Cum să ai o relaţie fericită
July 30, 2008 scris de Ramona Matei
In categoria De vorba cu psihologul
Ce faci cand anumite comportamente ale partenerului/ partenerei te nemultumesc si iti afecteaza relatia de cuplu?
Este foarte important sa intelegi ca oricat de mare ar fi potrivirea intre voi, sunteti doua personalitati distincte, care vin in relatie cu anumite modele din familie , anumite asteptari, frustrari din relatiile anterioare, care nu vor inceta sa-si spuna cuvantul in relatia actuala. O relatie sanatoasa este aceea in care partenerii se cunosc foarte bine, sunt atenti la nevoile celuilalt, fara sa si le anuleze pe ale sale. O relatie sanatoasa presupune evolutia celor doi, dezvoltarea lor personala permanenta, in niciun caz constrangeri, frustrari.
Cand acestea apar, este nevoie ca fiecare partener sa-si comunice intr-un moment potrivit nemultumirea, sa justifice prin argumente de ce il deranjeaza un anumit lucru, ascultand si cauzele comportamnetului celuilalt.
Va recomand comunicarea asertiva, cea bazata pe calm, nu pe agresivitate, violenta. Daca esti foarte nervos, evita sa discuti, poti spune lucruri pe care le vei regreta si care pot genera rani partenerului/partenerei.
Invata sa fii in contact cu propriile tale nevoi, impartaseste-i-le celuilalt/celeilalte fara teama si vezi in ce masura ele pot fi satisfacute pentru ca tu sa ai o viata armonioasa, sanatoasa. Acest lucru presupune o anumita flexibilitate din partea amandurora, este nevoie ca fiecare sa lase cate putin de la el. Atunci cand numai un partener este dispus sa fie flexibil si celalalt nu, relatia se va termina in mod cert, cand la partenerul respectiv va fi atins pragul de toleranta maxima. Alfel spus, va veni un moment cand te va deranja asa tare ceva la partener/partenera , incat vei spune stop relatiei.
Aceasta flexibilitate este totusi dozata. Asa ca nu incerca sa faci din pisica tigru pentru ca in mod clar pisica nu va fi tigru niciodata. Daca vrei un tigru, du-te si ia-ti tigru si lasa pisica pentru altcineva!
Increderea, respectul sunt alte ingrediente ale unei relatii fericite.
• Nu-ti zapaci partenerul/partenera cu gelozii exacerbate si nejustificate.
• Bucura-te de momentele petrecute impreuna si mai lasa interogatoriu pentru alta ocazie.
• Fii generos, ofera ca sa primesti.
• Nu uita de doza de autonomie, ai o identitate si ea trebuie conservata:p. Dependenta nu prea are legatura cu iubirea. Daca celalalt partener/partenera, din anumite motive, nu se mai simte implinit, fericit langa tine, lasa-l sa plece..e dreptul lui sa fie fericit in alta parte.
• Fixati-va planuri, proiecte pe care sa le finalizati impreuna, in felul acesta relatia se va consolida si veti fi proprii contribuabili la maturizarea relatiei.
Nu uitati sa va bucurati de fiecare lucru pe care il pretuiti, indiferent de cat de marunt ar fi, permiteti-va sa va bucurati de clipele petrecute cu cei dragi, dati-va voie sa va relaxati si sa uitati pentru cateva momente de pragmatismul de care aveti nevoie in fiecare zi ca sa traiti!
Comments