Interviu cu Alina Latan: “M-am intors in tara pentru a pune in aplicare ceea ce am invatat”

January 11, 2011 scris de  
In categoria Interviul Saptamanii

Despre Alina Lăţan este greu să scrii. E la fel ca şi cum ai încerca să descrii în câteva fraze un parfum cu esenţe naturale de tuberoze de India, combinat cu floare de portocal, iasomie şi iris cu accente de mosc şi vanilie.

Face exact ce îi place. Şi-a descoperit pasiunea în liceu şi de-atunci şi-a croit cu grijă propriul drum. A ajuns la Paris şi în redacţia celei mai prestigioase reviste de modă. S-a întâlnit cu John Galliano şi cu cei mai tari designeri de modă din lume. A revenit în ţară şi a lansat brand-ul “Endless”. O mică parte din “broderia” Alinei Lăţan o prezentăm în rândurile de mai jos…

Nota redacţiei.: Materialul de faţă nu este un advertorial, ci un exemplu pentru tinerii cititori că visele pot deveni realitate.

alina-latan

Când ai început să lucrezi în domeniu?
Am început să desenez pentru anumite branduri încă din liceu, iar din 2006 şi pentru Endless.


Ai facut facultatea la Paris. Cum a fost perioada de-acolo ?

De Paris mă leagă amintiri memorabile, multe perioade şi etape din viaţa mea, fiecare specială. După facultatea de Modă din Timişoara am plecat spre Paris ca bursieră Erasmus. Au urmat câteva stagii şi conjuncturi fericite care mi-au orientat cariera de designer. De-atunci merg în mod constant în Franţa, la Fashion Week-uri, cu alte proiecte artistice sau pur şi simplu în vacanţă.

Ce specializare ai urmat?
Am ales cursurile de arte vizuale şi scenografie. Nu am avut profesori care fac prima pagină a revistelor de modă, dar am avut profesori cunoscuţi în lumea artelor vizuale. Unul dintre ei se numeşte Elohim Feria, considerat unul dintre numele importante în performance sau happening-uri artistice. Am învăţat de la majoritatea oamenilor cu care am lucrat, îmi place să fiu informată, să învăţ şi sper să nu mă opresc niciodată …

Ce costuri au fost ?
A fost vorba de o bursă de studii, costurile au fost integral acoperite de stat.

john-gallianoAu urmat întâlnirile cu redacţia Vogue şi cu John Galliano…
De fapt, bursa de studii a urmat întâlnirii cu John Galliano (în foto, alături de Alina Lăţan) şi redacţia Vogue…
Cei de la Vogue, văzuseră câteva schiţe/ilustraţii de modă de-ale mele şi m-au invitat în redacţia lor, dar Galliano a fost motivul primei mele vizite în Paris. Îmi doream enorm să-l cunosc. Dincolo de creativitatea lui, este o persoană extrem de carismatică şi emană o stare pe care nici o fotografie nu ar putea să o surprindă. Este foarte natural, firesc, dar mai ales strălucitor, fascinant. Este atitudinea şi siguranţa de sine pe care am regăsit-o la toţi oamenii cu adevărat pasionaţi de ceea ce fac.

Ce alţi oameni din domeniu ai cunoscut?
Pe Christian Lacroix (n.r. renumit designer francez) l-am cunosut la FIAC, unul dintre cele mai mari Târguri de Artă, iar la atelierul lui Rick Owens (n.r. designer american), am făcut un stagiu de câteva luni, esenţial pentru a învăţa ce înseamnă styling şi birou de presă într-un sistem profesionist de modă.

De ce te-ai întors în ţară?
Pentru a pune în aplicare ceea ce am învăţat şi pentru a putea reveni în Paris ori de câte ori îmi doresc asta. Pentru că am vrut să desenez pentru ‘’endless’’ şi pentru a mă implica mai mult în proiectele de antreprenoriat în care cred. Din fericire am în jurul meu oameni minunaţi care îmi susţin ideile, mă ajută şi le fac sa prindă aripi.

Te-ai ocupat de vedetele de-aici. Cum este să lucrezi cu ele?
Fiecare proiect este diferit. Dincolo de munca împreună cu vedetele este şi munca alături de o echipă în cazul unui videoclip, reclamă, film sau a unei şedinţe foto. Este fascinant să lucrezi alături de oameni care îţi stimulează creativitatea şi iniţiativele. Recent, am filmat un spot publicitar alături de un regizor australian, Stuart McBratney, un videoclip în regia lui Iulian Moga şi noul videoclip Voxis în regia lui Dragos Buliga. Trei proiecte diferite şi extrem de interesante.

Sunt receptivi la sfaturi, la critici?
Unele vedete sunt receptive ( de obicei cele care sunt nume consacrate în industrie), înţeleg rolul unei echipe, iar altele doresc să rămână doar un copy/paste al imaginilor cu vedetele din străinătate.


Eşti un designer care are propriul parfum.

endless2011”Endless 26 gold fragrance” este un proiect realizat împreună cu Octavian Coifan, membru al Société Française des Parfumeurs, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei şi printre cei mai bine pregătiţi oameni din Europa în domeniul parfumurilor. El mi-a facut cadou un parfum personalizat pe care l-am folosit constant. Efectul parfumului şi solicitările în acest sens m-au determinat să aduc acest “obiect strict personal’” în spaţiul public. Este vorba despre un parfum realizat în laboratoarele de la Versailles, cu esente naturale de tuberoze de India, floare de portocal, iasomie şi iris cu accente de mosc şi vanilie, într-un flacon din sticlă albastru-cobalt. Deşi s-a dorit a fi un parfum de lux cu un preţ pe măsură, s-a vândut foarte bine şi într-un timp relativ scurt ne gândim la o reeditare, însă în ediţie limitată, pentru că esenţele folosite sunt dintre cele mai preţioase.

Că tot vorbeam de parfumuri. Ai citit “Parfumul” de Suskind?
Sigur că da, am citit şi alte cărţi de-ale lui. Parfumul este misterul creaţiei.

Ultima care citită?
Tocmai am terminat de citit ‘’Răspunsul este simplu’’ de Sonia Choquette (o autoare de origine română pe care am descoperit-o recent) şi de câteva zile citesc ‘’The Tipping Point ‘’ de Malcolm Gladwell.

Foto: Alexandru Matusciac, Khaled MokhtarModel Andreea Dudău


Alb sau negru?

Alb şi negru , ÎMPREUNĂ = Chanel

Ai locuit mult timp la Paris aşa că poţi face o comparaţie între stilul vestimentar al francezilor şi cel al românilor. Se îmbracă prost românii?

Este suficient să ne uităm în jurul nostru…

Ce diferă: n-au cultura, atitudine sau epatează prea mult românii?

Aerul parizian este de vină! Oxigenul respirat de Maria Antoaneta este cu siguranţă altul. Există diferenţe majore, de la cele de background cultural şi istoric, până la cel economic. Probabil că va urma o armonizare, o omogenizare firească a culturilor, dar în timp… Intervin şi diferenţele de organizare, de respect faţă de munca bine facută şi evitarea superficialului.

cu-ovidiu-buta-si-joaquin-bonillaCea mai bine îmbrăcată persoană publică de la noi?
Nu cred în reguli ‘’ca la carte’’ sau clasamente rigide…
Câteva standarde din modă ar fi: Ovidiu Buta, Dana Budeanu, Diana Dondoe, iar din muzică Tudor Chirilă şi formatia The Marker. Fashion icons: Kate Moss, Chloe Sevigny, Robert Pttinson, Tom Ford sau Lapo Elkann de la Fiat….

Dacă ar fi să cumperi un cadou pentru un bărbat, ce ai alege între o cravată şi o pereche de tenişi?
Depinde de bărbat, în general, cumpăr lucruri mult mai originale…

 


Carte de vizită:


Prenumele:
Alina
Nume: Lăţan
Data naşterii: 26 martie 1983
Zodia: Berbec
Stare civilă: necasatorită
Înălţime: 1,75
Studii: Facultatea de Arte Plastice Timişoara, Master Fashion Design
Distribuţie Endless: magazinul Ordinary People , str. Pictor Alexandru Romano, nr. 10, Bucureşti


Montaj: Khaled Mokhtar

Comments