Colegiul Naţional “Matei Basarab”

January 30, 2008 scris de  
In categoria Licee

1. LOCALIZARE
Adresa: Strada Matei Basarab, nr. 32, sector 3, Bucureşti
Telefon/ Fax: 021-3216640
Adresa web: www.basarab.ro
E-mail:cnmb@basarab.ro

Cum ajungeţi: mijloacele de transport 5, 16, 40, 116, 117, 313

2. ISTORIC

Istoria Colegiului Naţional “Matei Basarab”, care poartă numele domnitorului ocrotitor al culturii şi iubitor al artelor, creator al fundamentului culturii limbii naţionale, începe în a doua jumătate a secolului XIX.
Alexandru I. Cuza a promulgat, în 25 noiembrie 1859, decretul domnesc numărul 158 de înfiinţare a Gimnaziului “Matei Basarab”. Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc în 3 noiembrie 1860.
În anul 1865, a devenit al doilea liceu din Capitală, după Colegiul “Sfântul Sava”, în baza Legii instrucţiunii publice votate în 1864.
Nevoia de locuri suplimentare a condus, prin desprinderea de liceu, înfiinţarea a încă două gimnazii de sine stătătoare: “Cantemir Vodă” (1878) şi “Gheorghe Şincai” (1892).
Un moment important l-a reprezentat dezvelirea, în 1888, a bustului voievodului Matei Basarab, cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual al liceului.
În 1998, a primit denumirea de Colegiu Naţional, iar în iunie 1999, în urma unei competiţii deschise de proiecte de dezvoltare şcolare, i s-a atribuit statutul de ŞCOALĂ PILOT a municipiului Bucureşti, în cadrul proiectului EDUCAŢIA 2000+, îniţiat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă România.

Printre absolvenţii Colegiului Naţional “Matei Basarab” se numără poetul şi traducătorul român Ştefan Octavian Iosif, arhitectul Ion Mincu, directorul Institutului Pasteur – Paris Constantin Levaditi, scriitorul Duiliu Zamfirescu, poetul, prozatorul, memorialistul şi publicistul român George Topârceanu şi alţii.

3. ADMITERE:

Pentru anul şcolar 2007-2008, au fost disponibile 224 de locuri. S-au format opt clase de a IX-a: două de Matematică Informatică (1 intensiv engleză şi 1 intensiv informatică), două de Ştiinţe ale Naturii, două de Filologie şi două de Ştiinţe umane şi sociale.
Ultima medie de admitere a fost 8,7 pentru Matematică Informatică, 8,56 pentru Ştiinţe ale Naturii, 8,59 pentru Filologie şi 8,67 pentru Ştiinţe umane şi sociale
Sursa: cotidianul Gândul, ediţia din 4 mai 2007

4. De ce să alegeţi Colegiul Naţional “Matei Basarab”?

Oferta curriculară a Colegiului permite repartizarea elevilor pe grupuri de interese şi preocupări şi asigură fiecăruia şansa individualizării parcursului şcolar. Colegiul abordează o metodologie diferită de cea tradiţională şi îl pregăteşte pe elev în alegerea viitorului loc de muncă.
În cadrul Colegiului a fost înfiinţat un Centru de testare ECDL pentru obţinerea Permisului European de conducere a Computerului, care asigură informarea elevilor şi a părinţilor, pregătirea şi testarea elevilor.

Comments

 • Pixxie

  boboaca la mate-info:X:X:X

 • alina

  eu sunt a 10-a acum in matei basarb j e ft ok liceul…profesorii sunt buni j atmosfera e super in liceu..daca vreti sa mai vb ..id:kuky.devill95:* j pt boboci…nu fiti speriati kiar e super liceul;)

 • Adina Rosenkranz- Herscovici

  Sint in Israel din 1961 si am continuat si terminat liceul aici,dar as dori sa regasesc fosti prieteni si colegi sau cunostiinte din anii 60,care au terminat scoala in 1963,1962,1961,de exemplu Gheorghicescu Tudor,Iacob Dan, Demetriu Ecaterina,Mierla Nargareta, Enache Ioana,Savu Natalia…M-ar bucura ca oricine m-a cunoscut sa ia legatura cu mine. Va urez numai bine!

 • lili abramovici binder

  am terminat liceul in anul 1962 si im caut colegi de clasa anca zamfirescu anita schter nicolae olga tauber sofia pintea elena .este cineva care le cunoaste?

 • mirea georgeta

  am terminat liceul in 1977, oare cati din colegii de atunci mai sunt in tara?

 • un liceu pe care eu il apreciez din toate punctele de vedere profesori ok elevi pe masura si note pe merit

 • cece

  un liceu serios , fara fite sau pretentii , unde elevii sunt silitori , iar profesorii isi fac treaba cu adevarat

 • alina

  care sunt bobocii anul asta?:>

 • manoiu vasile

  sint absolvent din promotia 1966 si doresc sa intru in contact cu fosti colegi care-si mai aduc aminte de mine. azi 15 sept 2112 cu ocazia implinirii a 50 de ani de la data inceperii liceului am avut ca “musafiri” pe fostii mei colegi Aftodie Cristian, Catrina Ion si Veres Florina . Astept pentru ca am timp destul si pe ceilalti.

 • Claudia

  Si eu sunt clasa a 8-a si vreau neaparat in Basarab. Cum e liceul ? Profesorii ? Din cate am inteles are si bufet.. cantina.
  Am nevoie de mai multe informatii despre liceuuuu.

 • am terminat liceul in anul 1964 in clasa cu iulia bercovici
  imi caut colegii de cla sa

 • Catalina

  Eu sunt clasa a 8 a si m-ar interesa detalii , de exemplu , are uniforma? Si cum se comporta elevii de a 10-a sau mai mari cu bobocii? Astept raspuns , va rog 🙂

 • Putina Gabriela

  Am terminat liceul in 1963 avem in curand intalnirea de 50 ani si nu stim nimic despre Manole Ion si Mateescu Mircea :Ne-am bucura sa aflam vesti despre ei si sa-i gasim

 • Djasty

  As vrea sa aflu care este situatia cu caminele oferite de acest liceu…daca exista, unde anume si in ce stare sunt.

 • Simion Conescu

  Am absolvit liceul in 1962, clasa 11-B. Imi amintesc citeva nume de colegi: cernescu, Cragea, Apostoliu, Apostolescu, Zane, Voss,Paponi, Lappa, Lichiardopol, Popa Florina.