Trucuri pentru Admiterea la Facultatea de Jurnalism

August 17, 2008 scris de  
In categoria Facultati, Gossip

admitere.jpgAcum mai bine de patru ani aveam şi eu aceleaşi emoţii ca şi tine. Era final de vară şi mă pregăteam pentru Admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. Aveam senzaţia că parcă sunt suspendat în purgatoriu. Nu mai eram nici liceean, dar nici student. Era o stare ciudată de “între”… o senzaţie care se amplifica atunci când mă gândeam la concurenţa acerbă de la admitere. Parcă brusc, vipia de afară se accentua şi se amesteca împreună cu speranţa, nădejedea, credinţa, dorinţa, încrederea din sufletul meu.
Şi atunci, ca şi acum orice băiat drăguţ sau orice fată care arăta bine visau deja la pupitrul Andreei Esca şi la un statu de vedetă de televiziune. Concurenţa era mare, iar locurile limitate.
Am reuşit să intru şi o nouă etapă a început atunci pentru mine. S-a sfârşit la fel de repede ca şi liceul. Cursuri, seminarii, conferinţe, practică toate au fost înghiţite cu viteză de ultimii patru ani.
Acum în prag de admitere (am înţeles că pe 8 septembrie te aşteaptă proba de foc) vreau să îţi ofer câteva sfaturi, câteva trucuri pentru Admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. În plus îţi trebuie acel gram de noroc şi de inspiraţie, stropul acela aparent insignifiant dar care face diferenţa.

scris.jpg1. Nu aburi ! Nu bate câmpii aiurea, în speranţa că îi „vei vrăji” pe cei care corectează. Sunt profesori cu mult prea multă experienţă. Îşi dau seama, „te miros” dacă te-ai dus la plesneală.

2. Citeşte atent cerinţa! Porneşte exact din locul din care ţi se cere. Nu e timp de introduceri, de repere temporare etc. Cum era chestia aceea la latină: „exordio ex abrupto”. Începe tare şi dozează-ţi ideile şi argumentele pentru a avea „forţă” până la final.

3. Trebuie să ai foarte clar în cap trei lucruri: CONCIZIE, CLARITATE, COERENŢĂ! (reiau mai jos)

4. Nu te pierde în detalii inutile. Încearcă să te exprimi cât mai clar, renunţă la metafore, figuri de stil şi alte mijloace de literaturizare. Nu eşti la şcoală, nici la liceu şi nu trebuie să o convingi pe profa de română că ai talent! În plus nu este nici jurnalul tău (ori blog) ca să îţi permiţi astfel de procedee, să arăţi că eşti cool!

5. Exprimă-te corect gramatical. Nu suci frazele aiurea, pentru o topică interesantă sau cum ţi se pare ţie. Fii cât mai natural în exprimare.

6. Ai grijă la semnele de punctuaţie, la virgule, la apoziţii, la virgula între subiect şi predicat.

7. Nu folosi limbajul de pe mess ! Oamenii care corectează nu vor fi nici şocaţi şi nici impresionaţi. Doar te vor respinge !

examen.jpg8. Fixează-ţi scopul foarte clar în minte !
Ca să poţi realiza un lucru, în primul rând trebuie să ţi-l doreşti foarte mult. Apoi această dorinţă te ajută să te autodepăşeşti.

9. Tracul.. încearcă să intrii cât mai rapid în atmosfera de examen. Emoţiile sunt pozitive, atâta timp cât nu te sufocă şi sunt între nişte limite normale.

10. Ai grijă cu verbele. Nu folosi gerunzii ! 😉 Asta aşa ca point 🙂 Evită-le cât poţi de mult !

11. Încearcă să construieşti o poveste interesantă, reală şi uşor comică. Uneori câteva poante deştepte nu strică deloc. Lectura devine mai placută, iar compunerea ta mai strălucită.

12. Dacă stăpâneşti proceedele poţi construi o naraţiune în ramă. Ca indiciu vezi filmul „Million Dollar Baby” şi îţi vei forma o idee despre cum trebuie să arate o poveste reuşită.

Sper ca sfaturile mele să te ghideze. Aştept eventualele întrebări la adresa edward@viatadeliceu.ro , îţi ţin pumnii la examen şi îţi urez MULTĂ BAFTĂ, dragă cititorule !

Comments