Greutatea- o dilema pentru adolescente?!

March 21, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

Adolescenta este perioada in care avem foarte multe idealuri, modele care ne orienteaza comportamentul si ne determina sa adoptam un anumit stil de viata mai mult sau mai putin benefic. Acest lucru pentru ca acum se contureaza mai bine identitatea de sine a adolescentului, care cauta , cerceteaza, este mereu altul , pentru ca se cauta pe sine si ajunge sa se gaseasca dupa ce incearca anumite comportamente, care ii satisfac curiozitatea. Relatia cu ceilati, acceptarea grupui este determinanta pentru evolutia personalitatii lui. Este foarte important mediul in conturarea unei personalitati active, creatoare, armonioase, dar nu pot fi neglijate nici educatia si materialul genetic al fiecaruia:p.

greutatea-optima.jpgEste clar…Adolescentele sunt extrem de preocupate de greutatea lor, vor sa se incadreze in anumite standarde si fac eforturi considerabile pentru asta. Recurg la tot felul de diete, la infometare de foarte multe ori, la diete a caror eficienta nu este garantata si care se mai poate asocia si cu probleme de sanatate. Dorinta excesiva de a avea o greutate scazuta se asociaza cu diete drastice care impiedica atingerea unui randament optim in activitatile desfasurate pe parcursul zilei, observandu-se repercusiuni si in planul activitatii de invatare, extrem de importanta la aceasta varsta, liceanul petrecandu-si o mare parte din timp invatand la scoala , dar si acasa.

Nu este un lucru rau ca sunteti preocupate de greutatea voastra, dragele mele, dar este important sa stiti ca exagerarea poate avea efecte nocive, generand in anumite cazuri anorexia, care reprezinta abtinerea de la mancare a persoanei ca urmare a unei imagini corporale deformate. Desi este slaba , aceasta continua sa se abtina de la mancare , considerandu-se grasa, provocandu-si de multe ori starea de voma dupa ce mananca, consumul abuziv de medicamente pentru slabit sau al laxativelor. Se produce asfel o slabire groaznica a organismului, o epuizare a acestuia, persoana aflandu-se in imposibilitatea desfasurarii bune a unei activitati.

Anorexia se asociaza adesea cu depresia, anxietatea. V-am prezentat acest aspect pentru a va informa asupra efectelor negative pe care le poate genera o ambitie excesiva de infometare pentru a slabi. Este important sa aveti un regim alimentar sanatos. si va veti spune acum probabil” da ,dar va trebui sa renunt la o groaza de alimente”. Da, asa este, la unele va trebui sa mai renuntati sau macar sa le consumati in cantitati mai mici sau la anumite ore , in niciun caz la 23 noaptea:D, pentru ca pana la ora de somn sa mai fie timp sa se produca arderi in organism prin efort fizic.

Pentru a avea un corp sanatos trebuie sa incercati sa aveti o alimentatie echilibrata in proteine, grasimi si glucide, toata avand un rol bine definit. Luati-va proteinele din carne, oua si legume. Grasimile denumite si lipide le puteti gasi in alimente care contin ulei de masline, din uleiul de peste, din alune, nuci. La glucide nu va dau sugestii…sunt convinsa ca va pricepeti foarte bine:D

Puteti sa aveti grija de memoria voastra , sunt convinsa ca va pasa de ea, consumand alimente care contin fier ( legume verzi ca spanacul, radacinoase, fasole, nuci, produse cerealiere fortifiate, dar si carne de pui). Sursele de potasiu sunt si ele bune pentru memorie: pestele, carnea de pui, fructe precum bananele, caisele, prunele uscate si legume ca rosii, cartofi

O memorie buna presupune un aport optim de vitamine pe care le puteti lua din legumele verzi, fructe, cereale.
Si nu uiati de sport!!! 30 minute de alergat zilnic pot face minuni!
Va tin pumnii! La treaba!!! Stiu ca va doriti o minte sanatoasa intr-un corp sanatos si frumos:D

Comments