să o facă domnul Costel Cernat. Nu este treaba mea cine este antrenorul echipe naţionale. Indiferent de antrenor, îl respect.

“Nu voi rămâne în Rusia!”

Referitor la echipa de club. Ce planuri ai ?
Nu voi rămâne în Rusia. A fost o perioadă destul de lungă. Este destul de greu să pleci pentru că este un baschet de foarte bună calitate. Depinde şi ce oferte voi avea.

Invitaţi de marcă
La camp-ul organizat de Virgil Stănescu au fost invitaţi pe lângă Bogdan Popescu, Claudiu Fometescu, Paul Helcioiu, Radu Abrămescu şi sensei Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din România şi doamna Antoneta Creţu, decanul Facultăţii de Kinetoterapie din cadrul ANEFS-ului.

Galerie foto completa aici !

imgp1163.JPGimgp1166.JPGimgp1173.JPGimgp1177.JPGimgp1182.JPGimgp1190.JPGimgp1199.JPGimgp1206.JPGimgp1219.JPG

Comments