Mica Ertegun, diamantul din spatele studentilor eminenti
March 4, 2012 scris de Edward Stanescu
In categoria Gossip
Gestul filantrop al Micai Ertegun de a dona Universitatii Oxford 26 de milioane de lire sterline a uimit intreaga lume. Suma fabuloasa pentru aceasta perioada de recesiune economica este cea mai mare donatie facuta vreodata prestigioasei institutii de invatamant din Marea Britanie. Ziarele din intreaga lume au dedicat pagini intregi acestui subiect, cei de la The Telegraph au realizat un material fabulos intitulat “Should I buy diamonds instead?” (Ar fi trebuit sa cumpar diamante mai degraba?) , presa din Romania a relatat pe larg subiectul preluat din Insula. Evident, s-au gasit si carcotasi care sa critice fapta doamnei, spunand ca acea suma ar fi mers mai bine spre plaiurile mioritice.
Nu stau acum sa demontez afirmatiile idioate, ma limitez sa scriu doar ca Oxford este una dintre cele mai reprezentative insitutii de invatamant din lume, care a dat omenirii o serie de mari ganditatori, ca profesorii de-acolo sunt cu adevarat exceptionali, iar sistemul educational din Marea Britanie functioneaza dumnezeieste. Cu siguranta ca daca banii ar fi ajuns aici ar fi disparut cu repeziciunea fulgerului globular, iar dupa ne-am fi trezit ca nu avem fonduri pentru nu stiu ce activitate.
Ce m-a surprins insa si mai mult a fost cu totul altceva. Conform britanicilor de la The Telegraph doamna Ertegun a fugit din Romania in ’47 pe vremea comunistilor. S-a stabilit in Statele Unite, a trait in New York si l-a sustinut din plin pe sotul ei, celebrul Ahmet Ertegun, descoperitorul celor de la Rolling Stones sau Led Zeppelin.
Recent, doamna Ertegun n-a uitat ca locuieste in New York si ca securitatea cetatenilor metropolei se reflecta si in nivelul dumneai de viata. Conform paginii oficiale a fundatiei politiei orasului New York (apasa link-ul pentru a vizualiza), romanca Mica Ertegun a donat oamenilor legii in perioada 1 Iulie 2009 – 30 Iunie 2010, suma de 10.000 de dolari pentru activitatea Politiei newyorkeze. Fireste, totul a fost tacit, fara publicitate si fara faima inutila.
Comments