Ti-ai pregatit ghetutele?

December 6, 2009 scris de  
In categoria Gossip

Hai să facem o plimbare prin oraş! Incă din primele minute te cuprinde frigul demn de luna decembrie. Oriunde te uiţi, oraşul este scăldat în lumina ornamentelor care au fost puse in funcţiune de la începutul lunii. Te refugiezi în căldura căminului şi ce faci? Îţi cureţi temeinic ghetuţele şi-l aştepţi pe Moş Nicolae. Dar de unde a pornit tradiţia aceasta? Să aflăm legenda lui Moş Nicolae!

multe-ghete
Legenda
spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţie financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de maritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de paza şi l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

Din păcate sau din fericire pentru noi [e la aprecierea fiecăruia] oamenii au o imaginaţie incredibil de zburdalnică. Astfel sărbătoarea lui Moş Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae în numeroase ţări, devenind o oportunitate de a face cadouri, iar pentru comercianţi una de a-şi spori vânzările, şi a apărut chiar şi în ţări care nu au o legătură culturală directă cu Sfântului Nicolae, precum China.
În esenţă, această sărbătoare avea ca scop, după cum ne spune legenda, ajutorarea celor care au nevoie, chiar dacă nu ne sunt rude sau prieteni, ci, pur şi simplu, oameni!

Un Moş Nicolae fericit!

Comments