Cum să fii fericit

November 12, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

Fericirea, acest cuvant simplu, are o intreaga paleta de semnificatii pentru fiecare dintre noi. Fie ca izvorul acesteia este in exterior, fie ca este chiar in noi, ea ne face sa vibram, sa experimentam stari , emotii intense si foarte placute dupa care tanjim si ne dorim reiterarea lor.

fericire.jpg Dictionarul de Psihologie defineste fericirea drept “o stare deosebita de implinire a ceva ce s-a realizat si a provocat un succes neasteptat sau mult asteptat sau asteptat tensionat. Se manifesta ca o stare euforica incarcata de trairi intense ce nu numai ca provoaca un fel de traire recuperatorie puternica, ci si o energizare, o stare de receptivitate si toleranta, cresterea dorintei de a face ca si altii sa fie fericiti.”

Dupa cum spunea Descartes, fericirea este o stare de spirit pe care o poti cultiva.Viata este constituita dintr-un lant de evenimente, unele placute, altele dureroase iar sufletul nostru se zbuciuma necontenit in fuga de durere si in tendinta de fericire.

Cat de mult contribuim la fericirea noastra?! Ce evenimente te fac fericit, cum poti influenta semnificatia acestora pentru a-ti genera fericirea, a fi propriul contribuabil al fericirii?

Armonizarea sufletului cu mediul social, cu tendintele morale, stabilirea unui echilibru intre subiectiv- intre propriile convingeri , credinte, dorinte – si obiectiv -modalitatile de satisfacere a acestora intr-o forma acceptata de societatea in care traim – aceasta produce fericirea. Bucuria si placerea sunt cai de acces spre fericire.

Fericirea este influentata de fiecare dintre noi. Cum sa fim fericiti? Va ofer cateva modalitati pe care sa le exersati si sa urmariti ce se intampla:

barbat-fericit.jpgParticipa la propria fericire, nu te multumi cu rolul de personaj secundar;

Bucura-te de toate formele fericirii, fericirea ca traiesti, ca ai o familie, ca esti iubit, apreciat si recunoscut de colectivitatea din care faci parte;

Cladeste-ti fericirea, pas cu pas, cu efort, timp si repetitie, integreaza constructiv obstacolele, ele te ajuta sa cresti in procesul devenirii tale, si nu fi dezamagit daca fericirea nu apare imediat;

• Ofera-ti ocazia de a fi fericit, zambeste, bucura-te de lucrurile frumoase si marunte care ti se intampla;

Fii optimist in fata situatiilor incerte, exista alternative de solutionare, iar tu poti gasi o solutie optima la problema ta;

• Observa oamenii fericiti, invata sa fii fericit, este important sa faci din fericire un scop, nu o obsesie;

Fii fericit cand totul merge bine , antreneaza-ti propria fericire. Aceasta functioneaza asemenea unei deprinderi care implica exercitiu, repetitie. Si muschii, si celulele cenusii au nevoie de exercitiu pentru a ramane in forma.
Abilitatile pe care nu le exersam se pierd o data cu trecerea timpului. In mod similar se intampla si cu aptitudinile creierului.

Decizia, efortul depus si rabdarea sunt ingredientele esentiale in atingerea fericirii.

Comments