Ediţia a XV-a „Bachus 2008” la Focşani

October 24, 2008 scris de  
In categoria Evenimente

Vrancea se îmbracă în straie de sărbătoare în acest sfârşit de săptămână.
Joi, s-a deschis în mod oficial sărbătorea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2008”, ediţia a XV-a la Focşani. Evenimentul va ţine trei zile, până duminică, în zona stadionului SUD, unde îşi vor expune meşterii populari lucrările şi se pot face degustări de vinuri la standurile special amenajate.

dans-popular.jpgDe asemenea, aici este amplasată şi scena pe care vor urca mai multe formaţii folclorice şi de muzică uşoară, care vor da tonul distracţiei până duminică noapte, când festivalul se va încheia printr-un foc de artificii. Festivitatea, care a debutat la ora 11.00, în parcarea stadionului din Sud, a fost marcată de prezenţa ansamblurilor şi formaţiilor artistice tradiţionale din Nereju, Spulber, Paltin, Nistoresti, Naruja, Vintileasca, Jitia şi Dumitresti. Toţi artiştii, indiferent de vârstă, au fost îmbrăcaţi în costume populare, cu măşti din piele şi „înarmaţi” cu buciume. Cuvântul de deschidere a sărbătorii a fost rostit de Cătălin Vrabie, directorul Direcţiei Relaţii Interene şi Internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean. Legendarul Zeul Bachus, întruchipat şi în acest an de actorul Sorin Frâncu a Teatrului Maior Gheorghe „Pastia”, a relatat povestea devenirii vinului şi a dat tonul la voia bună. Vineri, începând cu ora 18.30, începe adevărata distracţie pentru tineri! Până la ora 23.00, vor urca pe scena amplasată pe stadionul din SUD interpreţii şi formaţiile: Gelu Voicu, Matilda Pascal Cojocarita, Yana, Andreea Bălan & Petrisor Ruge, Keo şi Voltaj. Sâmbătă seară îi puteţi asculta pe Sofia Vicoveanca, Etno, Talisman, DJ Sava şi Konekt-r, Alexandra Ungureanu & Crush şi Pepe. În ultima seară a festivalului, duminică, vor cânta Maria Dragomiroiu, D’Or, Ro-Mania, Andra, Morandi şi Loredana. Spectacolul de duminică, se va încheia cu tradiţionalul foc de artificii.

mesteri.jpgNu vor lipsi, ca în fiecare an, grătarele cu mici şi frigărui, pastramă de oaie, vinul şi mustul proaspăt. De asemenea, standurile meşterilor populari veniţi din toată ţara se vor găsi la tot pasul. Cât priveşte costurile pentru organizarea festivalului, acestea se ridică în total la suma de 727.000 lei, din care, cea mai mare parte merge pentru achitarea spectacolelor de muzică, respectiv 550.000 lei, mai exact aproape 150.000 de euro. Diferenţa va acoperi cheltuielile cu amenajarea standurilor de vinuri – 42.000 lei, standurile meşterilor şi artiştilor populari – 60.000 lei, materiale de promovare – 25.000 lei, protocolul pentru delegaţiile străine – 15.000 lei, în timp ce focurile de artificii costă nu mai puţin de 35.000 lei din bani publici.

Comments