Referat – Caracterizare Pasa Hassan

June 19, 2009 scris de  
In categoria Romana

Creația literară a lui George Coșbuc se confruntă cu viața întregului popor, deoarece poetul a abordat o diversitate de teme cu largă arie de cuprindere, între care se află și cele referitoate la trecutul de luptă al poporului, oglindit în poezii.
Balada culta “Pașa Hassan” evocă unul dintre momentele importante ale istoriei noastre naționale, și anume lupta de la Călugăreni din august 1595, când românii conduși de Mihai Viteazul obțin o strălucită victorie împotriva turcilor cotropitori.
Deși, balada poartă ca titlu numele lui Hassan, personajul principal este Mihai Viteazul, care înfățișat în toate momentele acțiunii și de a cărui prezență luăm cunoștință încă de la începutul baladei.
Dacă pașa Hassan, conducătorul oștirii otomane, este înfățișat, la început static, departe de câmpul de luptă, ceea ce îi prefigurează lașitatea, trăsătura sa dominantă, Mihai Viteazul, domnitorul
Țării Românești și conducătorul armatei române, se află pretutindeni. Bun organizator și strateg, călăuzit de patriotism și caracterizat de spirit de sacrificiu, se află în fruntea armatei, fiind exemplu pentru ostașii săi.
Hassan este incapabil de a acționa și de a conduce singur oștile, de aceea o face prin intermediul lui Mihnea,căruia îi “trimite-o poruncă”. În schimb, viteaz, cum îi spune și numerele, vijelios, impetuos și întreprinzător, vodă “face cărare prin mulțimea păgână”.
În timpul luptei, pașa se manifestă prin uimire, vizibilă, ușor pe chipul său, nu știe dacă ceea ce vede este un vis sau realitate, pe când , Mihai se dovedește dârz, energic și curajos.

Download caracterizare in antiteza

Downloadat de 170 ori

Comments

 • gigi

  E VAAARZAAA!!!!!!!! NU INTELEGETI NIMICA SI NU STITI NIMICA SI SUNTETI PEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEP

 • lola

  imi place si e foarte buna dar nu pasati de “GIGI” ca e un prost si e fratele mieu!

 • VARZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

 • e varza
  Esti pe burta mai baiatule cu asa ceva

 • daca puneti, puneti si vo io caracterizare buna ma;)

 • stef

  ba sunteti prosti nu e varza ci e foarte buna daca nu stiti nic 🙂 apropo poate ati vrut caracterizarea lui Mihai si aici este despre Pasa Hassa 😀

 • E varza mai ales prosti care au scris inaintea mea!!! mai ales ,,GIGI”

 • off

  mie imi place…decat nimic…merge

 • GabY

  naspha:(((((( imi vine greata

 • denisa

  eee buna nu va luati dupa alti care va mint eu zic ca ee buna am luat 10 mersi =)))