Cum sa te ascunzi de cunostinte pe Facebook

August 27, 2010 scris de  
In categoria Gossip

Facebook-ul a devenit deja locul unde iti petreci foarte mult timp. Ce nu stii insa este faptul ca facebook-ul are o gramada de setari… prezentam astazi o parte dintre ele pentru a-ti face mai usoara viata virtuala 🙂

Din 100 de milioane de oameni care navigheaza in prezent pe Facebook, este inevitabil sa nu fii gasit de cineva pe care il cunosti, dar caruia nu vrei sa-i dezvalui viata ta virtuala. Odata ce l-ai acceptat ca prieten, cum il eviti fara a crea neplacerea de a-i refuza prietenia?

Facebook a gasit o cale usoara de a ascunde actualizarile celorlalti membri. Plaseaza cursorul pe o actualizare de la un prieten si un X albastru iti va aparea in coltul din dreapta sus al actualizarii. Fa un clic pe X, iar Facebook iti va afisa trei butoane din care poti alege: ascunde, marcheaza-l ca Spam sau anuleaza. Daca apesi pe cel dintai buton, nu vei mai vedea niciodata actualizarile persoanei selectate. (Daca apesi pe Spam, mesajul va disparea si o instiintare va fi trimisa catre serverele Facebook si analizata de catre un soft de filtrare a spam-urilor.)

Dar cum sa impiedici o cunostinta sa-ti citeasca actualizarile? Sa te furisezi pe langa cineva pe care l-ai acceptat ca fiind un prieten pe Facebook este putin mai complicat. Cand iti actualizezi statusul, uita-te dupa pictograma cu un lacat dedesubt sau in dreapta casutei de text. Da click pe lacat, iar Facebook va afisa un meniu. Fa click pe ultima optiune, Personalizeaza (Customize). Aceasta va deschide o casuta de dialog numita Personalizarea Confidentialitatii (Custom Privacy) care te va lasa sa alegi cine iti va vedea actualizarea.

Exista doua metode pentru a exclude utilizatorii. Cea mai rapida si mai usoara cale este sa le introduci numele in casuta numita “Ascunde asta fata de acesti oameni” (“Hide this from these people”), pe care o gasesti in partea de jos a casutei de dialog. Pentru a ascunde toate actualizarile tale viitoare fata de acesti utilizatori, bifeaza ultima optiune de jos care spune “Fa acestea setarile mele obisnuite” (“Make this my default setting”). Apoi apasa pe butonul mare albastru “Salveaza setarile” (“Save Setting”). De acum inainte, persoana selectata nu va mai primi actualizarile tale. Solutia mai sofisticata este de a inlocui aceasta lista neagra cu o lista a persoanelor pe care le indragesti. In acest fel poti accepta orice numar de prieteni noi fara sa le impartasesti accidental actualizarile tale.

Pentru a realiza aceasta, fa click pe butonul Prieteni (“Friends”) de pe marginea stanga din interfata Facebook. Vei gasi un buton, la inceputul paginii “Prieteni”, care se numeste “+Creeaza o lista” (“+ Create a List”). Apasa pe acesta si foloseste casuta de dialog care apare pentru a crea o lista a prietenilor cu care vrei sa impartasesti activitatea ta. Numeste-o, sa zicem, “Prieteni adevarati”.

Data viitoare cand postezi o actualizare, urmareste pasii de mai sus pentru a deschide casuta de personalizare. Dar in loc sa completezi in campul “Ascunde asta…” , fa click pe meniul de sus, intitulat “Arata asta acestor utilizatori” (“Make this visible to these people”). Selecteaza optiunea “Anumiti utilizatori” (Specific People). Va aparea o casuta de introducere a utilizatorilor doriti. Scrie numele noii tale liste, Prieteni adevarati, in campul acesta. Fa click pe “Fa acestea setarile mele obisnuite” (“Make this my default setting”) si apoi pe Salveaza setarile (“Save Setting”). De acum inainte, numai lista ta de prieteni adevarati iti va vedea actualizarile. Complicat si enervant, intr-adevar, dar probabil mult mai putin decat a fost sa faci acelasi liceu cu persoanele pe care le-ai adaugat din obligatie pe facebook. 🙂

Comments