Liceul “George Coşbuc”

October 12, 2008 scris de  
In categoria Licee

cosbuc-1.jpg1. LOCALIZARE

Adresa: Strada Olari, nr. 29,31, sector 2, Bucureşti
Telefon: 021-2528080/ 2527763
Fax: 021-2528376
Adresa web: www.cosbucbilingv.ro

2. ISTORIC

Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc” are o tradiţie de 138 de ani. Istoria sa începe în perioada 1869-1949, când a fost fondat Institutul de domnişoare “Choisy – Mangâru”, specializat în predarea limbilor străine cu profesori nativi, din Germania şi Franţa. În 1958 s-a transformat în Şcoala medie “George Coşbuc”, cu sediul în Calea Moşilor nr. 148.
Şcoala a devenit, în 1972, Liceul “George Coşbuc” cu profil teoretic şi mai târziu industrial, mutându-se în noua clădire din Strada Olari, nr. 29-31.
În 1991, liceul a obţinut statutul de liceu bilingv de limba engleză, ceea ce implică o studiere detaliată a limbii şi culturii ţărilor anglo-saxone. Din acest an, elevii beneficiază de prezenţa profesorilor de specialitate din Marea Britanie, Statele unite ale Americii, Australia şi Canada, ca rezultat al protocolului încheiat cu organizaţiile GAP, SOL, CETP şi Peace Corps.
În anul 2005, liceul şi-a schimbat numele în Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc”.

cosbuc-2.jpgStructurarea Colegiului Naţional Bilingv “George Coşbuc” (liceu cu clasele V-XII):

gimnaziu: toate clasele cu program intensiv de limba engleză;

liceu: toate clasele cu program bilingv engleză, filieră teoretică, din care: 3 clase cu profil uman (filologie) şi 3 clase cu profil real (Matematică-informatică).

Formarea claselor a V-a se realizează pe baza testării cunoştinţelor de limba engleză, limba română şi matematică.
La admiterea în clasa a IX-a este obligatorie proba de verificare a cunoştinţelor de limba engleză, promovarea testului de engleză fiind recunoscută de toate liceele cu clase bilingve.

Dotările Colegiului Naţional Bilingv “George Coşbuc” :

cosbuc-4.jpgun laborator de chimie;
 un laborator de biologie;
 două laboratoare de fizică;

două laboratoare de informatică, cu reţea de calculatoare performante, conectare rapidă la Internet. Prin sistemul AEL unul dintre laboratoare permite desfăşurarea orelor interactive la diferite discipline. Elevii au acces permanent la Internet în afara orelor de curs;
un cabinet de geografie;
 un cabinet de istorie;

şapte cabinete de limba şi literatura engleză;
 un cabinet de limba franceză-spaniolă;
 un cabinet de limba germană;
 un cabinet de educaţie religioasă;
 un cabinet de asistenţă psiho-pedagogică;

sala de sport cu posibilităţi multiple de practicare a diferitelor sporturi (baschet, volei, tenis, gimnastică sportivă şi artistică);
sala de festivităţi mobilată multifuncţional, dotată cu sistem de amplificare audio-video în care
se desfăşoară şedinţe, seminarii, conferinţe, spectacole, dar şi ore de curs;
cabinet medical;
bibliotecă (peste 38000 de volume) cu sala de lectură şi acces la Internet.
bufet;
mini-sală de fitness în incinta sălii de sport;
staţie de amplificare pentru DJ “Radio Coşbuc”.
*Sursa: site-ul liceului

3. ADMITERE

Pentru admiterea în anul şcolar 2007-2008, la Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc” au fost disponibile 168 de locuri: 84 de locuri la Matematică Informatică – bilingv engleză şi 84 de locuri la Filologie – bilingv engleză. Ultima medie de admitere a fost 9,04 la Matematică Informatică – bilingv engleză şi 8,81 la Filologie – bilingv engleză. Au fost formate în total 6 clase de clasa a IX-a.
Sursa: cotidianul Gândul, ediţia din 4 mai 2007


Media de admitere la liceu în ultimii cinci ani:

Anul Real Uman
Prima medie Ultima medie Prima medie Ultima medie
2000 9,8 8,5 9,53 8,34
2001 9,75 8,82 9,88 8,73
2002 9,77 8,88 9,68 8,79
2003 9,84 8,81 9,89 8,55
2004 9,87 9,18 9,89 9,02
2005 — 9,04 — 8,81
*Sursa: site-ul liceului

4. PROFESORI

Media de vârstă a cadrelor didactice din acest colegiu este de 40 de ani. Printre profesori se regăsesc autori de manuale, autori de culegeri de exerciţii, formatori la nivel naţional şi regional, metodişti, inspectori de specialitate, autori de articole, bursieri internaţionali.
Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc” dispune de un număr de 49 de profesori titulari, din care 3 cu grad de profesor doctor, 27 profesori cu gradul didactic I şi 7 profesori cu gradul didactic al II-lea.

Director: Prof. Ilinca Buciu
Director adjunct: Prof. Amalia Roşca
Consilier educativ: Prof. Alina Păunescu

5. De ce să alegeţi Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc”?

Absolvenţii pot obţine la sfârşitul clasei a XII-a un atestat de competenţe profesionale, recunoscut de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii;
Elevii au obţinut rezultate excepţionale la olimpiade, numeroase premii la concursuri, precum şi performanţe individuale. Promovabilitatea la Bacalaureat în 2006 a fost de 100%.

Evenimente organizate de Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc”:

 Târg cu vânzare “Arata ca îti pasă!” în vederea strângerii de fonduri pentru victimele din Asia
 Ziua Unirii
 Ziua Mihai Eminescu
 Comemorarea Holocaustului
 Vizită la Şcoala Americană
 Târg de oferte de voluntariat ale ONG-urilor
 Săptămâna “Alege-ţi cariera!” pentru elevii de clasa a XII-a
 Prezentari de burse de studiu ale unor universităţi străine
 Halloween
 Ziua Liceului
 Balul Bobocilor
 Balul Primaverii – Spring Fling
 Serbare de Crăciun – profesorii au cântat colinde elevilor
 Ziua Absolvenţilor – festivitate cu robe pentru absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a
 Cupa Coşbuc la basket
 Lansare volum de poezie – Monica Bălan, “Picături de nectar”, ed. Perpessicius, decembrie 2004
 Aprilie 2004 – prima Conferinţă de Învăţare activă din Bucureşti, cu participarea unor profesori formatori din Marea Britanie.

Comments

 • mare ciubucareala in acest liceu!!!!!

 • alexandru

  Sunt clasa a 8 a si vreau sa stiu cum este examenul de engleza .
  Cine ma poate ajuta

 • andra

  sunt printre voi si elevi la gimnaziu, la cosbuc? cum e testul de admitere pentru clasa a 5-a? sunt subiecte asemanatoare cu cele de pe site-ul colegiului? la 5-8 e uniforma?

 • alexandru

  la ce va referiti cu ciubucareala

 • petronela

  eu am 12 da cand o se fiu in a 9 vreu sa fi in acest liceu.Eu nu stiu mult romana da vreau sa invat asa o sa vin in acest liceu.Stiu ca aici o fost ALINA EREMIA si vreau sa fiu ca ea.Daca parniti mei o sa acepte o se vin cu multa bucurie.

 • ptk

  Stie cineva daca se poate intra la bilingv engleza doar cu examenul de bilingv si examenele nationale ? sau chiar daca voi lua examenul de bilingv tot calculatorul m-ar repartiza ? mersi :*

 • ali

  pt inscriere trebuie sa ai nota 10 la engleza?si 10 la purtare??????

 • ali

  pt clasa a 7 a

 • sincer….e mai frumos in socolescu!!!

 • alexandru

  un liceu de nota 10

 • la anul voi intra si eu la liceu si as vreau sa intru la George Cosbuc dar…nu stiu ce voi face la examene…Hope we’ll be mates soon ;):*:*:X

 • OMG…maine sunt exameneleeeeee:|:|:|:|:|

 • adina

  Buna 🙂

  Va recoamand un film educativ despre responsabilitate, maternitate si…sex 😀 oferit de Durex, filmul se cheama “A happy event” si apare pe ecrane din iulie 🙂

 • alexandru

  am intrat la cosbuc la filo . cine mai e la filo

 • Carmen

  Buna tuturor, sunt o mamica a unui baietel de 10 ani care este acum in clasa a IV a la o scoala din sect. 2. Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri, voi cei care ati intrat la acest Colegiu din clasa a Va si ati dat examenul de admitere in gimnaziu la acest colegiu, cum sunt examenele de admitere, sunt grele, sunt multi concurenti pe 1 loc, care este ultima medie?

  Va multumesc mult celor care imi veti raspunde si va doresc mult succes anul acesta dar sa nu uitati ca este important sa aveti si libertate si distractie!

 • Irina

  Buna.

  Sunt si eu din Cosbuc, l-am terminat in 1998. Am citit multe dintre comentarii si unele ma fac sa rad, altele ma enerveaza ca sunt ignorante iar altele sunt jignitoare.

  In primul rand, nu e un liceu de fitze, sau nu era atunci. Am fost la uman si toti cei din clasa noastra, fie ca erau din familii instarite sau sarace, se intelegeau mai tot timpul bine. Nu existau mizerii si nu se lega nimeni de tine. Poate parea ca e de fite pentru ca exista o unitate si o mandrie ca esti din Cosbuc. Noi o simteam. Eu venisem la Cosbuc dintr-o familie saraca, dar m-am simtit ca acasa acolo pentru ca exista ceva care ne lega pe toti si poate altora, din afara, li se parea aroganta si o luau ca pe un afront personal, dar noi nu simteam asha. Aveam toata admiratia pentru cei de la M. Viteazul ca erau buni la mate si pt cei de la Lazar pt ca era un liceu cu traditie si aveau clasele lor tari, dar si noi ne simteam deosebiti pentru ca eram la Cosbuc. Eram in universul nostru unde invatzam despre Vikingi si istoria Londrei sau despre Razb de independenta din SUA in engleza si aveam 7-8 ore de engl pe sapt, gramatica, literatura si conversatie, plus ore de istorie si geogr. Si vb in engleza intre noi. Si, bineinteles, injuram in engleza :). Dar nu aveam fitze.

  Se fuma din greu dar numai afara. Nu aveam droguri pe-atunci desi erau destule zvonuri despre alte licee. Si clasele de uman si real se intelegeau bine si era si competitie intre elevi, dar era si admiratie. Ne distram si in acelasi timp, invatzam pe branci. Unii profesori erau mai buni, altii mai putin, ca peste tot. Am avut-o pe Alionte la engleza si cum clasele erau impartite in 2 pentru orele de engleza, cealalta jumatate a avut-o pe Ilinca, care e acum directoare din cate-am inteles. Si Alionte si Ilinca au facut o treaba exceptionala pentru noi. Am avut o profesoara deosebita la romana care ne-a invatat sa gandim, nu doar sa invatam comentarii pe de rost. L-am avut pe Manea la istorie care preda fascinant si pe Andrei la geografie. Odata m-a ridicat in picioare si nu am avut chef sa raspund, desi invatzasem. Ma simteam rebela si cool si nici macar nu mi-a dat un 4. Mi-a dat un 2 de mi s-au aprins urechile de rusine. Nu am mai repetat greseala. Daca vedeau ca ne permitem prea mult, ne puneau la punct, dar altfel, glumeau cu noi si incercau sa ne predea modern, sa intelegem lucrurile, sa gandim pentru noi insine, nu sa le invatzam pe de rost. Erau si cativa de moda veche care ne dadeau pagini de invatzat pe de rost si ne cereau sa le reproducem a doua zi ca niste roboti. Invatzam si ne chinuiam dar cand era distractie, era pe bune, iar atmosfera a fost intotdeauna una de disciplina combinata cu libertate. Eram responsabili, ii respectam pe profesori si ei ne respectau pe noi.
  In fiecare an, fiecare clasa trimitea cativa elevi la olimpiade de engleza si alte materii si auzeam ba de unul ba de altul ca luasera nu-stiu-ce scor si avansasera la faza urmatoare. Din cate tin minte, la bac, doar din clasa noastra au fost cativa care au avut note printre cele mai mari din liceu, si nu ma refer la note de 7-8, ci la note de genul 9.95, 9.97, etc.
  Daca vrei sa treci prin liceu ca gasca prin apa, te poti duce la orice liceu, chiar si la cel mai bun, ca tot nu se va lipi nimic de tine. Daca te duci sa inveti, atunci vei invata si la un liceu prost. Intr-adevar, ce difera sunt oportunitatile, deschiderea, ce-ti ofera fiecare liceu. Ei bine, dupa ce am terminat am avut ocazia sa merg in Anglia pentru un an de zile pentru ca terminasem la Cosbuc. Nu am reusit din prima, dar am fost acceptata la a doua incercare. Am fost in Anglia un an de zile, iar acum sunt de 10 ani in America si ma gandesc tot timpul ca daca nu as fi mers la Cosbuc, viata mea ar fi fost altfel. Si ii am pe facebook pe aproape toti colegii mei de clasa din Cosbuc si mai toti sunt oameni de succes.
  Pun pariu ca poti intreba pe oricare dintre ei si vor spune acelasi lucru: ca liceul asta a fost o experienta deosebita pentru noi toti si nu regreta nici unul dintre ei ca a fost acolo. Dar, pana la urma, nu depinde numai de liceu si profesori, depinde si de fiecare dintre voi. Nu ascultati zvonurile, ci mergeti acolo si vedeti ce parere va faceti singuri. Vorbiti cu elevi, profesori, puneti intrebari si apoi luati o decizie.

 • maria

  @someinfo: ti-am trimis un mail sper ca-mi poti raspunde la intrabari :3
  maria_danescu@yahoo.com

 • adele

  buna!
  am vazut ca nu s-a mai scris de mult pe site-ul acesta insa am si eu o intrebare.sunt boboaca anul asta la Cosbuc si eram curioasa daca se mai face intalnirea bobocilor si daca da, cand.Am mai cautat pe net dar n-am gasit. imi poate spune cineva? (poate ca sunt prea grabita insa in vacanta aceasta o sa plec o mare parte din Bucuresti si vroiam sa stiu daca data evenimentului coincide cu o zi in care sunt plecata)
  mersi oricum