Cum să fii motivat

February 20, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

campion1.jpgLa originea succesului unui comportament exista un conglomerat de factori care interactioneaza si functioneaza ca un sistem. Performanta sportiva presupune o imbinare armonioasa a talentului, care este nativ, si a efortului propriu zis, depus atat fizic, cat si psihic. Responsabile pentru succes sunt o motivatie adecvata si o vointa puternica, ce faciliteaza depasirea obstacolelor prin efortul voluntar depus.
Motivatia sportivului
cuprinde totalitatea trebuintelor, motivelor, intentiilor, intereselor, aspiratiilor si convingerilor acestuia, care trebuie, in permanenta educate pentru a sustine energetic desfasurarea activitatilor la un nivel superior.

Vointa are rol reglator si asigura prin capacitatea de efort implicata depasirea obstacolelor in vederea atingerii scopului propus. Perseverenta sportivului, ca si caracteristica a vointei, in antrenamentul zilnic este o conditie sine qua non a obtinerii performantei.

Performanta sportiva presupune o colaboarare intre antrenor, medic si psiholog si o convergenta a activitatilor acestora in vederea atingerii performantei de catre sportiv.

Un profil psihologic pozitiv este extrem de important in obtinerea succesului, intrucat contribuie la mentinerea treaza a motivatiei, interesului, ambitiei, vointei, alimenteaza si creste increderea in sine.

motivatie.jpgSuccesul nu poate fi analizat in absenta analizei capacitatilor motivationale adecvate, a controlului emotional necesar. Astfel, este esential ca sportivul:

– sa-si fixeze obiective atat pe plan lung, cat si pe plan scurt; ( Ce vreau sa obtin?)

sa gaseasca strategiile optime , resursele procedurale raspunzatoare pentru succes;(Cum obtin ceea ce vreau?)

– sa-si asume programul de viata sportiva si sa il traiasca intr-un mod cat mai aproape de normal, pentru a nu aparea stari de anxietate, de discomfort;

sa se autoevalueze dupa fiecare antrenament care reprezinta intotdeauna un castig , sa-si aduca critici constructive, sa elimine ce este gresit, sa gaseasca modalitati de evitare a ceea ce este necorespunzator. In felul acesta, el se dezvolta,”creste”, interiorizeaza noi achizitii.

Gandeste-te cum te-ai simti daca ai castiga si o sa iti creasca pofta de antrenament, o sa te dedici cu mai multa pasiune si devotament in activitatile fizice. Succesul nu este usor de atins, pentru ca altfel toti oamenii s-ar bucura de el. Trebuie sa ai acel ceva in plus, care sa te departajeze de rivalul tau. Iti recomand sa iti imbunatatesti capacitatea de adaptare emotionala si sa transformi durerea resimtita ca urmare a efortul fizic intens in semnalizarea subiectiva a participarii in activitate si consumului de resurse. In felul acesta vei atribui o semnificatie pozitiva unor lucruri nu tot timpul placute.

Dezvolta-ti stapanirea de sine, nu lasa emotiile sa iasa de sub control , concentreaza-te asupra a ce trebuie sa faci tu, pentru a nu fi perturbat de factorii exteriori. In acest fel, poate data viitoare nu vei mai inatarzia sa pleci cand primesti startul si acele secunde le vei folosi numai in avantajul tau.

Si…ma bazez si pe faptul ca ai exersat cate ceva din articolul ”Cultiva-ti mentalitatea de invingator!” in activitatile desfasurate, pentru a-ti imbunatati aceasta mentalitate care dinamizeaza psihicul, ii ofera un tonus pozitiv care te ajuta sa percepi efortul intens depus ca pe o sarcina mai placuta.

Comments