Târgul de Drăgaica a început la Buzău

June 8, 2008 scris de  
In categoria Evenimente

foc.jpgDrăgaica, binecunoscutul eveniment tradiţional anual a debutat pe 7 iunie la Buzău şi va dura până pe data de 24 iunie.

Spectacolul de deschidere a avut loc în Zona Industrială şi a fost prezentat de fostul component al trupei “Savoy”, George Mitrea. Invitaţii de anul acesta, care i-au pe încântat pe cei prezenţi cu melodii îndrăgite din repertoriul lor, au fost Maria Dragomiroiu, Fuego, alias Paul Surugiu şi interpreta buzoiană, Gabriela Bolocan.

Pe 24 iunie, odata cu încheierea târgului, se vor sărbători şi Sânzienele, cea mai mare şi mai spectaculară sărbătoare păgână a anului şi singura admisă, chiar cu numele ei, în calendarul creştin-ortodox.

Ea marchează începutul verii, pentru că pe 21 iunie este solstiţiul de vară sau vara astronomică. Soarele se afla pe bolta in cel mai inalt punct deasupra Ecuatorului, iar pe pământ este ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă. Cerul se înalţă şi el după soare şi ziua se transformă în eternitate. Timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori de Sânziene, parfumate cu miros de Rai. Este momentul în care orice muritor care bate la vămile nevăzutului şi neştiutului poate să intre, doar purtând pe cap o coroniţă galbenă de flori sau folosind un fir de Sânziană.

Sărbatoarea
este una cu totul specială, ţinând o noapte şi o zi. Iar noaptea de Sănziene este una cu adevărat magică. Este noaptea focurilor de vară, fiindcă este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare.

Comments