Liceul Unirea din Focşani

June 8, 2008 scris de  
In categoria Licee

Motto:
“Pentru că Unirea face puterea!”

colegiul-national-unirea-focsani_jpg.jpg1. Localizare

Adresă: Strada Cezar Bolliac nr. 15, Focşani, Vrancea, 620167.
Telefon: +4 0237/215659
E-mail: cnu@lufo.ro
Director general: Carmen Atarcicov
Director adjunct: Noană Cornel
Director educativ: Romulus Buzăţelu

2. Istoric

Istoria, pe scurt, este o analiză a trecutului cu scopul de a înţelege prezentul şi de a ne călăuzi comportamentul în viitor.
Sidney E. Mead

Liceul “Unirea” a luat fiinţă la data de 7 ianuarie 1866 prin Ordinul Domnesc nr. 26512 din 10 august 1865, fiind prima unitate de învăţământ secundar din această zonă şi între primele din România.

Şcoala funcţionează fără local propriu până în 1880 când începe construcţia clădirii, iar numele este transformat din “Alexandru Ioan Cuza” în Gimnaziul “Unirea”.

După lungi aşteptări, în anul 1900, liceul se mută în actuala clădire, construită după planurile arhitectului Baicoianu.

În anii ocupţiei germane din primul război mondial (1917-1918) liceul e transformat în spital şi şcoala îşi încetează activitatea.

În perioada interbelică, baza materială a şcolii se dezvoltă: o sală specială pentru bibliotecă, un amfiteatru de fizică şi chimie, două laboratoare pentru aceleaşi obiecte şi noi săli de clasă. Biblioteca ajunge la 10.000 de volume, iar punctul de atracţie pentru elevi era aparatul de proiectat filme pe care şcoala îl avea din 1920 şi care funcţiona la sfârşit de săptămână. În prezent în bibliotecă se numără peste 30.000 de volume.

În perioada comunismului, paranoia industrializării şi tehnicizării a dus că liceul să decadă prin faptul că a fost transformat din liceu teoretic în liceu industrial.
Din anul 1997 instituţiei noastre i s-a atribuit denumirea de Colegiul Naţional “Unirea”, decizia Ministerului Educaţiei Naţionale fiind întemeiată pe tradiţia liceului, dar mai ales pe rezultatele din ultimii ani.

Chiar dacă are în spate o valoroasă tradiţie a învăţământului clasic românesc, în ultimii ani Colegiul s-a remarcat printr-o evidentă acomodare la cerinţele învăţământului modern.

Aici au fiinţat:
“Liga Culturală” (1891)
“Societatea Literară” (1898)
“Societatea Filarmonică” (1899)
“Revista Noastră” (1912-1914 seria I)
“Milcovia” (1930)
“Ethos” (1941)

Mari personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti au fost elevi sau profesori la “Unirea”:

Ştefan Neagoe, Dumitru F. Caian, autorul primei monografii a oraşului Focşani, I. A. Bassarabescu, Ovid Densusianu, scriitor, profesor universitar, distins filolog, C. G. Giurăscu, ilustru istoric, profesor universitar, Gh. Bogdan Duica, critic literar şi scriitor – au fost unii dintre marii profesori ai liceului, iar Anghel Saligny, Simion Mehedinţi, Ion Mincu, Duiliu Zamfirescu, Ştefan Longinescu, Gh. Longinescu, Ion Diaconu, Ion Nestor, Mihai Steriade, Virgil Huzum, Emanuil Petruţ, Cornel Coman sunt numai câteva dintre numele foştilor iluştri elevi ai liceului.

liceul-unirea-focsani.jpg3. Profesori:

Română:
– Capotă Crina, Dinutz Mircea, Plăiaşu Daniela, Aioanei Toader, Voineag Janet, Zgăbârdici Maria, Zaharia Gheorghe

Liba engleză:
– Slujitoru Claudia, Bicescu Irina, Rău Mihaela

Limba franceză:
– Ghioc Leontina, Lepădatu Claudia, Stanciu Crenguţa

Limba germană:
– Pogan Laura

Matematică: – Popoiu Dănuţ, Noană Cornel, Pătraşcu Enache, Mohonea Marius, Ştiru Cristinel. Iftimie Emilia

Fizică: – Popescu Ioana, Grigoriu Liliana, Bodaş Sorin, Petrea Liliana

Chimie: – Dochia Maria, Sârbu Angela

Biologie: – Ciucu Corina, Ilie Valerica

Istorie: -Cultura civică: – Atarcicov Carmen, Atarcicov Adrian, Mălinoiu Daniela

Geografie: – Popa Aneta, Pecetescu Mariana

Socio-umane: – Ene Simion, Chiper Vasile, Cernea Gheorghiţă, Vulpe Alina

Religie: – Buzăţelu Romulus, Bărdaş Silviu

Muzică: – Păduraru Maria

Desen: – Munteanu Anişoara

Informatică: – Oprea Marilena, Vulpoiu Genovica, Onea Emil, Neşu Liliana, Colin Liliana

Educaţie Fizică: – Paizan Viorel, Rusan Maria, Grosu Carmen

Limba latină: – Soare Elena

CNU este singura şcoală care oferă elevilor săi:

– Posibilitatea de a obţine atestat profesional pentru elevii care optează pentru clasa matematică-informatică intensiv

– cursuri de pregătire încheiate cu atestate ECDL (permis european de utilizare a calculatorului) CISCO – IT. ESSENTIAL ORACLE ACADEMY (Design şi introducere în SQL)

postul RADIO – CNU

reţea CATV în fiecare sală de clasă

– un parc dendrologic propriu, loc de recreere şi de lecţii practice de botanică

– posibilitatea de a-şi modela personalitatea prin participarea la clubul de DEBATE “SEISM” (premiul al II-lea pe ţara 2005) precum şi la cursul “Liderii Mileniului III”

– “Revista Noastră” şi Cenaclul literar “HYPERION” – ca locuri de debut sau de afirmare pentru tinerele condeie.

– Şansa (nu în ultimul rând) de a se răzbuna pe profesorii lor în tradiţionalul meci amical de fotbal dintre absolvenţi şi echipa profesorilor.
-… siguranţa că, dacă eşti admis în trupă de teatru a Colegiului, vei câştiga cel puţin o dată marele trofeu al STEV (… 2004, 2005, 2006…)

Dotări

– săli de clasă
-2 laboratoare de informatică (50 locuri)
-1 laborator fizică (nou)
-1 laborator biologie
-1 laborator chimie (nou)
-1 laborator fonic (ultramodern)
– Biblioteca liceului – cele mai multe volume din reţeaua şcolară (peste 30.000)
– Sală de sport (nouă, inaugurată august 2005)
– Aula M.Eminescu – Sală festivităţi (finalizată 2007)
– Acces internet în fiecare sală de clasă

4. Activităţi Extracuriculare

1. Revista Noastră – multiplă laureată a Concursului Naţional al revistelor şcolare

2. Cercul de DEBATE “SEISM”

3. Echipa de teatru a CNU, câştigătoarea Marelui Premiu la STEV 2004, 2005, 2006

4. Asociaţia Sportivă “UNIREA”
, multiplă pepinieră de viitori campioni naţionali şi internaţionali

5. Proiecte internaţionale EURO-Jeunes, COMENIUS, SOCRATES

6. Balul Bobocilor, Balul Mărţişorului, Balul Absolvenţilor

7. Activităţi de Parteneriat comunitar (locul I pe ţara-2005)

8. Cupa Consolidării
– întrecerea sportivă anuală dintre C.N. Unirea vs C.N. Bălcescu (Brăila)

Comments

 • Andreea

  Buna Ziua! In primul rand as vrea sa spun ca numele corect al acestei institutii este Colegiul National “Unirea” . Despre viata in acest liceu nu pot spune decat ca se mentine la standarde destul de inalte 🙂 Succes tuturor celor care vor face parte din echipa CNU !

 • tania

  Buna ziua. As vrea sa va spun ca am avut ocazia sa fiu pregatita la Istoria Romanilor de unul dintre cei mai buni pedagogi din tara d-nul Atarcicov Adrian, pentru care am tot respectul. Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre voineag janet care degeaba a facut o scoala superioara. Dupa parerea mea umila mai are de invatat la materia “COMPORTAMENTUL FATA DE OAMENI”. Multumesc pentru oportunitatea care mi s-a dat pentru a putea sa-mi spun parerea.

 • A .

  Hei ! Desi sunt de un singur an la CNU , simt ca sunt aici de o viata si cu cat trece mai mult timpul , cu atat imi dau seama de 2 lucruri esentiale : 1 . ca am facut cea mai buna alegere la admitere si 2 . ca voi regreta enorm despartirea de CNU in clasa a XII a .Marturisesc ca nu m-am asteptat sa gasesc atata implicare , atatea activitati , concursuri si evenimente care ne-au adus , pe langa temele si lectiile cotidiene , zambete si surprize . Profesorii ? Majoritatea profesionisti . As dori sa-i mentionez, totusi , pe cei care ‘mi-au intrat mai repede la inima’ , desi rarisime sunt exceptiile acestei situatii . Incepand cu domnu’ prof. Patrascu (care este un om absolut genial) , continuand cu surprinzatoarea prof . Dochia , exigenta prof. Lepadatu, apropiata prof. Popoiu J. si indulgenta prof. Popa . Toti imi fac zilele mai bune . Multumesc ca existati , ca va dedicati noua si ca ne faceti sa va iubim ! Pentru ca Unirea face putereaa !

 • jhon

  vreau sa spun k acest liceu este unul magnmific prin concentratia de diversitati umane.sunt a 12 a si sunt pe cale de a intra in frecusul bacului.diriga ne o dintoasa pe deasupra si cateodata mai poarta si o peruca de pudel

 • Mircea Radulescu

  Am absolvit Liceul Unirea – profil real in 1963 si am cautat pe site date despre profesorii din acea perioada. Spre regretul meu, cautarile au fost zadarnice. As dori sa sugerez celor ce se ocupa de acest site, ca ar fi benefic sa fie completat istoricul liceului cu cateva date despre cei care prin daruirea lor au ridicat aceasta institutie la nivelul elitei invatamantului romanesc!

 • Ana

  Ce profile sunt la liceul Unirea ? Nu stiu pe kre sa ma axez !

 • care poate sa imi spuna si mie …cu cat se intra anu asta ( 2010-2011) la stiinte sociale….plz …..as vrea sa fac parte din acest liceu ….FORTA CNU

 • 4

  Voi astia de la Unirea sunteti al dracului de uniti.Va urasc!Si ma urasc cand incerc sa fac ceva si pt liceul meu,dar nu mereu reusesc si cand o fac,nu primesc o strangere de mana.Bravo voua!

 • Salut! am fost in vizita la acest colegiu si pot sa spun ca este foarte bun chiar daca nu este renovat tot este foarte frumos si din cate am observat se implica foarte mult pe activitati si imi pare bine ca sunteti uniti.Sunt in clasa a VIII-a si sper ca ma voi alatura si eu voua desi la inceput nu ma ghidam deloc pe acest liceu acum imi doresc din inima sa intru la profilul chimie-biologie.Bafta tuturor si pentru cei care vor absolvi anul acesta le urez succes la facultate!

 • nicu tanasa

  Am urmat cursurile acestui liceu intre anii 1984-1988(exista pe cladire o caramida cu numele meu, insemnata de mine ca toti cei care au trecut pragul acestui renumit liceu incepand din anii anteriori lui 1900, eu cred ca sunt insemnari si mai vechi). Nu sunt mari diferente intre noi cei de atunci si copii de astazi, care sunt elevii ai liceului, toti isi doresc sa fie cei mai buni sa reperezinte cu succes aceasta institutie de invatamant, realitatea face ca acest liceu sa aiba un spirit aparte al lui, o forta interioara pe care orice elev care-i paseste pragul o simte la momentul respectiv, stiu ca sunt altii ividiosi de la alte licee cum sunt “Cuza si fostul Economic rivale”. A trect timpul sunt multi ani si cred totusi ca a fi elev la acestui liceu este o reusita pentru ori ce elev. Din cate am citit si in timpul scut cand am trecu prin Focsani am observat ca liceul “meu” s-a schimbat aproepe total, acum este ca o institutie moderna de invatamant, unde cred ca acei copii ca mine sau fostii mei colegi care veneau din localitati urbane mai mici sau de la tara nu vor mai ajunge nici odata.

 • foarte frumos vreau sa fiu ……la acest liceu