Primarul ideal pentru tineri

May 23, 2008 scris de  
In categoria Gossip

Discursuri, baloane, steaguri, confetti şi diferite “cadouri” sunt lucrurile de care ne-am lovit în această perioadă. Se simte în aer mirosul campaniilor electorale şi pe toţi ne frământă gândul: vot.jpg“Dar eu cu cine votez?”. Oferte sunt, doar că nu vrem un primar “gras şi cu probleme financiare şi mai grase”.

Noi, tinerii care avem onoarea să votăm pentru prima dată, vrem un primar pentru oameni şi nu pentru primărie. Dar cum arată acest primarul ideal?

Dacă pornim de la premisa că putem alege un primar ideal, toată schema cade. Nu există aşa ceva. Şi prin ideal înţeleg un om care să reuşească să rezolve în scurt timp cele mai grave probleme cum ar fi traficul, parcările, recondiţionarea clădirilor vechi cu faţade ce trebuiesc curăţate, hidoasele publicităţi care obturează blocuri întregi şi dau un aspect de lumea a treia oraşului , câinii vagabonzi s.a.m.d

Chiar dacă nu există perfecţiune, e cert că tinerii vor un primar cu viziune, să ştie de la bun
început cum vrea să arate orasul peste patru ani, să ştie să-şi aleagă doar oameni competenţi pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele. Să nu se apuce de o mie de lucruri în acelaşi timp şi să nu termine nici unul. Vrem să-şi întocmească o listă de priorităţi clare şi cu puţină perseverenţă, ar putea rezolvă problemele. Şi chiar nu ne interesează din ce partid este, deşi susţinerea politică este importantă.

Un primar cu viziune este un primar deştept şi inteligent, care ştie perfect limba română şi nici puţin umor nu strică. Dacă e deştept şi inteligent, din planurile lui va face parte şi cultura neapărat, ceea ce este foarte important.

Fireşte, trebuie să fie cinstit, dezinteresat, eventual destul de bogat pentru a nu vedea în primărie o adevărată mină cu aur. Această calitate însă este departe de a fi suficientă dacă viitorul primar nu este şi un om înzestrat cu o mare autoritate pentru a-şi impune punctele de vedere în faţa consiliilor. În plus, să aibă deprinderea de a conduce o administraţie complexă. Altfel, degeaba este onest, calm şi sociabil.

oras-superb.jpgCandidatul ideal trebuie să-şi iubească oraşul. Doar dacă face acest lucru, viitorul primar poate spera şi poate lupta pentru a-i rezolva probleme.

În general, un candidat cu bune perspective de a fi ales sau reales se recunoaşte prin proiecte modeste. Proiectele prea grandioase sunt din start suspecte a fi influenţate de poftele unor investitori nesătui. De pildă, înainte de a realiza parcări subterane prea scumpe s-ar putea crea mai multe spaţii verzi, s-ar reamenaja cele existente, s-ar controla poliţia, să-şi facă datoria şi să păstreze siguranţă maximă şi s-ar îmbunătăţi sistemele de învăţământ. Nu e o pretenţie exagerată să ne simţim în siguranţă în oraş, să ne dezvoltăm şi îmbunătăţim sistemul de trai.

Oricine poate să aibă programe electorale perfecte! Dar cum garantăm că ele vor fi şi îndeplinite? Să nu uităm să ţinem cont de antecedentele candidatului deoarece dincolo de formulele frumoase, el trebuie să fie un om de cuvânt. Aici se vor vedea şi calităţile psihologice ale alegătorilor şi cât sunt ei de capabili să miroasă demagogia şi falsele promisiuni ale falşilor candidaţi ideali. Sperăm ca viitorul primar al oraşului să fie pentru tineri şi pentru oraş!

Comments