Părinţii şi sex-ul…tabu? (I)

January 31, 2009 scris de  
In categoria Totul despre sex

Sa intelegem cum merge mecanismul.

Printii– persoane cu un simt al raspunderii foarte dezvoltat, integre si cu principii solide. Mecanisme bine definite si de mult timp implementate.

Parintii sunt diferiti de la familie la familie. Unii prefera sa nu abordeze niciodata sexul ca subiect, altii il trateaza din perspective religiei sau a comunitatii, altii ofera libertate cu anumite conditii. Personal sunt de partea ultimei variante. Este singura care poate duce la rezultate. Primele doua pot duce doar la dezinformarea adolescentului care traieste in timpuri diferite sau la o informare partiala, o singura perspective.

Ce insemana controlul? Este o tactica care imbunatateste situatia sau care o agraveza? Dar ce inseamna controlul excesiv? Cu siguranta un dezastru!

Libertatea adolescentului in general atarna de un fir de ata. Acesta poate fi unul gros si rezistent in conditiile in care copilul respecta mana intinsa si increderea parintilor neincalcand regulile impuse (reguli de bun-simt) sau poate fi un fir foarte subtire natura omului fiind una rebela de fel si uita ca i se acorda credit.

Pentru parintii care nu au abordat inca o tactica propice sau nu au abordat nici una pana acum m-am documentat si am gasit niste “reguli” pentru parinti, dar si pentru adolescentii care isi doresc o relatie mai buna cu parintii.

reguli.jpgREGULI PENTRU PARINTI

1. Respectati intimitatea adolescentului (in acest mod el va capata mai mult incredere in el si in parinti)

2. Dati sfaturi dar si exemple de comportare (cea mai usoara cale de a transmite o anumita informative este prin a da exemple, mici pilde care il vor pune sa analizeze situatia in profunzime)

3. Aratati afectiunea fata de adolescent (adolescentul trebuie sa inteleaga ca nu este persecutat pentru inceputul vietii lui sexuale, iar faptul ca se maturizeaza din punctul asta de vedere nu determina schimbarea sentimetelor parintilor )

4. Incurajati cautarile (ideile) adolescentului (dezvoltand astfel o legatura stransa intre cele doua parti creand tot odata un confort)

5. Demonstrati ajutorul emotional (nu totul sta in teorie, iar faptul ca numai sustinerea verbala este prezenta nu ajuta intotdeauna foarte mult)

6. Pastrati secretele incredintate (indiferent de ceea ce povesteste adolescentul situatia trebuie tratata cu tact si de ce nu cu profesionalism. Atunci cand o persoana incredinteaza altei persoane un secret acorda credit si se asteapta ca lucrurile spuse de el sa nu aiba circuit)

7. Nu fiti exagerati de posesiv (cel mai adegvat este sa intocmesti un set de reguli elementare si de bun simt pe de o parte dand in acelas timp si increderea cuvenita)

8. Incercati sa tratati adolescentl ca pe un tanar adult responsabil (creandui in mecanism prin care el sa se poata dezvolta mai tarziu si singur)

9. Uitati-va in ochii lui in timpul conversatiei (adolescentul nu trebuie sa creada ca parintele este stanjenit de discutia purtata si mai ales sa nu se rusineze de el insasi)

10. Sprijiniti adolescentul cand nu este present (ideea ca parintii il sustin in orice moment indiferent de situatia il va face sa capete incredere in ei)

11. Nu criticati aspru alegerile prietenilor adolescentului (el trebuie sa invete ca nu trebuie sa faca ca ei, ii poate pastra ca prieteni dar nu sa se conformeze atitudinilor ci ca este unic)

Comments

  • Pingback: Părinţii şi sex-ul…tabu? (II) | Viata de Liceu()

  • bun articol

  • adevarul este ca multi parinti sunt foarte asprii..in legatura cu libertatea copiilor lor..evident asa si trebuie dar nu exagerat de mult.trebuie sa vorbeasca cu,copilul si sa`i explice dc nu e bn sa faca anumite lucruri astfel incat copilul sa inteleaga k isi face singur rau daca greseste cu ceva..:) parinti mei sunt exact asa cum nu ar trebuii sa fie:(( am 15 ani si nu`mi dau voie sa m`a duc pana la coltul strazi…cu prietenii.nu e normal ce sa m`ai spun de un prieten..ar fi crima:| dar evident eu zic,ca ei si fac ca mine:)mi`am facut un prieten…la care nu tyn deloc:)asta doar ca sa`mi demonstrez mie k sunt libera in ciuda restriictilor parintilor mei…acum vreau sa m`a despart de el dar nu vreau sa`i ranesc sentimentele…oricum nu imi pasa:)nu pot sa iau viata in seryos.cateodata nu e bine..imi fac rau si la scoala m`a comoport aiurea chiar si fata de profesori acasa toty m`a considera o fata cuminte nu vreau sa ajung oaia neagra…si sa`mi dezamagesc parintii pt k doar pe ei ii iubesc pe lumea asta .