Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni debutează la Focşani

June 3, 2008 scris de  
In categoria Evenimente

stev.JPGStagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni (STEV) este cea mai importantă manifestare culturală de tradiţie a elevilor vrânceni, începută în anul 1978 şi care adună sute de liceeni talentaţi în jurul unei pasiuni comune: teatrul. Ajunsă deja la a XXVI-a ediţie, gala concurs STEV 2008 se va desfăşura în perioada 4-6 iunie, la Casa de Cultură a Sindicatelor “Leopoldina Bălănuţă” din Focşani. Pentru titlul de cei mai talentaţi actori se vor duela în acest an şapte echipe din liceele vrâncene, sprijinite de către un profesor şi un îndrumător artistic, care vor încerca să impresioneze juriul şi publicul cu o piesă aparte.

Liceele înscrise în concurs şi piesele de teatru puse în scenă în acest an sunt: Grupul Şcolar Agricol – “Ceartă şi împăcăciune” după Andrea Perrucci, Grupul Şcolar de Industrie Uşoară – “Doctor fără voie” de Moliere, Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” – “Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu, Colegiul Naţional “Mihail Kogălniceanu – “Căsătoria” de N. V. Gogol, Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” – “Năbădăile iubirii” de Jiri Menzel, Liceul Pedagogic “Spiru Haret” – “Bolnavul închipuit” de Moliere şi Grupul Şcolar “Simion Mehedinţi” Vidră – “E la fel dragostea la fel… altfel… altfel!”, adaptare după D. Solomon.”

Gala se va încheia cu piesa “Femeia îndărătnică”, adaptare după William Shakespeare, susţinută, în afara concursului, de formaţia Casei de Cultură a Sindicatelor, alcătuită din elevi de la mai multe licee, îndrumaţi de Eduard Cârlan şi Alexandra Matei. Din juriu va face parte şi actriţă şi regizoarea Diana Lupescu de la Teatrul “Nottara”, iar la finalul concursului pe lângă binecunoscutele premii I, ÎI, III se va oferi, la fel ca în fiecare an, premiul pentru cel mai bun public.

Manifestarea se doreşte a fi un festival de teatru susţinut de elevi pentru colegii lor şi îşi propune să contribuie la descoperirea talentelor autentice şi orientarea lor către o carieră artistică.

teatrul-din-focsani.jpgÎnceputa acum trei decenii de jurnalistul Constantin Apostolescu de la fostul ziar “Milcovul” şi o mână de dascăli focşăneni, STEV este de aproape 30 ani o adevărată şcoală de teatru care a trimis, în fiecare an, un număr mare de reuşiţi la institutele de teatru din ţară. De la prima ediţie din februarie 1978, câştigată de Colegiul Naţional Unirea şi până la ediţia din 2007, când Liceul Pedagogic “Spiru Haret” a obţinut trofeul, stagiunea a cunoscut momente de glorie, dar şi clipe mai puţin faste, când a fost întreruptă, între anii 1989 şi 1993.

Un rol important în succesul acestei manifestări culturale a elevilor îl au actorii şi regizorii Teatrului Municipal, dar şi studenţii la UNATC, care susţin şi în acest an trupele de teatru amator ale elevilor vrânceni: Valentin Cotigă, Eduard Cârlan, Alexandra Matei, George Iulian Năstase, Florin Rogoz, Claudiu Nistor. Juriul din acest an este alcătuit din criticul Marinela Tepus, director al Teatrului “George Ciprian” din Buzău, actriţă şi regizoarea Diana Lupescu de la Teatrul “Nottara” din Bucureşti şi Georgeta Vioreanu, secretar literar la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focşani. Biletul de intrare a rămas la acelaşi preţ ca şi anul trecut, 7 lei.

Comments