Premiul Nobel pentru literatura

December 10, 2008 scris de  
In categoria Gossip

medalie-nobel.gifPremiile Nobel, create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.

 Hai sa vedem care au fost castigatorii prestigiosului premiu in ultimii 2 ani !

Anul trecut, Premiul Nobel pentru literatura a fost acordat scriitoarei britanice Doris Lessing. Academia Regala din Suedia a apreciat lucrarile lui Lessing care descriu experienta feminina “cu scepticism, intensitate si putere vizionara”.

Doris Lessing, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în 2007, a dezvaluit că pentru ea, Nobelul este un adevărat dezastru.

Potrivit BBC online, Lessing nu mai are timp de scris, pentru că dă interviuri, face fotografii, este invitată la radio şi la televiziune.

Lessing, în vârstă de 88 de ani, a declarat că nu mai are energie şi pentru scris, aşa că va renunţa probabil, de tot să mai scrie.

Sfatul ei pentru tinerii scriitori este să nu tânjească după premii, ci să îşi utilizeze energia ca să scrie, deoarece energia nu este ceva inepuizabil.

Ea şi-a amintit că în anii ’60 i s-a spus că juriului care acordă premiul Nobel nu îi place opera sa, şi probabil nu o să primească niciodată această distincţie. Nobelul a venit, 40 de ani mai târziu, ceea ce inseamna ca oricand lucrurile se pot schimba.

Premiul Nobel pentru literatura 2008 a fost desemnat scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio anunta azi, 9 octombrie Comitetul Nobel din Suedia. Le Clézio este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani. Născut la 13 aprilie 1940, la Nice, Gustave Le Clézio a fost premiat pentru că este “scriitorul desprinderii, al aventurii poetice şi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei predominante”, a precizat Comitetul Nobel.

Le Clézio a început să scrie la vârsta de 7-8 ani şi a devenit faimos la 23 de ani, cu primul sau roman „Le proces verbal”, important succes literar care‑l propulsează în rândul „scriitorilor vremii”, apreciat de marea critică literară pariziană. Din acel moment, continua sa scrie dovedind o permanenta evolutie, ceea ce i-a si adus premiul Nobel pentru literatura. 1950‑51 Jean‑Marie scrie un nou roman, Le Cheile blane, ale cărui personaje vor reveni mai târziu în romanul Désert. Apoi mai publica carti printre care: : Le Déluge, L’Extrase materielle , Terra Amata, Le livre des fuites, Les Géants,  Mydnosa ,Vers les icebergs, L’Inconnu sur la terre, Mondo et autre histoires, La Ronde et autre fais divers, etc.

nobel-room.jpgPrincipiul mişcării, al deplasării continue, însăşi principiul totalei libertăţi este principiul călăuzitor al eroilor lui Le Clézio, a căror existenţă e construită pe acest „dor de ducă”, care‑i salvează de la înnămolirea într‑o societate distrugătoare.

“Author of new departures, poetic adventure and sensual ecstasy, explorer of a humanity beyond and below the reigning civilization”. (Comitetul Nobel, despre Le Clezio)

Laureaţii sînt anunţaţi în luna octombrie, în fiecare an, iar premiile sînt decernate în luna decembrie, în cadrul unor ceremonii fastuoase. Deliberările Academiei Regale suedeze au loc în cel mai deplin secret, nefiind disponibilă o listă de “nominalizaţi”.

Pe 10 decembrie, castigatorii premiilor Nobel din acest an vor primi din partea Comitetului Nobel o diploma, o medalie si un cec in valoare de un milion de euro.

<br/>

Comments