Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” – Bucureşti

January 31, 2008 scris de  
In categoria Facultati

1. Date de contact:
Adresa: B-dul Eroilor Sanitari nr. 8
Telefon: 318.07.47
Adresa web: http://www.univermed-cdgm.ro

2. Istoric

În anul 1853, Carol Davila a pus bazele învăţământului medico-farmaceutic în România.
În 16 august 1858, a fost aprobată înfiinţare “Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie”.
Învăţământul farmaceutic a devenit universitar, în anul 1898, prin contribuţia lui Ştefan Minovici. Astfel, absolvenţii obţin titlul academic de farmacist. În acest an se înfiinţează Doctoratul în Farmacie.
În 1914, Consiliul de Medicină a solicitat separarea învăţământului farmaceutic de cel medical, însă din cauza războiului apariţia Facultăţii de Farmacie s-a amânat până după Marea Unire.
În 7 iunie 1923, a apărut Legea pentru înfiinţarea Facultăţii de Farmacie de pe lângă Universitatea Bucureşti, care va cuprinde patru catedre: Farmacie chimică şi galenică, Chimie analitică, Botanică Farmaceutică, Analiza alimentelor şi băuturilor.
Numărul catedrelor a crescut la şase, în 1934, şi anume: Chimie biologică, Chimie generală, Chimie analitică, Chimie farmaceutică şi galenică, Farmacologie – Farmacodinamie.
În 1942 apar următoarele discipline: Farmacie galenică, Toxicologie şi Industria medicamentului. Apar şi noi conferinţe: Chimie fizică, Matematică, Medicamente vegetale.
Localul facultăţii a fost distrus, în 1944, de bombardamente.
Facultatea de Farmacie a fost împărţită, în 1948, în două secţii: “Secţia galenică” (3 ani studiu şi 1 an de practică) şi “Secţia de ştiinţe” (4 ani de studiu şi 1 an de practică).
În 1986, Facultatea de Farmacie a format împreună cu Facultatea de Stomatologie – Facultatea de Stomatologie şi Farmacie.
Trei ani mai târziu, în 1989, Facultatea de Farmacie Bucureşti şi-a recăpătat identitatea şi a revenit la statutul de facultate independentă din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

Sursa: site-ul Facultăţii, la data de 30 ianuarie 2008.

3. Conducerea Academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti

Rector: Prof. Univ. Popa Florian Chirurgie – Sp. Cl. Sf. Pantelimon
Prorector: Prof. Univ. Arion Constantin Virgiliu Pediatrie – Institutul Cl. Fundeni
Prorector: Prof. Univ. Coculescu Mihail Endocrinologie – Institutul C.I. Parhon
Prorector: Prof. Univ. Lascar Ioan Chirurgie Plastica si Reconstructiva – Sp. Cl. de Urgenta Prorector: Prof. Univ. Sinescu Ioanel Chirurgie Urologica – Institutul Cl. Fundeni
Prorector: Conf. Univ. Pop Monica Daniela Oftalmologie – Sp. Cl. Oftalmologie
Cancelar: Prof. Univ. Streinu – Cercel Adrian Boli Infectioase – Inst. de Boli Infectioase Prof.Dr.Matei Bals

Sursa: site-ul Facultăţii, la data de 30 ianuarie 2008.

4. Dotări

 peste 20 de laboratoare, săli de curs şi seminar;
 o bibliotecă cu peste 20.000 de volume: cărţi, tratate, monografii, colecţii de reviste din toate domeniile farmaceutice;
 reţea de calculatoare conectată la Internet.

5. Admitere, locuri disponibile şi ultima medie de admitere

Admiterea la Facultatea de Farmacie se face pe bază de concurs. Pe lângă numărul de locuri finanţate de la bugetul de stat, există şi un număr de locuri cu taxă.
În anul 2007, au fost disponibile 265 de locuri în cadrul Facultăţii de Farmacie: 100 de locuri de la buget şi 165 cu taxă. Ultima medie de admitere a fost 8 la locurile de la buget şi 5 la locurile cu taxă.

Sursa: Secretariatul Facultăţii

6. Acte necesare

Candidaţii vor prezenta la dosarul de înscriere următoarele acte: cerere de înscriere, patru fotografii tip buletin de identitate, diploma de bacalaureat, certificatul de naştere, în copie legalizată, adeverinţă medicală tip, care va fi vizată de către comisiile medicale ale facultăţilor.
Sursa: Secretariatul Facultăţii

7. Durata anilor de studii
5 ani (la zi)

8. Specializări
Farmacie

Comments