Interviu cu Laurentiu Ion, pustiul care i-a uimit pe cei de la Google
May 19, 2012 scris de Edward Stanescu
In categoria Interviul Saptamanii
Că România produce „creiere” pentru export pe bandă rulantă se ştie. Că mai toţi oamenii inteligenţi iau drumul străinătăţii ca într-un adevărat exod este cunoscut. Ce nu ştim sigur este cât timp va mai dura toată haiducia asta în care tinerii aleg pe bună dreptate să îşi găsească fericirea şi împlinirea pe alte meleaguri.
Laurenţiu Cristian Ion are 17 ani şi este din Piteşti. A învăţat la Colegiul Naţional I.C Brătianu din localitatea argeşeană, unde a avut nişte profesori foarte buni care i-au trezit pasiunea pentru informatică. A devenit din ce in ce mai bun la clasă, apoi a colaborat pentru un concurs cu un elev de la liceul Internaţional de Informatică (ICHB) din Bucureşti. Imediat i s-a propus să se mute în Capitală. A făcut pasul spre acest liceu prestigios la care a obţinut o bursă, iar de curând simpaticul puşti pasionat de computere a câştigat un concurs organizat de Google. Şi pentru ca povestea să fie mai frumoasă, marele premiu este o vizită la sediul companiei din California. Viata de liceu a luat legătura cu el şi vă prezintă în rândurile de mai jos un interviu savuros cu un licean deştept şi carismatic, aşa cum ne place nouă. 🙂 Enjoy!
Felicitări, Laurenţiu (in dreapta fotografiei), pentru concursul Google Code pe care l-ai câştigat! Cum ai aflat de concursul organizat de ei?
Mulţumesc pentru apreciere! Anul trecut, profesoara mea de la liceul Brătianu din Piteşti mi-a povestit despre acest concurs. Aveam ceva dubii, era târziu, concursul începuse de ceva vreme. Am vrut să văd apoi câţi bani câştig. La început a fost mai greu, apoi m-am obişnuit. Este o listă întreagă de task-uri şi tu îţi rezervi ce vrei sa lucrezi. De aceea trebuie sa lucrezi rapid ca sa acumulezi puncte.
Google este una dintre cele mai tari companii din lume. Povesteşte-ne despre concursul pe care l-ai câştigat.
Într-adevăr, Google este o companie foarte puternică, nu doar un motor de căutare aşa cum cred foarte mulţi. Au dezvoltat multe proiecte şi în opinia mea au depăşit Microsoft. Au cele mai tari inovaţii şi poate cei mai buni profesionişti din domeniu.
Google code in este concursul pe care l-am câştigat şi este o competiţie ce se adresează elevilor între 13-18 ani, prin care se doreşte promovarea softului open source. În traducere, înseamnă software gratuit şi liber. Poţi să îi vezi sursa, cum este făcut, poţi să înveţi din el, poţi să colaborezi şi să îl îmbunătăţeşti în cadrul unei comunităţi. Exemple ar fi Google Chrome, Mozilla Firefox etc.
Tu ce a trebuit să faci?
Se propune o listă de sarcini (task-uri) pe care trebuie să le rezolvi. Sunt lucruri de interfaţă, de îmbunătăţiri, dar şi task-uri libere. Gen implementează o funcţie nouă. Orice vrei! Există nişte mentori care verifică tot ce ai făcut şi acceptă. Sunt programatori foarte foarte buni.
Care a fost cheia succesului?
Am mers pe ce mi-au cerut ei.
De ce te-au ales pe tine?
Fiecare sarcină avea anumite punctaje împărţite pe grade de dificultate. Pentru fiecare trei task-uri rezolvate, se plăteau 100 de dolari. Limita maximă era de 500 de dolari. Adunai puncte şi la final se făcea un clasament.
Ai fost primul clasat?
M-am clasat in primii zece.
De ce ai nevoie pentru a câştiga un concurs de o asemenea anvergură organizat de Google? Inspiraţie, să ştii programare, să ai talent?
Ai nevoie de talent, bineînţeles. Te-ai lăsa repede altfel. Trebuie să ştii şi matematică şi informatică. Pe mine cred că m-a ajutat faptul că am fost olimpic la matematică în şcoala generală.
Că tot ai pomenit de şcoală. Cum este viaţa ta de liceu?
Este frumoasă. Mă distrez, mă duc la câte un party… şi nu uit că viaţa de liceu se trăieşte o singură dată, aşa cum spune sloganul vostru!
Ce ţi-ar plăcea să faci mai departe? Programare, webdesign…
Nu ştiu exact. Îmi place şi partea de webdesign şi programarea desktop şi domeniul bussines. Sper să îmi vină o idee de-asta de milioane şi să îmi fac propria companie.
Ce urmează în viitorul apropiat?
Voi colabora în continuare cu organizaţiile cu care am lucrat, apoi în luna iunie voi pleca în California la sediul Google. Am ocazia să merg cu unul dintre părinţi. Mai multe nu ştiu ce se va întampla acolo, însă am înţeles că va fi un fel de summit.
Ai emoţii?
Va fi pentru prima oară când plec din ţară. Mă voi bucura că merg împreună cu tatăl meu. Vreau să vizitez mai multe companii nu doar Google. Voi merge şi la Facebook, la Twitter.
Google + sau Facebook?
Ingrată întrebare, având în vedere că plec la Google. Îmi petrec mai mult timp pe Facebook pentru că în România este în vogă. Pe Google+ vorbesc mai mult cu programatori.
Crezi că va fi detronat Facebook-ul de Google +?
Cred că da. Nu ştiu dacă şi în România şi cât de repede. Au nişte inovaţii foarte bune. Facebook-ul a început să-i copieze. Acum diferenţele dintre ei s-au nivelat. Pariez că va fi aceeaşi migraţie pe Google + cum a fost de pe Hi5 pe Facebook.
Pe computer mai ai timp să te joci?
Înainte îmi plăceau foarte mult jocurile. După aceea am început cu programarea şi am lăsat de-o parte distracţia asta.
Ce au spus părinţii tăi când le-ai spus: „Plec în California. Pregătiţi trollerul!”
(Râde) S-au bucurat. M-au felicitat. Se mai laudă şi ei pe la prieteni.
Profesorii te privesc acum altfel?
Am observat că foştii profesori mă privesc cu mai mult respect acum. Probabil nu se aşteptau să reuşesc, n-am idee.
Facem acum un exerciţiu de imaginaţie. Când ajungi la Google, te întâlneşti pe coridoare cu Sergey Bryn (fondatorul Google). Ce i-ai spune?
L-aş întreba de ce ar avea nevoie un puşti ca mine că să ajungă să aibă o companie precum Google. Cum poţi să ajungi aşa sus? Cred că acest lucru l-as întreba.
Am uitat să te întreb. În afară de calculatoare mai ai vreun hobby, vreun sport preferat?
Îmi place foarte mult baschetul. Am jucat la Piteşti vreo trei ani. Evoluam pe postul de conducător de joc. Mi-a plăcut foarte mult şi mi-e dor să revad un meci de baschet. În plus sunt fan FC Arges la fotbal si Baschet Club Municipal Pitesti.
Mai departe ai dori să studiezi în Statele Unite?
Cred că voi aplica. Ma tentează Stanford şi MIT. Nu mă văd plecând în altă ţară, în afară de State. Voi lua în calcul si Universitatea Bucureşti – Facultatea de Matematică Informatică.
Nu ţi-ar plăcea mai mult Automoatica?
Aveam de gând, dar mi-am schimbat opţiunea.
Crezi că te vor monitoriza cei de la Google după vizita pe care o vei face în California?
Cred că da. În studenţie voi aplica oricum la un internship la ei. Aşa că rămâne doar să aştept şi să învăţ cât mai mult.
Dacă vei fi acceptat în Statele Unite, vei reveni după studii în România?
Mi-ar trebui un motiv foarte bun ca să mă întorc. Altfel, doar în vizită. Acolo pot avea succes mult mai uşor.
Nume: Laurenţiu Cristian Ion
Data naşterii: 27.08.1994
Familie: O soră mai mare, fotomodel.
Film preferat: Inception pentru că are legătură cu informatică. Este o tehnică, se numeşte recursivitate cu care asociez filmul.
Materia preferată: Informatică
Comments