Trucuri pentru Admiterea la Facultatea de Jurnalism

August 17, 2008 scris de  
In categoria Facultati, Gossip

admitere.jpgAcum mai bine de patru ani aveam şi eu aceleaşi emoţii ca şi tine. Era final de vară şi mă pregăteam pentru Admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. Aveam senzaţia că parcă sunt suspendat în purgatoriu. Nu mai eram nici liceean, dar nici student. Era o stare ciudată de “între”… o senzaţie care se amplifica atunci când mă gândeam la concurenţa acerbă de la admitere. Parcă brusc, vipia de afară se accentua şi se amesteca împreună cu speranţa, nădejedea, credinţa, dorinţa, încrederea din sufletul meu.
Şi atunci, ca şi acum orice băiat drăguţ sau orice fată care arăta bine visau deja la pupitrul Andreei Esca şi la un statu de vedetă de televiziune. Concurenţa era mare, iar locurile limitate.
Am reuşit să intru şi o nouă etapă a început atunci pentru mine. S-a sfârşit la fel de repede ca şi liceul. Cursuri, seminarii, conferinţe, practică toate au fost înghiţite cu viteză de ultimii patru ani.
Acum în prag de admitere (am înţeles că pe 8 septembrie te aşteaptă proba de foc) vreau să îţi ofer câteva sfaturi, câteva trucuri pentru Admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. În plus îţi trebuie acel gram de noroc şi de inspiraţie, stropul acela aparent insignifiant dar care face diferenţa.

scris.jpg1. Nu aburi ! Nu bate câmpii aiurea, în speranţa că îi „vei vrăji” pe cei care corectează. Sunt profesori cu mult prea multă experienţă. Îşi dau seama, „te miros” dacă te-ai dus la plesneală.

2. Citeşte atent cerinţa! Porneşte exact din locul din care ţi se cere. Nu e timp de introduceri, de repere temporare etc. Cum era chestia aceea la latină: „exordio ex abrupto”. Începe tare şi dozează-ţi ideile şi argumentele pentru a avea „forţă” până la final.

3. Trebuie să ai foarte clar în cap trei lucruri: CONCIZIE, CLARITATE, COERENŢĂ! (reiau mai jos)

4. Nu te pierde în detalii inutile. Încearcă să te exprimi cât mai clar, renunţă la metafore, figuri de stil şi alte mijloace de literaturizare. Nu eşti la şcoală, nici la liceu şi nu trebuie să o convingi pe profa de română că ai talent! În plus nu este nici jurnalul tău (ori blog) ca să îţi permiţi astfel de procedee, să arăţi că eşti cool!

5. Exprimă-te corect gramatical. Nu suci frazele aiurea, pentru o topică interesantă sau cum ţi se pare ţie. Fii cât mai natural în exprimare.

6. Ai grijă la semnele de punctuaţie, la virgule, la apoziţii, la virgula între subiect şi predicat.

7. Nu folosi limbajul de pe mess ! Oamenii care corectează nu vor fi nici şocaţi şi nici impresionaţi. Doar te vor respinge !

examen.jpg8. Fixează-ţi scopul foarte clar în minte !
Ca să poţi realiza un lucru, în primul rând trebuie să ţi-l doreşti foarte mult. Apoi această dorinţă te ajută să te autodepăşeşti.

9. Tracul.. încearcă să intrii cât mai rapid în atmosfera de examen. Emoţiile sunt pozitive, atâta timp cât nu te sufocă şi sunt între nişte limite normale.

10. Ai grijă cu verbele. Nu folosi gerunzii ! 😉 Asta aşa ca point 🙂 Evită-le cât poţi de mult !

11. Încearcă să construieşti o poveste interesantă, reală şi uşor comică. Uneori câteva poante deştepte nu strică deloc. Lectura devine mai placută, iar compunerea ta mai strălucită.

12. Dacă stăpâneşti proceedele poţi construi o naraţiune în ramă. Ca indiciu vezi filmul „Million Dollar Baby” şi îţi vei forma o idee despre cum trebuie să arate o poveste reuşită.

Sper ca sfaturile mele să te ghideze. Aştept eventualele întrebări la adresa edward@viatadeliceu.ro , îţi ţin pumnii la examen şi îţi urez MULTĂ BAFTĂ, dragă cititorule !

Comments

 • nicoleta

  unde pot gasi subiectele de admitere 2010??
  un link ceva…nu gasesc…

 • Maria

  Hey..imi poate spune cineva,orientatv,cu ce medii se intra???Thx

 • Katty

  Nu prea inteleg de ce ai spus ca nu trebuie sa folosim figuri de stil. Ok, nimeni nu spune ca trebuie sa fabulezi dar nici nu poti scrie compuneri de clasa a patra. Iar privitor la “a bate campii” depinde foarte mult ce intelegi tu prin asta, dar a dezvolta subiectul din unghiuri diferite nu inseamna neaparat a aburi. De altfel, nici o introducere de cateva randuri nu ar strica, iar daca trebuie spre exemplu sa descrii o floare sau orice altceva, nu prea vad cum poti scrie 2 pagini despre petale si sentimentele in fata peisajului zugravit. Din ce am reusit eu sa inteleg mai sus, respectand tiparul asta toate lucrarile ar semana intre ele, pentru ca nu au nimic deosebit, si se pierde caracterul personal al scrierii.

 • Edy

  @ Katty – Vezi punctul 12… daca stapanesti bine arta scrisului, poti face orice vrei. Iti iei mai multe unghiuri de abordare pe care le conduci in acelasi sens. Dar e destul de greu de realizat lucrul asta cand ai 18 ani si te prezinti la admitere dupa 4 ani de liceu in care ai fost sa obisnuit sa scrii intr-un anume fel. Oamenii aia de la facultate vor sa vada ca ai un gram de originalitate, ca poti sa te exprimi clar si usor, ca stapanesti bine termenii si poti face niste fraze dragute.

  Legat de introducere, asta poti face tu.. ai scris 2 fraze dragute in introducere si ai picat admiterea cu brio. Oamenii vor sa vada capacitatea ta de a intra rapid in subiect, de a sintetiza etc… Peste ani, cand vei fi reporter si explodeaza ceva in spatele tau nu vei avea timp sa prezinti diverse detalii. O sa zici scurt ca tocmai ai auzit bubuitura la cativa metri in spatele tau, in localitatea X… Sper ca ai prins spilul.

  Astept mailul tau sa-mi spui ca esti pe lista admisilor! 🙂

 • Katty

  Cred ca am inteles ce vrei sa spui. Ideea e ca nu stiu ce se cere de la eseul de creativitate si nici de la cel de argumentare, intr-un fel ma gandeam ca trebuie sa fie relativ poetic incat sa se poata observa capacitatea de a scrie, dar, ce-i drept, a fi jurnalist nu inseamna a inflori si bate campii. Ai observat ca tintesc spre jurnalism, merci mult. ;d

 • Ma bucur ca te-ai prins, stiam eu ca esti fata desteapta… da, te-am mirosit bine 🙂 am ceva experienta..

 • Vidican Claudiu

  Daca ma poate ajuta si pe mine cineva, vreau sa merg la facultatea de Jurnalism Cluj , si tot incerc sa aflu, se da sau nu admitere?am cautat pe UBB dar nu gasesc nimic, daca stie cumva cineva?

 • Alessia

  Aceeasi problema o am si eu ca si Vidican Claudiu. As vrea sa merg la Cluj, la Facultatea de Jurnalism si nu stiu daca se da admitere si in ce consta. Ma poate ajuta cineva,va rog ? Multumesc.

 • Anca

  Buna.Am intrat aici http://www.viatadeliceu.ro/facultati/facultatea-de-jurnalism-si-stiintele-comunicarii-din-bucuresti/ unde spune “Din acest an, examenul de admitere consta într-o singura proba de creativitate si expresivitate. Durata examenului este de 3 ore.”.Nu este nevoie si de ortoepie, fonetica, vocabular…?Tot examenul consta in doua compuneri?

 • Bombo

  Buna! Imi poti recomanda o carte cu exercitii de gramatica asemanatoare celor care se dau la examenul de admitere?? Te rog frumoooos !! 😀 :*