Spune nu drogurilor!

April 4, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

Traim intr-un univers plin de tentatii care nu au cum sa ne lase reci. In perioada adolescentei , cand tinerii sunt inca in cautarea si consolidarea unei identitati de sine, posibilitatea adoptarii unor comportamente indezirabile este extrem de crescuta.

Anturajul, grupul de apartenenta cu care te vezi zilnic, cu care mergi sa te distrezi la club pot avea influente mai mari ca educatia primita de la familie acasa sau prin intermediul scolii.

Gradul de influentare si de manipulare la aceasta varsta este foarte mare, dar o atitudine critica, bazata pe detinerea de informatii, te poate ajuta sa anticipezi repercusiunile unui comportament neadecvat, determinandu-te sa nu te expui la el.

joint.jpgCunoasterea efectelor nocive ale drogurilor te poate determina sa nu incepi sa le consumi. Ele produc dependenta fizica si psihica si se asociaza cu afectiuni organice si psihice, care, in timp genereaza moartea. Cercetarile realizate in Statele Unite, dar si in Europa demonstreaza consumul in proportii din ce in ce mai mari de droguri in randul tinerilor.

Este vorba atat de drogurile legale: cafea, tigari, alcool, dar si de cele ilegale.
Acestea din urma sunt extrem de periculoase, iar persoanele care le consuma isi pregatesc terenul pentru o moarte lenta si dureroasa. Este un deziderat sa ai o viata complet sanatoasa, dar, in anumite limite poti incerca sa o faci sa fie cat mai sanatoasa, pentru ca de ea depinde starea ta de sanatate.Poti sa alternezi o noapte petrecuta la club unde exista foarte mult fum de tigara cu o zi de relaxare la sala si o alimentatie naturala. In felul acesta, mai echilibrezi balanta.

Nu te lasa influentat de scurtele momente de placere pe care ti le ofera drogurile , pentru ca ele sunt succedate de o dependenta fizica si psihica chinuitoare. O sa expun cele mai consumate droguri pentru a atentiona inca o data asupra efectelor acestora in plan fizic si psihic.

marijuana.jpgMarijuana, denumita si canabis sau hasis, este extrasa din canepa. Consumatorul de marijuana se simte relaxat, tihnit, increzator in fortele proprii si creativ.

Amfetaminele
sunt produse tot in laborator si sunt considerate medicamente „excitante” , cei care le folosesc se simt plini de energie . Aceste medicamente accelereaza reactiile chimice ale organismului , producand energie , de aceea consumatorul doreste sa mai ia o doza, devenind astfel dependent.

Halucinogenele
reprezinta o categorie variata de droguri. Unele sunt naturale, cum sunt cele din „ciupercile magice” si mescalina din cactusul „peyote” , iar altele sunt create in laborator ca acidul lisergic dietilamid (LSD-ul). Aceste droguri au efecte dramatice asupra constiintei, simturilor si perceptiei consumatorului , care are halucinatii puternice dupa consum. Cea mai mare parte a halucinogenilor nu creaza o dependenta fizica serioasa, dar provoaca o toleranta in organism ducand la moartea consumatorilor. Folosirea pe termen lung a XTC-ului, de exemplu, conduce la lezarea anumitor zone ale creierului, raspunzatoare de gandire si memorie.

Opiaceele (opiul, morfina si heroina) se obtin dintr-o specie de mac numita opiu. Acestea provoaca stari temporare de amorteala, liniste , exaltare. Sunt foarte puternice si periculoase provocand rapid toleranta in organism si dependenta fizica. O supradoza poate ucide. Abstinenta se realizeaza sub supraveghere medicala, iar urmarile sunt neplacute: friguri, crampe, greturi, transpiratie.

prafuri.jpgCocaina este un praf alb, extras din frunzele plantei coca si il face pe consumator alert si plin de energie. Ca si efecte: halucinatiile, teama si paranoia.
Efectul drogurilor asupra Sistemului Nervos sunt diferite. Unele inhiba activitatea SNC: opiumul, morfina, heroina, barbituricele, benzodiazepinele ; altele o stimuleaza: cocaina, crack-ul, khat-ul, amphetaminele , iar altele altereaza starea de constiinta: cannabisul, LSD-ul, fencyclidina etc.

Nici nu trebuie sa retii toate aceste delatii, pentru ca esenta conteaza, iar acesta este ca drogurile iti schimba viata in mod negativ.

Asadar, spune nu drogurilor!

Comments