Liceu va începe în clasa a X-a

January 26, 2008 scris de  
In categoria Gossip

Elevii vor face 13 ani de şcoală şi vor merge obligatoriu la grădiniţă, de la 3 ani, conform proiectelor ministrului educaţiei.

copii-la-gradinita.jpgUn nou experiment pe seama elevilor pare să prindă contur. Ministerul Educaţiei a pus la punct un proiect prin care elevii vor merge obligatoriu la grădiniţă de la 3 ani şi vor intra la liceu abia după terminarea clasei a IX-a, care va fi făcută la gimnaziu.

Proiectul Legii învăţământului preuniversitar propune introducerea învăţământului obligatoriu de 13 ani, după următorul sistem:

– educaţia timpurie, adică învăţământul preşcolar: grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare, între 3 şi 6 ani

– învăţământul primar, cu cinci clase, însemnand clasa pregătitoare şi clasele I-IV

– învăţământul gimnazial, respectiv clasele V-IX.

Modificarea modificării

Admiterea la liceu se va face de acum înainte în funcţie de rezultatele obţinute la tezele cu subiect unic şi pe baza mediilor din clasele V-VIII. Deşi pe vremea ministrului Mihail Hârdău şcolarii fuseseră asiguraţi că noul sistem de teze nu va schimba cu nimic statutul tezelor obişnuite şi că nu va înlocui Testele Naţionale până în 2010, numirea lui Cristian Adomniţei ca ministru al educaţiei a schimbat regulile.

Nu se renunţă la concursul de admitere la liceu
Noua Lege a învăţământului preuniversitar va introduce şi concursul de admitere la liceu, în funcţie de opţiunea fiecărei instituţii de învăţământ. De asemenea, va apărea şi finanţarea bazată pe costuri standard per elev, care se decide anual prin hotărare a guvernului.

Mai multe meditaţii?

Copiii ar putea fi nevoiţi să facă meditaţii chiar din clasa a V-a, ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de testări. În plus, subiectele pentru tezele cu subiect unic îi obligă pe elevi să înveţe mecanic.
Cu toate acestea, tezele cu subiect unic sunt prevăzute şi pentru acest semestru. Înscrierea în licee sau în şcolile de arte şi meserii se face fără examen, pe baza mediei de admitere, în care media generala obţinută la tezele cu subiect unic are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%.

Comments