Iti dai Cambridge-ul?

March 27, 2010 scris de  
In categoria Gossip

Cine nu vrea să aibă un certificat de limbă în zilele noastre? Şi cel mai bine e să faci rost de el încă din liceu,când ai mintea antrenată şi exerciţiul orelor de la şcoală. Cel mai simplu şi mai eficient este să-l dai la enlgeză. Printre cele mai ”populare” examene recunoscute şi internaţional ar fi: Cambridge, Toefl, Ielts etc.

cambridge-college ”Disecând” examenul Cambridge, veţi ajunge şi voi la concluzia că e accesibil tuturor, bineînţeles cu puţină practică.

Este alcătuit din 5 secţiuni (mari şi late) :
1. reading – 1h 15 min
2. writing- 2 h
3. use of english – 1 h
4. listening – 45 min (aprox)
5. speaking – 15-20 min

De obicei se dau toate în aceeaşi zi, cu puţină pauză între probe (10 min), sau există posibilitatea ca la Speaking să fi programat într-o altă zi. E destul de obositor, dar acesta e sistemul şi trebuie să te supui intrând în ritm.

Există mai multe sesiuni pe an: martie, iunie, noiembrie etc., iar preţul examenului e de 570 RON. Înscrierea se face la centre specializate, cu câteva luni înainte de examen.
Cel mai frecvent e CAE (Certificate in Advanced English), iar cel mai ”avansat” e CPE (Certificate of Proficiency in English) – acesta din urmă fiind adresat celor ce studiază engleza la un nivel profesional, cu termeni de specialitate.

Presupunând că veţi da CAE-ul, ar trebui să vă obişnuiţi cu tipurile lor de teste, şi cu intervalele de timp impuse. Cu cât aveţi mai mult exerciţiu practic pe modelele lor de teste cu atât mai bine (dacă nu vă pregătiţi la centre particulare, puteţi lua de pe internet modele de teste Cambridge, cu tot cu listeninguri).
De asemenea pentru pregătire sunt foarte bune cărţile Upstream (Express Publishing) şi Advanced Language Practice – Michael Vince.

Reading-ul deşi sună ”uşor”, NU e deloc aşa! E foarte înşelător şi plin de capcane. Întotdeauna există mai multe răspunsuri care ţi se par că se potrivesc, deşi e doar unul corect. Textele sunt uşoare şi deşi sunt cuvinte necunoscute, per ansamblu le înţelegi.
Writing-ul are 2 părţi: o parte în care vei primi un eseu sau proposal, review sau formal/informal letter. Partea a- 2- ua îţi dă posibilitatea să alegi între article, review, proposal, competition entry sau leaflet.

Use of english se bazează pe vocabular, phrasal verbs, word formation. În general e multiple choice, sau gap filling .
La listening, totul este normal. Dialogurile sunt accesibile, şi trebuie doar să te concentrezi şi să fi foarte atent. Cerinţele nu sunt grele, şi fiecare înregistrare/dialog rulează de 2 ori; la fiecare parte ai timp să citeşti înainte întrebările. La sfârşit ţi se dau 5 minute în care să îţi transcrii răspunsurile pe foaia specială.

Speakingul, e un dialog împărţit pe secţiuni; câteva întrebări generale legate de viaţa ta, discuţii cu partenerul pe marginea unor imagini şi a unor afirmaţii. Contează să vorbeşti deschis, fluent; se ţine cont şi de cum interacţionezi cu partenerul de discuţii şi de elementele non-verbale.

Mai trebuie menţionat faptul că nu ai voie să scrii decât cu creionul (mină HB, ţi se vor da şi în sala de examen creioane, radiere şi ascuţitori), iar la writing ai voie doar cu pix negru.

Notarea se face după sistemul occidental – nota maximă, A între 81% şi 100%, B între 76% şi 80%, iar C între 60% şi 75%.

Dacă te-ai hotărât să îţi dai examenul, nu pot decât să-ţi urez baftă, şi spor la făcut teste şi la calculat procentaje!

GOOD LUCK!

Comments