Prietenia

March 16, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

prieteni.jpgPrietenia reprezinta un traseu important in devenirea umana a fiecaruia, o modalitate de crestere, dezvoltare si maturizare a fiintei umane. Este adevarat ca unele persoane sunt predispuse sa stabileasca cu o usurinta incredibila relatii interpersonale , dupa cum altele sunt mai putin sociabile si intreprind mai deficitar relatii cu ceilalti. Esential este, insa, ca toti avem prieteni, chiar daca unii au 10, iar altii unul, pana la urma calitatea este cea care conteaza.

Importanta prieteniei in evolutia fiintei umane a fost studiata inca de la grecii antici, care nu puteau vedea implinirea spirituala in afara relatiilor de prietenie, oricat de multe bogatii ar avea un om. Fiecare dintre noi are aceasta trebuinta de afiliere, de stabilire de interactiuni sociale, de apartenenta la un grup, toate acestea contribuind la conturarea constiintei de sine a individului uman. Interactionand, individul uman primeste feed-back-uri care se concretizeaza in parerea celorlalti despre el, feed-back-uri care sunt internalizate si sunt responsabile intr-o masura considerabila de stima de sine a fiecaruia.
Avem nevoie sa fim apreciati, sa impartasim impresii, sa iesim in evidenta…Si toate astea in fata unor oameni care, la randul lor, sunt animati de aceleasi nevoi. Se creeaza asfel un circuit deschis de interactiuni al carui punct comun este dorinta omului de a fi cu ceilalti. De ce este esential sa avem relatii de prietenie?! Iata cateva argumenta care imi trec prin minte la aceasta ora:

– ai tot timpul pe cineva care sa te asculte atunci cand ai nevoie, care sa te sfatuiasca in momente dificile si cu care sa te bucuri cand esti fericit;

– nu esti nevoit sa mergi singur/a la cumparaturi, prietana ta e available, intrucat stie si ea ce inseamna sa te bucuri de consulatanta atunci cand mergi la shopping:D;

poti avea incredere in el/ea si astfel poti fi sincer/a, capabil/a de impartasirea unor trairi autentice fara sa iti fie teama ca dezvaluirea acestora te poate face vulnerabil/a., iar persoana va putea folosi in dezavantajul tau cele exteriorizate;

largindu-ti cercul de prieteni, te poti bucura de niste petreceri veritabile, poti face calatorii care sa se finalizeze cu amintiri memorabile;

Te mai las si pe tine, draga cititor, sa gasesti alte motive pentru care ai nevoie de prieteni…Prietenia se naste din aceleasi nevoi pe care fiecare se asteapta sa si le satisfaca prin intermediul celuilat.
Probabil ca o sa-mi zici acum ca nu am in totalitate dreptate si ca unii oameni chiar nu merita prietenia ta. Si o sa-ti raspund ca ai dreptate , nu toti, dar, cu certitudine, unii da. Pe acestia din urma iti recomand sa-i exploatezi si sa-i tii aproape:p.
Bucura-te in fiecare zi de prietenii pe care ii ai, cultiva-ti noi prietenii, largeste-ti orizontul de cunoastere prin interactiunea cu oameni diferiti, invata sa te cunosti mai profound prin intermediul celorlalti, arata-le importanta pe care o au pentru tine!

Comments