Referat despre condensatoare

April 8, 2009 scris de  
In categoria Fizica

1)Generalitati
Condensatorul electric sau capacitorul este un dispozitiv compus din doua armaturi despartite ptintr-un dielectric.
Functionarea lui se bazeaza pe proprietatea de a acumula sarcini electrice Q pe armaturi, cand intre acestea se aplica o diferenta de potential U. Procesul de acumulare asarcinii electrice reprezinta incarcarea condensatorului. Atingerea cu mana a bornelor poate deveni periculoasa in cazul condensatoarelor cu capacitati mari si la tensiuni ridicate.Unitatea de masura a capacitatii este faradul, definit ca fiind capacitatea condensatorului care la o diferenta de potential de 1V acumuleaza o cantitate de sarcini electrice de un coulomb(C).In practica faradul este o unitate prea mare.de aceea se folosesc submultiplii acestuia: microfaradul; nanofaradul(nf)
si picofaradul(pf).
Condensatoarele au utilizari multiple ca: elementul de acord in circuite oscilante, elemente de decuplare, de cuplare, de filtraj a tensiunii redresate, divizoare de tensiune.Cele mai utilizate simboluri pentru reprezentarea condensatoarelor sunt:————————————————-.

2)Caracteristici principale ale condensatoarelor.
Capacitatea nominala reprezinta valoarea inscrisa pe corpul condensatorului..Alaturi deaceasta valoare este inscrisa si toleranta(%) care reprezinta abaterea maxima admisa a valorii reale fata de valoarea nominala.Rigiditatea nominala, dielectrica este caracterizata prin tensiunea nominala, tensiunea de incercare si tensiunea de strapungere.
Tensiunea nominala este valoarea maxima admisa a tensiunii care aplicata condensatorului nu duce la strapungerea acestuia.In cazul folosirii condensatoarelor la tensiuni ma i mari decat tensiunea de lucru, durata de viata a acestora se micsoreaza.

Download Condensatoarele

Downloadat de 1008 ori

Comments

 • Ana Gheorghiu

  Imi pare bine ca fac cunostinta cu site/ul vostru. Poate imi va fi si de folos. Multumesc oricum pentru eforturile depuse de voi. As putea si eu sa va transmit referate si alte materiale. Am o gramada. Ana

 • Edy

  @ Ana – multumim, ti-am trimis un mail.

 • ionut

  datimi si mie va rog un proiect cu desene cu tot imi trebue la atestat despre condensatoare

 • ADRIAN

  MATI SALVAT PE ULTIMA SUTA DE METRI THX