Subiecte Bacalaureat 2008

April 5, 2008 scris de  
In categoria Gossip

bac.jpgSubiectele pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat au fost postate pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro.

În cadrul celor patru probe (cinci pentru elevii care au studiat în limbile minorităţilor naţionale), numărul disciplinelor la care se poate fi susţinut Bacalaureatul este de 145. Pentru fiecare disciplină au fost elaborate câte 300 de subiecte, împărţite în câte 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii: subiectul I, subiectul II şi subiectul III, în total 43 500 de subiecte.

Cum se va obţine varianta finală a unei probe scrise: se vor stabili trei numere, de la 1 la 100, prin extragerea din urne. Acestea corespund numărului de ordine pentru fiecare categorie de subiecte care se găsesc postate pe site şi care vor alcătui varianta finală de subiecte. Fiecărui subiect îi sunt atribuite 30 de puncte, iar punctajul total al variantei de subiecte este de 100 de puncte: cele trei subiecte însumează 90 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu.

Forma finală a grupurilor de itemi va fi publicată pe 12 aprilie 2008. La realizarea celor 43 500 de subiecte (grupe de itemi) au contribuit 1 209 experţi, profesori sau specialişti ai Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar.

Numărul elevilor înscrişi în clasa a XII-a, în învăţământul preuniversitar de stat, este de 239 727. La aceasta cifră se vor adăuga candidaţii proveniţi din învăţământul particular, precum şi cei proveniţi din seriile anterioare, care doresc să promoveze examenul de bacalaureat. O situaţie statistică definitivă va fi dată publicităţii după încheierea perioadei de înscriere.

Pentru sesiunea iunie-iulie 2008, vor exista aproximativ 900 de centre de examen şi 240 de centre de evaluare. Prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2008 este programată intre 23 iunie şi 9 iulie, iar a doua, între 18 august şi 1 septembrie.

Petiţie pentru subiecte mai uşoare

Elevii de clasa a XII-a se plâng de faptul că subiectele propuse la Bacalaureat sunt prea dificile. Ei au întocmit şi semnat mai multe petiţii adresate Ministerului Educaţiei, în care cer refacerea subiectelor şi publicarea de rezolvări propuse de autorii acestora. De asemenea, elevii reclamă publicarea cu întârziere a subiectelor şi faptul că unele texte conţin greşeli. O astfel de petiţie a fost postată pe site-ul www.petitieonline.ro.

Reprezentanţii ministerului s-au declarat dispuşi să refacă variantele, pe care le-au pus la dispoziţia unei dezbateri publice pe parcursul lunii trecute. Totodată, ei au precizat că nu mai există un prim subiect uşor şi restul de o dificultate mai ridicată, ca în ceilalţi ani, ci subiecte ale căror subpuncte au diferite grade de dificultate.

Comments