Ce culoare eşti ?

February 13, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

culoare.jpgAsa cum ne bucuram de gustul unei prajituri, de mirosul unui crin, asa ne bucuram si de culoarea preferata pe care o alegem la hainele noastre, la obiectele cu care interactionam, la decorul casei in care locuim. Ce semnificatie are culoarea bluzei pe care o porti acum? Hm…hai sa descoperim ce trairi te incearca

Culorilor li s-au atribuit o diversitate de sensuri, in functie de cultura la care ne raportam,de perioada cronologica si de curentul artistic in care se incadreaza respectiva perioada. Cu toate acestea, exista niste semnificatii universale ale acestora. Culorile pe care le alegem, intensitatea lor spun anumite lucruri despre caracterul nostru, despre modul de a gandi, despre comportamentul nostru si influenteaza chiar anumite procese fiziologice. Ele influenteaza starea de spirit, a demonstrat-o cromoterapia.

Culorile calde, denumite si culori dinamice(rosu,oranj, galben) faciliteaza adaptarea, sunt stimulatoare, in timp ce culorile reci, denumite si statice(verde, albastru, violet), calmeaza.Culorile influenteaza capacitatea de memorare. Astfel, negrul pe un fond galben faciliteaza engramarea informatiilor.

Rosul exprima pasiunea, optimismul. Persoanele care opteaza pentru aceasta culoare sunt sau vor sa creeze impresia ca sunt puternice, dominatoare, energice si ahtiate dupa succes. De asemenea, poate sugera si o anumita doza de agresivitate. Este o culoare specifica tipului activ, autonom, competitiv, dar si celor agresivi. Daca te imbraci in haine de aceasta culoare in mod cert vei fi remarcat. Asa ca daca nu ai invatat prea bine lectia, nu-ti recomand sa te duci la scoala in rosu. Dar nu te impiedica nimeni ca atunci cand vii acasa sa iti pui un tricou rosu pentru a te energiza putin. Sau sa porti o rochie rosie la petrecerea prietenei care are loc week-end-ul acesta. Doar nu vrei sa treci pe acolo neobservata;)).

Daca vrei sa scapi de tristete , inconjoara-te cu portocaliu. Alunga spaimele, previne caderile nervoase si stimuleaza pofta de mancare. Persoanele care opteaza pentru aceasta culoare au un nivel ridicat al sociabilitatii, o buna capacitate de organizare si o incredere puternica in fortele proprii.

S-a demonstrat ca preferinta exacerbata pentru galben denota un indice ridicat de gelozie. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt , in genere, autocritice, perfectioniste, vesele.

Persoanelor care se lupta cu insomnii le este recomandata utilizarea culorii albastre. Daca citesti o carte la o lampa cu abajur albastru, somnul nu va intazia sa apara. Aceasta culoare are efect linistitor asupra persoanei, induce o stare de calm. Albastrul inchis,folosit intens se asociaza cu tristetea, singuratatea, depresia. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt serioase, este considerata culoarea intelectualului.

culori-diverse.jpgVerdele este preferat de persoane pentru a exprima speranta, tineretea. Este folosit in saloanele pacientilor la décor, pentru a le diminua durerea. De asemenea, s-a demonstrat ca fertilitatea creste sub efectul acestei culori..

Violetul este culoare regala, simbolizeza luxul, bogatia si este asociat cu tot ce este sofisticat.

Echilibrul, naivitatea, puritatea le intalnim la persoanele care nu stau pe ganduri atunci cand vine vorba de alb. Persoanele care poarta negru sunt sobre, sigure pe ele sau, poate, vor sa ascunda kilogramele pe care le au in plus.

Culoarea maro nu are un efect special asupra psihicului. Indica stabilitate, confort. Cei care recurg la aceasta culoare sunt echilibrati, rationali. Culoarea gri, desi este trista, demonstreaza maturitate, siguranta, incredere.

In functie de personalitatea fiecaruia, s-a demonstrat ca extravertii se simt mai bine inconjurati de culori deschise, iar culorile monocromatice tind sa-i agite. Opusul este valid pentru introverti.

Comments