Interviu in exclusivitate cu pugilistul Bogdan Dinu

November 7, 2007 scris de  
In categoria Interviul Saptamanii

Vestul Salbatic
Bogdan Dinu
Trei boxeri români au plecat la Campionatul Mondial din Statele Unite cu gândul de a cuceri America. Din eroi s-au transformat peste noapte în victime. Acuzaţi de furt, cei trei au fost suspendaţi din viaţa sportivă. Bogdan Dinu, unul dintre boxeri, a stat de vorbă mai bine de un ceas cu reporterii website-ului viatadeliceu şi a povestit aventura de peste Ocean.

Reporter:Cum s-a întâmplat totul ?
Bogdan Dinu: Am plecat la cumpărături şi am intrat într-un magazin. Aveam o şacosă mare cu alte cumpărături pe care le făcusem în alte magazine. Am urcat la etajul unu şi ne-am ales fiecare produsele pe care le voiam. Nu aveam cum să le ţinem în mână şi le-am băgat în sacoşă, apoi am coborât şi am mers spre casa de marcat. Menţionez că nu am văzut în magazin coşuri şi nici dulapuri pentru a lăsa bagajele. Între timp îl văd pe Ronald (n.a. Ronald Gavrilă unul dintre cei trei sportivi) că este luat de un bodyguard. Apoi şi Iulian Stan (n.a. al treilea sportiv implicat) şi deja mă aşteptam să mă ia şi pe mine. Dar nu a fost aşa. M-am dus la bodyduarzi şi i-am întrebat ce s-a întâmplat, iar ei mi-au spus că va veni poliţia.

„Eram speriaţi pentru că noi nu avem probleme cu furturile!”

Apoi?
Între timp cei de la paza magazinului le-au făcut poze colegilor mei şi le-au dat o interdicţie în magazinul respectiv. Apoi a venit poliţia, după jumătate de oră. Ne-au întrebat ce s-a întâmplat şi ne-au luat datele. Le-am explica că am luat şi am băgat în sacoşă. Asta probabil a fost greşeala noastră. Poliţiştii ne-au întrebat dacă avem bani şi am mers la casă unde am achitat produsele, apoi am fost liberi. Ne-au dat bon şi am plecat la hotel.

Ce produse erau ?
Un fes şi o pereche de mănuşi, iar un coleg îşi luase o pereche de adidas. Cu totul valorau cam 100 $.

Cum au aflat cei de la Federaţia Mondială de Box (AIBA) ?
Cei de la magazin au dat telefon celor de la Federaţia Mondială şi au spus că trei români au fost arestaţi de poliţie. Cei de la AIBA când au auzit au dictat direct suspendare! Nişte armeni au fugit în Statele Unite în timpul campionatelor şi de aici decizia aceasta drastică a Federaţiei de a ne suspenda. Iar de-acolo s-a inventat ştirea în România că am fost arestaţi.

„Ne-am sacrificat pentru sport toată tinereţea!”

Bogdan Dinu

Când a venit suspendarea de la Federaţia Mondială (AIBA) ?
Abia în a treia zi dimineaţa ne-a chemat domnul Obreja şi ne-a spus că am fost suspendaţi pe viaţă de AIBA pentru că am fost arestaţi. Dar noi nu am fost reţinuţi de poliţie! I-am explicat tot ce s-a întâmplat.

Cum aţi ajuns la avocat?
Înnebuneam când vedeam ce se scrie în ţară, că urma să fiu dat afară de la Dinamo. M-am dus la consulat şi le-am explicat şi lor ce s-a întâmplat. Ne-au ajutat foare mult cei de acolo. Ne-au pus în legătură cu un avocat cu care ne-am întâlnit şi l-am rugat să ne ajute să ne demonstrăm nevinovăţia ca să nu fim daţi afară de la locurile de muncă. Noi ne-am sacrificat toată tinereţea pentru sport şi am fost plecaţi la atâtea competiţii şi nu s-a întâmplat niciodată nimic. Am fost plecat în Brazilia, în Puerto Rico, în Cuba, în China, în toată Europa. Cum poate să creadă cineva că tocmai în Statele Unite aş fi făcut vreo tâmpenie ?

Din România v-a contactat cineva?
Nu. Aveam cartele de America şi nimeni nu avea numerele noastre de telefon.

Vreţi să daţi în judecată ziarele de România pentru modul neprofesionist în care au prezentat ştirea ?

Sincer, nu vreau să dau pe nimeni în judecată. Vreau să îmi văd de cariera mea.

Dar magazinul ?
Încă nu m-am gândit. Până la urmă ei nu au greşit prea mult. Poate chiar nu aveam voie cu sacoşa aceea în magazin şi poate asta au crezut, că vrem să luăm. Dar nici nu am văzut dulapuri la intrare pentru a lăsa bagajele.

„Nu se scria nimic atunci când ieşeam Campion Mondial”

Bogdan Dinu
Ce te-a deranjat cel mai tare?
Au fost două lucruri. M-a deranjat că s-a spus că nu s-a făcut selecţia cum trebuie la loturi. Parcă m-ar fi luat de pe stradă şi m-ar fi dus la lot. De şapte ani sunt la lotul naţional! Nu am avut copilărie pentru sport. M-a durut foarte tare apoi tot ce a apărut pe internet. „Mi-e ruşine că sunt buzoian” etc. Dar nu se spunea nimic atunci când ieşeam Campion Mondial sau când eram furat la Europene! Lucrurile astea nu se ştiau în presă. Dar toate celelalte prostii se scriu imediat.


Ce ai arătat la întoarcerea pe aeroport?

Un plic cu nişte acte pe care i l-am arătat domnului Marcel Popescu să vadă că nu am avut probleme şi l-am mai arătat clubului CSM Buzău.

Ce a spus domnul Popescu ?

Nu s-a grăbit să ia o decizie. A făcut un raport şi aşteaptă să ia AIBA o decizie.

Ce vei face în continuare?
Interesul meu este să îmi demonstrez nevinovăţia. Când vom avea toate probele cei de la AIBA sper că vor ridica suspendarea. Apoi vreau să boxez cândva la profesionişti.

Modelul tău ?
Ca stil de box îmi place Muhamad Ali. Dar el a fost în nişte timpuri, acum sunt alte vremuri. Apreciez în general boxerii care au o viaţă personală echilibrată !

„La Mondiale am boxat cu o coastă ruptă, dar nimeni nu ştie asta!”

Ce a însemnat Campionatul Mondial din America ?
Eu ca să ajung la Mondiale în America am făcut sacrificii enorm de mari. Am slăbit 14 kilograme în zece zile. Asta înseamnă moarte curată! După cinci zile voiam să mă dau bătut, dar am strâns din dinţi şi am rezistat. Am slăbit atâtea kilograme, numai eu ştiu prin ce am trecut, numai ca să ajung în America. În SUA am boxat cu o coastă ruptă, dar nimeni nu ştie asta!

Colegii tăi implicaţi în acest scandal ce fac?
Sunt şi ei stresaţi. Toată lumea îi sună… deja vrem linişte !

Bogdan Dinu
Nume: Dinu
Prenume: Bogdan
Vârstă: 21 de ani
Talia: 1,94 m
Greutate: 104 kg
Legitimat: CSM Buzău şi Dinamo Bucureşti
Studii: student în ultimul an la Educaţie fizică şi sport la Iaşi
Palmares:

 • 2002 – Locul 3 Campionatul Mondial din Ungaria, cadeţi
 • 2002 – Locul 3 Campionatul European din Ucraina, cadeţi
 • 2003 – Campion Mondial cadeţi, România, cadeţi
 • 2004 – Locul 3 Campionatul European din Lituania, cadeţi
 • 2004 – Locul 3 Campionatul Mondial din Koreea, juniori
 • 2004 – Campion Naţional la juniori, tineret şi seniori
 • 2005 – Locul 2 Campionatul European din Estonia, juniori
 • 2005 – Centura de Aur
 • 2006 – Centura de Aur

Fraţi: George în vârstă de 16 ani, component al lotului naţional de box de cadeţi

Când câştigam Centura de Aur căutam şi eu în ziar să văd dacă se scrie ceva. Dacă vedeam un rând, fără poză, fără nimic m-aş fi bucurat. Când am câştigat europenele nu mă aştepta nimeni. Luni când am venit mă aştepta toata presa zici că eram Michael Jackson.


Bogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.ro

Bogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.roBogdan Dinu pentru viatadeliceu.ro

Reporteri: Edward Stanescu si Camelia Bucioveanu
Fotoreporter: Octavian Brezean

Comments

 • Pacat.
  De fapt nu. Nu pacat.
  De rahat.
  Ca traim intr-o tara in care nu stim sa apreciem oamenii. E jenant ca ne pricepem sa lovim dar nu sa intelegem.
  Presa de scandal vuieste dupa stiri de ultima ora care mai de care mai imputite.
  Reporterii nici macar nu verifica sursele iar de dat sanse unui om nici vorba.
  Imi pare sincer rau pentru baietiia astia…si pentru multi altii.
  Imi pare rau pentru munca lor, pentru felul in care s-au dedicat unui drum care nu le-a fost nici usor si nici respectat de altii.
  E clar ca in Romania nu poti avea pretentii de nicio natura: nici de respect, nici de prezumtia de nevinovat, nici de credibilitate…, nici de…etc.
  ….

 • Alexandra

  Pacat ca romanii nu stiu sa aprecieze adevaratele valori…de fapt ei nu stiu sa aprecieze mai nimic…reporterii (de scandal) nu se gandesc ca atunci cand publica toate mizeriile care le ajung la urechi, indiferent de valoarea de adevar a acestora, distrug vietile oamenilor si “sterg pe jos” cu carierele lor, asta fara sa se gandeasca la munca, la efortul si la sacrificiile depuse de acea persoana pentru a ajunge la stadiul in care se gaseste. Imi pare sincer rau pentru toti cei care au trecut prin asa ceva…

 • georgeta

  sportivii de succes + niste jigodii ordinare cine este acest pugilist ,un nimeni pt societatea romaneasca

 • Gigi

  Georgeta esti o distrusa!

 • dap..pacat. 🙁

 • aegean

  1. este pacat in primul rand ca acea prezumtie de nevinovatie nu exista in acest caz….nu de alta dar probele contrarii nu au fost aduse inca;dar ca de obicei de pe margine este cel mai usor sa judeci si sa le spui altora ce sa faca..asa suntem noi.

  2. in ceea ce priveste media romanesca sunt intru totul de acord ca este de RAHAT.cum au un subiect din care “sare sange” gata se duc si fac din el o intreaga telenovela (nici macar nu au decenta si etica profesionala -asta chiar e o gogorita- sa prezinte in mod real faptele).niciodata insa nu se dau in vant sa prezinte alte stiri (de exemplu cand baiatul asta a castigat centura de aur sau faptul ca a boxat cu o coasta rupta…) care nu is asa de suculente ca sa ii tina pe toti prostii lipiti de televizor.

  3. IN MOD SPECIAL PENTRU GEORGETA:

  eu inteleg ca ai un ghimpe importiva sportului si a sportivilor si ca esti frustrata de faptul ca ei sunt scosi mereu la inaintare iar tu nu ( ma refer la diploma de care aminteai ca ai luat-o la nu stiu ce concurs),dar in cazul de fata cred ca ar trebui sa incerci sa arati ca nu esti totusi atat de limitata (la fel ca si mjoritatea sportivilor pe care ii critici ) in a trage niste concluzii pripite-si asta e valabil in orice situatie nu numai in cea de fata (sa nu ai impresia ca eu ma dau in vant dupa sportivi in general si fotbalisti in special… din contra si mie imi luau fata sportivii scolii…).

  nu stiu daca ai avut vreodata o coasta fracturata sau cel putin fisurata te anunt eu ca doare de nu iti mai trebuie nimic ( eu am avut si desi nu boxam ci duceam o viata destul de tihnita , m-a durut o luna de am crezut ca mor;daca te intrebi cum am reusit-o: la o saritura in apa).sa mai si lupti in ring si cu durerea asta pe post de adversar…e lucru mare.

  sesizez anumite inadvertente in gramatica mesajelor tale ( fara suparare);

  ok.sunt de acord ca boxerul asta e un nimeni pentru societatea romaneasca.dar tu ce esti?eu ce sunt? cine nu este de fapt un nimeni in aceasta societate( ma refer la ce conditii trebuie sa indeplinesasca din punctul tau de vedere cineva pt a nu fi un nimeni)?.cine crezi tu ca este mai important un filozof sau un strungar care stie sa faca nituri?din punctul meu de vedere filozoful este un zero pt societate (nu produce nimic pentru ea) in timp ce din cauza stungarilor care fac nituri si tu ,si eu ,si toata lumea reusim sa calatorim cu masina ,cu vaporul si cu avionul (sa mor eu ca au la nituri cu milioanele…).e ok sa ii critici sau sa nu fii de acord cu ei dar nu lovi in stanga si in dreapta fara discriminare (ca face foarte rau).eu nu fur,nu violez si nici nu omor pe cineva in strainatate si nici aici,dar cum ajung acolo si spun ca sunt roman sunt etichetat ca apartinand acelei gloate de nenorociti care fac toate astea …si crede-ma ca nu ma simt bine deloc…si asta este tot o lipsa de discriminare din partea strainilor .

 • Daca stai bine sa te gandesti la o chestie…iti dai seama ca de fapt in mare parte mass media manipuleaza.
  Un pugilist este in masura sa fie un zero, exact cum sunt si eu si altii atat timp cat nu aparem in ziare sau pe sticla la vreo emisiune sordida.
  In acest pugilist care este un “nimeni” conform parerii Georgetei…eu va vad tineri. Tineri care de multe multe ori talentati nu au fost recunoscuti. Nu au primit vreun respect. Numai zic de multumesc…, un multumesc ca e ROMAN ma!
  Sa ma duc eu la baiatul asta care are talent si forta si pasiune si sa ii strang mana si sa ii zic…”ba, ba ma faci sa simt mandrie ma ca esti de-al meu”.
  Daca ziarele au vuit ca este un zero…romanul, celalalt roman de tip Georgeta, de care nu sunt mandru va citi! Se va bucura! Veninos! Va judeca si va zice este un “nimeni”.
  Eu…culmea, si o zic cu amaraciune, sunt la jurnalism. Codul deontologic il stiu. Stiu ce zice…si stiu ca nu se aplica la oamenii de presa.
  Am lucrat in cateva televiziuni recunoscute…si e aceasi mancare imputita.
  Tot timpul noi restul platim.
  Platim pentru cei care fura in alte parti. Pentru cei ce violeaza pe alte meleaguri.
  Dupa ’89 primul fotoreportaj aparut pe CNN despre noi, a fost ca avem drogati, cersetori, handicapati si mizerie.
  Foarte tare!
  Unde a existat sansa?
  In povestile cu Dracula? In cartile despre teroarea ceausista?
  Sansa este! Exista in baietii astia care pleaca urmandu-si visele si castigand.
  Noi nu le mai dam nici o sansa!

  @ Georgeta: ba fata…lasa furia la o parte ca nu foloseste la nimic.
  @ Aegean: ai multa dreptate in ce spui…dar daca ar fi sa analizezi un pic la rece…problema e la straini sau la noi in tara???? 🙂 O mica addenda prieteneasca: ai formulat gresit:) a discrimina e rau, a nu discrimina e bine. Reciteste ce ai scris mai sus (e discriminare din partea strainilor nu o lipsa;)
  Bafta la toti!

 • aegean

  pt. lachesis:

  ai dreptate.multam mult.am “ametit” de la atata scris si …am comis-o.oricum cred ca ideea s-a inteles.

  in ceea ce priveste sursa problemei..ei bine eu cred ca este “impartita” atat la ei cat si la noi.si noi avem secaturile noastre dar si ei le au pe ale lor…problema este ca cei plecati din romania produc mult mai frecvent daune decat strainii care vin in romania;iar acest lucru va fi scos in fata de fiecare data de presa.ma intreb totusi cum ar reactiona italia daca si romania (cea lipsita de cuarj) ar proceda la fel cu totii gainarii italieni care fac prostii la noi;sa ii faci pachet si sa ii trimiti la ei acasa?( totusi nu imi aduc aminte de un italian aici care sa fi facut ce a facut tiganul ala acolo!!!)

  pe de alta parte am si eu un “ghimpe” impotriva strainilor si mai ales a presei de la ei:spune tu de cate ori ai vazut la un post tv strain (sau vreun ziar) ceva pozitiv despre romania?sau mai pe bune spus de cate ori s-a prezentat la o tv din afara ceva despre oamenii remarcabili pe care ii avem noi aici?a aratat vreodata TV5 cati olimpici la mate si info avem??cati au burse pe la MIT,Princeton sau harvard??….niciodata.oricum e mai bine sa arati uratul si indecentul …iti lipeste prostimea de tv….

  si ca sa inchei cu o vorba a unei colege:Mintile ilustre discuta idei, inteligentele medii discuta evenimente, iar mintile reduse ii discuta pe altii.

  salutare tuturor !

 • @Aegean: foarte tare citatul. Tine-o tot asa:)

 • Tot nu pricep de ce si-a pus cumparaturile in plasa. Nu sunt atat de naiv sa cred porcaria asta. Au cautat-o cu lumanarea. Faptul ca a fost o intelegere amiabila cu magazinul si cu politia nu le scuza gestul. Si la Carrefour daca te prindea la furat, te punea sa platesti produsele si nu intrai la inchisoare. Probabil asa s-a intamplat si acolo. Nu mai vreau sa comentez, stiu ei mai bine ce au facut. Nu sunt de acord nici cu ce a facut presa, care mananca mult cacat oricum, dar nici nu cred in nevinovatia lor. Asta e! Parerea mea…

 • aegean

  @ mihnea: ai perfecta dreptate!

 • …eu zic sa ramanem la prezumtia de nevinovatie pana la proba contrarie.
  Eu am intrat in Buc la hyper_super_maxi_midi_market-uri cam cu aceasi problema si avand plasa cu ceva luat din alta parte. Cand am intrebat la casa cum procedez aia mi-a zis ca ei stiu ce produse au in magazin. Nu tu vidare, nu tu sigiliu pe punga. Basca canci cosuri. Deci si eu am bagat produse in plasa si m-am dus tot la aia si nu a fost problema…dar si eu am avut bonurile la mine de la ce cumparasem inainte sa intru acolo.
  Oricum suntem in necunostinta de cauza.
  Hai sa credem ca nu e unul dintre cei ce fura.
  Oricum asta e cel mai mic aspect.
  Cred ca discutam de fapt felul in care: suntem priviti aici si afara, daca meritele se recunosc sau se scuipa pe ele si daca mass media ajuta drac la ceva in afar’ de faptu’ ca mananca cacat de ori cate ori posibil.

  Cu respect!

 • another

  Deosebit de interesanta ideea acestui interviu! In ceea ce priveste subiectul, vreau sa adaug ca nu ar fi prima data cand masinile si aparatele pe care le folosesc americanii sunt mai destepte decat ei. In cazul de fata, casele de marcat par mai destepte decat personalul magazinului luat laolalta cu politia locala.
  Ii doresc succes pugilistului Bogdan Dinu si sa aiba puterea de a trece peste acest incident nefericit.
  Tinerilor ziaristi care au realizat acest interviu le doresc succese in meseria dura in care se lanseaza, dar si puterea de a trece peste incercarile care, cu siguranta nu-i vor ocoli.

 • pavel gabriel mugurel

  sau petrecut demult toate astea dar sincer nu cred ca au fost vinovati cu nimik , in plus bogdan cred ca am fost colegi candva la scoala 11 clasele 1-4 dar nu sunt sigur oricum bafta multa in continuare!

 • pacat ca nu pretuim asemenea talente pe care le avem

 • Bravo fratele meu!!! Ai ajuns un mare campion…te invidiez ca nu m-am tinut si eu mai departe de acest sport sa trec si eu macar jumate prin ce ai trecut tu…stiu ce inseamna sacrificii pentru acest spot..te saluta fratele tau VISAN.Poate ne mai vedem la Buzau vreodata….tineo tot asa Bogdane…multi ar vrea sa fie ca tine..!!!! VISAN-BUZAU

 • UITE nr meu de tel..da-mi un mesaj si te sun eu ca nu sunt in tara..0764334767 pe asta am romingu sau 00491784763535 pe asta ma gasesti seara dupa ora 9.dar da-mi mesaj pe nr de rom si te sun sa vorbim…bafta multa!!

 • John

  În SUA nu se dau bonuri de casă la produse? Era simplu de demonstrat că nu erau sustrase.