Muzica din căştile adolescenţilor

May 20, 2008 scris de  
In categoria Gossip

model.jpgDacă am întreba tinerii ce înţeleg ei prin muzică, probabil că vor veni cu definiţii care mai de care mai stupide sau mai sofisticate.

Indiferent de gen, muzica face parte din viaţa noastră şi fără ea totul ar fi simplu, anost şi plictisitor. O muzică bună te poate atrage într-un magazin de unde poate nu doreai să achiziţionezi ceva, muzica potrivită poate da savoare momentelor speciale din viaţa noastră, poate face doi oameni să se îndrăgostească, să se împace sau pur şi simplu te poate transforma dintr-o persoană apatică într-una plină de viaţă.

La tot pasul întâlneşti adolescenţi ce mişcă din cap în ritmul muzicii pe care o ascultă în căşti. Indiferent de model, dimensiune, culoare, “urechile” au devenit accesorii indispensabile pentru tineri.

De multe ori din curiozitatea te întrebi ce muzică ascultă tânărul ce stă la semafor şi mişcă din picior, sau elevul din autobuz, pe buzele căruia parcă citeşti versurile unei melodii cunoscute.

Aşa cum suntem diferiţi ca înfăţişare, vârsta sau caracter, aşa suntem diferiţi şi în muzică. Dar oare cum gândesc şi cum se raportează la muzică pe care o ascultă astăzi tinerii? La întrebarea «Ce muzică asculţi? », răspunsul invariabil al liceenilor şi nu numai, ar fi «Aproape orice.» Căci gusturile nu se conturează doar în jurul unui anumit gen muzical. Cei mai importanţi factori care determină genul de muzică ascultat, sunt starea de spirit şi activitatea realizată într-un anumit moment.

Rock, house sau manele?

muzica-din-casti.jpgExistă şi elevi care sunt fani ai unui anumit gen de muzică cum ar fi rock, house, latino, manele sau rap. Ei sunt aceia pe care îi recunoşti imediat după vestimentaţie, comportament sau după modul în care privesc viaţa. De exemplu, rock-ul, acel gen muzical în care instrumentele de bază sunt chitara, bas-ul şi tobele îi încânta pe o parte din tineri, fiind convinşi că este genul ce îi caracterizează.

Deşi este considerat un gen bazat pe ritmuri violente şi ţipete, rockerii, recunoscuţi după hainele negre (de obicei din piele), păr lung şi multe, foarte multe accesorii negre, continuă să-şi susţină preferinţele în materie de muzică. În opoziţie cu rock-ul se află manelele, ce au devenit ascultate de îngrijorător de mulţi tineri. Spun îngrijorător, căci este din ce în ce mai mediatizat acest gen muzical, adeseori manelistii fiind puşi la TV în postura de «cavaleri ai luminii», faţă în faţă cu «forţele întunericului» – rockerii.

Dar de ce se ascultă manelele? Eu sincer, nu reuşesc să găsesc un răspuns concludent. Poate pentru că sunt ritmate, poate că nu folosesc cuvinte elevate. Oricare ar fi motivul, cert este că întâlnesc din ce în ce mai des elevi de gimnaziu şi nu numai, fredonând: «Bine bine foarte bine/se lipesc banii de mine/că am superglue la mine.» Şi ceea ce este cel mai grav, este ca tinerii manelisti vor creşte într-un mediu lipsit de valori.

Aceste valori sunt dobândite în familie, iar dacă aceasta din urmă nu oferă anumite valori este de înţeles de ce şi copiii prezintă un comportament neadecvat în societate şi ascultă muzică cu versuri care mai de care mai penibile. Iar ceea ce aşa numiţii «manelisti» ascultă astăzi nici măcar nu sunt manele, nici ca melodie, nici ca ritm sau versuri, ci sunt aşa zise kitch-uri.

Maneaua
înseamnă cântec de dragoste de origine orientală, nu ceea ce, vrând-nevrând, auzim în fiecare zi pe stradă sau la vecinul de scară.

mix.jpgO altă preferinţă a tinerilor pare a fi muzică electronică. De la primele melodii disco, la zgomotoasă muzica house şi apoi sunetele blânde ale dream-ului, muzică electronică a devenit forma de cultură muzicală a mileniului III, ce a cunoscut o evoluţie rapidă în ultimii ani.

Astăzi, muzica electronică îşi pierde din intensitate, creşte în dimensiune şi tot mai mulţi tineri preferă să o asculte. Poate un motiv ar fi faptul că DJ-ii din cluburi şi discoteci se întrec în remixuri ingenioase. Sau pur şi simplu pentru că e «la modă».

Pe tinerii ce se îmbracă larg, cu adidaşi înalţi, şireturi foarte late, joacă de obicei baschet şi desenează graffiti pe clădiri, chioşcuri şi chiar şi pe scările blocurilor dând dovadă de multă imaginaţie, îi recunoaştem sub numele de rapperi. Şi nu sunt deloc puţini cei care preferă rap-ul stradal.

Tinerii sunt entuziasmaţi de rapperi, deşi aceştia fac adeseori versuri despre violenţă, iar uneori devin chiar misogini. Adolecenţii spune că îl reprezintă acest gen muzical pentru că permite libertatea de a-ţi exprima sentimentele atât prin versuri, muzica, cât şi prin desenele ce îl caracterizează.


„Poftă de artă interioară şi exterioară”

salsa.jpgMuzica latino înseamnă pentru cei mai mulţi din puţinii tineri ascultători, muzică de dans. Pasiune, vibraţii, buna dispoziţie şi «zbor» pe ringul de dans, cam acestea ar fi cuvintele ce o caracterizează. Muzica latino este strict legată de stilul salsa, dansul specific latino care, dacă este realizat aşa cum trebuie, ajunge să fie de-a dreptul fascinant.

Înclin să cred că una din cauzele lipsei de interes afişată faţă de acest gen muzical ar fi voinţa, deoarece acest stil necesită deprinderea anumitor paşi pentru obţinerea acelui «dans realizat aşa cum trebuie».

Există şi tineri care au gusturi bine conturate. Bineînţeles, cultura lor muzicală s-a format ca urmare a lecţiilor de muzică urmate în particular şi, poate, a educaţiei primite în familie. Dar numărul acestora este într-o continuă scădere.

Majoritatea tinerilor se limitează la ascultarea genului de muzică fără nici un mesaj. Întrebându-i pe oameni dacă ascultă muzică, am ajuns la concluzia că nu contează dacă eşti tânăr sau bătrân, copil sau adult, muzica, din cele mai vechi timpuri, exprimă sentimente, vindecă şi relaxeaza.

Fericirea, tristeţea, totul devine mai intens şi se transformă în pofta de artă interioară şi exterioară. Identificând ce gen ne caracterizează, oricine poate contribui la instalarea unei stări de bine cu ajutorul muzicii, mai ales când aceasta este aleasă după preferinţele proprii şi nu după «modă».

Comments