Educaţie sexuală în licee

March 21, 2008 scris de  
In categoria Gossip

Lipsa de implicare a oficialităţilor în educaţia sexuală a tinerilor a fost suplinită în ultimii ani, măcar parţial, de activităţile unor ONG-uri. Astfel, educaţia sexuală a liceenilor va fi asigurată în 2008 de programul „Educaţie pentru Viaţa de Familie”, care va instrui 372 de „educatori voluntari” în Bucureşti şi în alte 11 judeţe.

sex.jpgCreat de Fundaţia Tineri pentru Tineri, programul are la bază conceptul de „peer education” (educaţie prin egali). Anul trecut, acesta a „educat” aproape 17 000 de adolescenţi, prin intermediul echipei de voluntari instruiţi (elevi, studenţi, profesori, consilieri şcolari). „Educatorii peer” se întâlnesc cu adolescenţii în timpul orelor de dirigenţie şi discută problemele tinerilor timp de 8-12 ore la fiecare clasă.

Modulul „Educaţie pentru Viaţa de Familie” este implementat în licee şi vizează educarea sexuală a tinerilor, dar şi alte componente menite să îi pregătească pe adolescenţi pentru provocările relaţiilor sociale şi personale: autocunoaştere şi comunicare, comunicare despre sexualitate, clarificarea valorilor şi luarea deciziilor, anatomie şi fiziologie, rolul sexelor, contracepţie, sarcină şi parentalitate, infecţii cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, prevenirea abuzului de substanţe.

Din 2005 până în prezent, peste două milioane de elevi au beneficiat de programele derulate de Fundaţia Tineri pentru Tineri, prin intermediul a peste 20 000 de voluntari instruiţi, atât profesori, cât şi educatori peer.

Date despre fundaţie

Fundaţia Tineri pentru Tineri este o organizaţie naţională, neguvernamentală, independentă, apolitică, non-profit, bazată pe voluntariat, creată în anul 1991 cu scopul de a se implica în problematica socială a tinerilor din România. În prezent, Fundaţia Tineri pentru Tineri îşi desfăşoară programele în Bucureşti şi în alte 11 judeţe din ţară: Dâmboviţa, Maramureş, Iaşi, Vaslui, Botoşani, Ilfov, Tulcea, Mehedinţi, Teleorman, Constanţa, Timiş.

Comments