TIFF 2008

March 29, 2008 scris de  
In categoria Evenimente

Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2008 se va desfăşura în perioada 30 mai-8 iunie la Cluj-Napoca. O parte dintre proiecţii vor rula şi la Sibiu, între 11 şi 15 iunie, în Piaţa Mică.

Măsura a fost adoptată de organizatori ca urmare a succesului de anul trecut, când manifestarea a avut loc şi în cadrul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană.

Anul acesta, TIFF va include două secţiuni noi: Real Time este dedicată filmelor realizate în timp real, dintr-un singur cadru, fără tăietură de montaj, iar Remade in Bollywood va cuprinde remake-uri indiene la filme de referinţă din istoria recentă a cinematografului.

TIFF 2008 se va deschide cu „Funny Games”, un remake al filmului cu acelaşi titlu, realizat de Michael Haneke în Austria, în 1997. La 10 ani de la premiera versiunii europene, Haneke a decis să readucă pe marele ecran varianta americană a filmului. Din distribuţie fac parte Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt şi Brady Corbet.

Regizorul Corneliu Porumboiu va face parte din juriu. Alături de el şi-a confirmat prezenţa şi Jay Weissberg, critic de film şi semnatar al unor cronici excelente la „Moartea domnului Lăzărescu” şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Secţiunea Focus este dedicată Rusiei. În cadrul ei vor fi prezentate: The Russian Triangle în regia lui Aleko Tsabadze (câştigător al Marelui Premiu la Cottbus şi al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Moscova), Cargo 200 al regizorului Aleksei Balabanov (Cea mai bună regie la Festivalul de la Gijon şi câştigător al KNF Award la Rotterdam) şi Playing the Victim, (nominalizat la cinci categorii în cadrul Premiilor Nika – premiile industriei de film ruseşti) şi câştigător al Marelui Premiu la prima ediţe a Festivalului de la Roma.

Comments